Valter Attila ötödik az összetettben a Giro murvás hegyiszakasza után

2021. május 16. – 17:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Valter Attila óriásit küzdött a Giro d'Italia kilencedik szakaszán, de az elképesztően erős Egan Bernallal ő sem tudta tartani a tempót. Az Ineos-Grenadiers versenyzője nyerte a nehéz etapot, és átvette a rózsaszín trikót. Valter 25. lett a murvás hegyibefutón, összetettben az ötödik helyen áll. Dina Márton a 117. helyen ért célba.

158 kilométer, négy kategorizált emelkedő, több mint 3400 méternyi szintkülönbség és murvás hegyibefutó. Ez várt a versenyzőkre a Giro d’Italia kilencedik szakaszán. A versenyt vezető Valter Attila a szombati befutó után elmondta, csapatával mindent meg fognak tenni a rózsaszín trikó megvédéséért.

„Annyira király, hogy meg tudtuk tartani a trikót. Nagyon örülök az egész csapatnak. Mindenki motivált és boldog. Örömmel dolgoznak, és ez nagyon-nagyon jól esik. Holnap egy újabb nap, ami még nehezebb lesz, de úgy gondolom, van rá esély, hogy meg tudjuk tartani. Remélem, erősek lesznek a lábaim, és folytatódhat ez a tündérmese” – mondta Valter.

A Giro d'Italia 9. szakaszának szintrajza – Fotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 9. szakaszának szintrajza – Fotó: giroditalia.it

A szakaszon gyakorlatilag egyetlen kilométer sík rész sem volt, a Castel di Sangró-i rajt után már egyből emelkedett az útvonal. Ahogy szombaton, úgy most is nehezen alakult ki a szökés, már a Passo Godi emelkedőt mászták, amikor egy 15-20 fős csoport kissé el tudott szakadni a főmezőnytől.

Köztük volt a kék trikós Gino Mäder (Bahrain–Victorious), aki tovább növelte az előnyét a hegyi pontversenyben. A lejtmenetben Mäder csapattársa, Matej Mohorič bukott óriásit. A szlovén versenyző az egyik kanyarban megcsúszott, a kerékpárjával hatalmasat szaltózott és csúnyán beütötte a fejét. Az eszméletét szerencsére nem vesztette el, de a Girót fel kellett adnia, így Mikel Landa után újabb fontos embert veszített el a Bahrain-Victorious.

A mezőny a leejtő végére utolérte a szökevényeket, de nem sokkal később egy új szökés alakult ki. A 17 fős csoportban Tanel Kangert (BikeExchange) állt a legjobban az összetettben, 5:37 percre volt Valtertól, így a Groupama-FDJ nem engedhette túl messzire a szökést. A következő két hegyi részhajrát Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën Team) vitte el, így virtuálisan már rajta volt a kék trikó.

Valter Attila a Giro d'Italia 9. szakaszán az Ineos-sor előtt – Fotó: Tim de Waele/Getty Images
Valter Attila a Giro d'Italia 9. szakaszán az Ineos-sor előtt – Fotó: Tim de Waele/Getty Images

A befutó a verseny eddigi legmagasabb pontján, az 1655 méter magasan fekvő Campo Felice síközpontnál volt. A szakasz utolsó 1,5 kilométere egy murvás, átlagosan 8 százalékos meredekségű úton volt. Az utolsó emelkedő lábánál még négy csapattársa is Valter mellett volt. A hegyen az Ineos-Grenadiers állt az élre, és hatalmas tempót diktáltak.

Valter a sor végén óriásit küzdött, sokáig nem hagyta, hogy leszakítsák, de a murvás részen már nem tudta tartani az Ineos tempóját. Egan Bernalnak a végén még maradt ereje egy mindent eldöntő támadásara, mindenkit leszakított magáról, utolérte a szökevényeket, és megnyerte a szakaszt. Az összetett versenyben ezzel átvette a vezetést, így hétfőn rajta lesz a rózsaszín trikó.

A második Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), a harmadik Alekszandr Vlaszov (Astana) lett. Valter Attila a 25. helyen ért célba, 49 másodpercet kapott Bernaltól, az összetettben az ötödik helyen áll. A fehér trikóért zajló versenyben a negyedik. A Giro másik magyar indulója, Dina Márton a 117. lett,

Hétfőn a L’Aquila és Foligno közötti 139 kilométeres szakasszal folytatódik a verseny, a nap végén mezőnyhajrá várható.

Eredmények:

9. szakasz:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 4:08:23
2. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) +7 másodperc
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) azonos idő
4. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck–Quick-Step) + 10 mp
5. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) azonos idő

25. Valter Attila (Groupama-FDJ) + 49 mp
117. Dina Márton (Eolo-Kometa) + 22:22

Összetett:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 35:19:22
2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck–Quick-Step) + 15 másodperc
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) + 21 mp
4. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) + 36 mp
5. Valter Attila (Groupama-FDJ) + 43 mp

25 év alattiak versenye:

1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Greandiers) 35:19:22
2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck–Quick-Step) + 15 másodperc
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) + 21 mp
4. Valter Attila (Groupama-FDJ) + 43 mp
5. Daniel Felipe Martínez (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) + 1:12

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!