Ha Horvátországba utazik, nem elég a védettségi igazolvány, az a kis oltási papír is kell, amit az első dózisnál kapott

2021. május 12. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már hat ország is elfogadja a magyar védettségi igazolványt, jelentette be szerdán Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Romániát nem érintette, holott az MTI szerint Florin Citu román miniszterelnök már múlt héten azt mondta, Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri a koronavírus elleni oltásról kiállított igazolásokat, noha meglehet, hogy ezt hivatalosan még nem ütötték le.

Menczer a videó közepén kitért Horvátországra is azzal, hogy a tapasztalatok alapján oda nem elég a plasztikkártya:

„Horvátország vonatkozásában azt tudom mondani, hogy a tapasztalatok szerint a horvát hatóságok a plasztikkártya mellett elkérik a fehér oltási papírt is, amelyen rajta szerepel a két oltás dátuma, és a Horvátországba történő beutazás a második oltást követő 14. naptól lehetséges.”

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező kiskorúak Törökországba minden korlátozás nélkül utazhatnak, és „az összes több ország esetében is dolgozunk azon, hogy a megállapodást teljes mértékben kiterjesszük rájuk is” – fogalmazott Menczer Tamás. „Magyarországon már azért beszélhetünk az utazásokról, mert a magyar oltási program sokkal előrébb tart, mint más európai országok oltási programja. Mások hozzánk képest le vannak maradva, igazából rájuk kell várnunk” – hangsúlyozta.

Németországgal egyelőre nem tűnik nyitottnak a keleti vakcinák elfogadásában, az MTI szerdai híre szerint ugyanis Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter szerdán Berlinben azt mondta: a karanténkötelezettség alól csak az EU-ban engedélyezett készítményekkel beadott oltás ad felmentést Németországban, minden egyéb készítménynél meg kell vizsgálni, hogy megfelel-e az EU-s használati engedélyhez szükséges követelményeknek.

Spahn azt mondta, nemcsak a betegség elleni védelem hatásosságát és a biztonságosságot kell igazolni, hanem azt is, hogy ugyanúgy erőteljesen csökkenti a kórokozó átadásának veszélyét, mint az EU-ban engedélyezett oltóanyagok. Ebben az esetben „nincs problémám azzal, hogy egyenrangúként ismerjük el, de szeretném látni a bizonyítékokat” – mondta a miniszter.

Az Európai Parlament nemrég fogadta el azt az uniós védettségi igazolványról szóló tervezetet, amely szerint csak azok kapnának automatikusan uniós igazolványt az oltásuk után, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltottak be. Ezért a magyar kormány most kétoldalú megállapodásokat igyekszik kötni, hogy a Sinopharmmal és Szputnyik V-vel oltottak is szabadon utazhassanak az itt élők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!