Izraeli-palesztin harcok: lerombolt mecsetre válaszul rakétatámadások

2021. május 15. – 06:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombatra virradó éjjel is folytatódtak a harci cselekmények Izrael és a palesztin dzsihadista szervezet, a Hamász között: utóbbi rakétákkal támadta Izraelt, Izrael pedig légi csapásokat mért a Hamász állásaira – írja az MTI.

Palesztin orvosok közlése szerint legalább négy ember életét vesztette a légi támadásokban a Gázai övezet északi részén. Helyi lakosok elmondása szerint Izrael a tengerről naszádokról is lőtte a területet, ám ezek közül egyetlen lövedék sem csapódott az övezetbe. Ugyancsak palesztin közlés szerint az izraeli légierő romba döntött egy mecsetet.

Mindeközben Izrael két déli nagyvárosában meg-megszólaltak a légiveszélyre figyelmeztető szirénák rakétatámadások miatt, amelyeket a Hamász magára vállalt.

Rakétákat lőnek ki a Hamász által irányított Gáza városából magyar idő szerint péntek éjjel – Fotó: Mahmud Hams / AFP
Rakétákat lőnek ki a Hamász által irányított Gáza városából magyar idő szerint péntek éjjel – Fotó: Mahmud Hams / AFP

A konfliktus e hét hétfőn csapott át fegyveres összetűzésbe. Palesztin oldalon már 132 a halálos áldozatok száma, közülük 32 gyermek és 21 nő. Az izraeli támadásoknak palesztin orvosok közlése szerint csaknem ezer sebesültje is van. Izraeli részről nyolc halálos áldozatról, köztük két gyerekről számoltak be szombat hajnalig.

Az újabb izraeli–palesztin-konfliktus azután tört ki, hogy ramadán utolsó péntekén a jeruzsálemi Templom-hegyen több tízezer palesztin gyűlt össze és barikádozta el magát, tiltakozva az ellen, hogy a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarrában több palesztin családot kilakoltatnának egy évtizedes ingatlanper lezárásaként. A tiltakozások nyomán összecsapások robbantak ki a rendőrökkel, majd a Gázai övezetet uraló Hamász közölte: ha az izraeli erőket nem vonják ki a Templom-hegyről és Sejk Dzsarrából, akkor rakétatámadásokat indít. A konfliktusról szóló részletes cikkünket itt olvashatják.