2500-nál kevesebben vannak kórházban, 1000 közelébe esett a napi új fertőzöttek száma

2021. május 15. – 09:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1039 (az előző naphoz képest –151 )
  • Napi új halálos áldozatok száma: 73 (az előző naphoz képest +2)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 2453 (az előző naphoz képest -159 )
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 308 (az előző naphoz képest –30)
  • Napi mintavételek száma: 15500 (az előző naphoz képest –3401)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 554 679 (az előző naphoz képest +71081)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 656 671 (az előző naphoz képest +29814)

A halálozást kivéve minden fontos járványügyi adatban csökkentek az értékek tegnapról mára. A péntekhez képest plusz két elhunyt ellenére is elmondható, hogy utoljára február végén volt ilyen alacsony a napi elhalálozás. A szombaton közölt adattal a koronavírus szövődményeibe belehaltak száma 29 114-re nőtt. A kórházban ápoltak száma az október végi szintre esett vissza.

György István államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki ülésén elmondta, hogy Magyarországon megvan a 4,5 millió beoltott. Így alakult az oltások száma:

A tempó az utóbbi időben nagyon lelassult a kezdeti időszakhoz képest, mivel azok, akik mindenképp szerették volna felvenni a vakcinát, ezt már nagyrészt meg is tették. A csütörtökről és péntekről közölt adat ugyanakkor ismét javulást mutat a hét elejéhez képest (napi 40-50 ezer első adag után most visszaértünk a 60-70 ezres tartományba).

György szerint az oltási program ütemes haladásának köszönhetően ott tartunk, hogy az adataik szerint a regisztrált 30 évesnél idősebbek 85 százaléka megkapta legalább az első oltást. A 18 év alatti fiatalokat is tudják oltani csütörtök óta, elmondása szerint ez rendben zajlik, számukra keddig nyitották meg az oltásra való regisztrálás lehetőségét. Minden, az országba érkező oltóanyagot a lehető leghamarabb oltásra adnak, így ha valaki regisztrál, napokon belül megkaphatja, mondta.

Pénteken egész délelőtt nem működött az előző este megjelent, a koronavírus elleni védettséget igazoló mobilos alkalmazás, a hiba kora délutánra elhárult. Az állami mobilalkalmazás körül sok kérdés merült fel, ezeket ebben a cikkünkben szedtük össze.

Szlovákiában szombaton vége a járvány miatti vészhelyzetnek. A szlovák kormány azonnali hatállyal szüntette meg a vészhelyzetet, ezzel nem lesz tovább kijárási tilalom és lehet gyülekezni is.

A vészhelyzetet még októberben, a második hullámban vezették be Szlovákiában, néhány héttel azelőtt, hogy Magyarország is újra kihirdette a veszélyhelyzetet. Szlovákiát január-februárban nagyon erősen sújtotta a Covid, március közepétől azonban már Magyarországon vált drámaibbá a helyzet, a járvány lecsengése most is előrébb tart náluk, most napi 30-40 koronavírusos halálesetet regisztrálnak, összesen azonban 12 135-en haltak meg hivatalosan a járványban.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!