Valter Attila továbbra is rózsaszínben, vasárnap a Giro eddigi legkeményebb szakasza jön

2021. május 15. – 17:51

frissítve

Valter Attila továbbra is rózsaszínben, vasárnap a Giro eddigi legkeményebb szakasza jön
A rózsaszín trikós Valter Attila a Giro d'Italia 8. szakaszán – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Valter Attila szombaton is megvédte a rózsaszín trikót a Giro d'Italián. A hektikus szakaszon csak későn alakult ki a nap szökése, de végül a szökevényeké lett ez az etap. A francia Victor Lafay élete győzelmét aratta. Dina Márton a 118. helyen ért célba. A nagy esélyesek a vasárnapi hegyi szakaszra tartalékoltak.

A nyolcadik szakasz az idei Giro legdélebbi városából, Foggiából indult, és 170 kilométer tekerés után Guardia Sanframondiban, egy kis hegyi városkában ért véget. Az útvonal egy hosszú, második kategóriás emelkedőt is tartogatott, a befutó előtti három kilométer pedig átlagosan 6 százalékos meredekségű volt.

A Giro d'Italia 8. szakaszának szintrajza – Fotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 8. szakaszának szintrajza – Fotó: giroditalia.it

Az Eolo-Kometa magyar versenyzője, Dina Márton a pénteki szakasz után úgy nyilatkozott: „Nagyon könnyű volt, nem is gondoltam volna, hogy ilyen lesz. Nagyon örülök, hogy Ati megtartotta a rózsaszín trikót! A csapatunk is jól szerepelt, az elmenésben ott volt tőlünk Mark Christian, Vincenzo Albanese pedig az utolsó emelkedőnél 1 kilométernél támadott, szóval ő is megmutatta magát.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz hétvégénk lesz, ezért is pihentünk ma. A holnapi és a holnaputáni szakasz is brutál nehéz lesz, és valamelyik nap szeretnék elmenésbe is kerülni.”

Dina nem tévedett, valóban hatalmas tempóval kezdődött a szombati szakasz, rengetegen próbáltak bekerülni a szökésbe, de az elmenés még ötven kilométer megtétele után sem alakult ki. Egy oldalszeles részen Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) állt előre, amivel szétszakította a főmezőnyt. A rózsaszín trikós Valter Attila és több csapattársa hátul maradtak, de pár kilométer után összezárt a mezőny.

A ciklámen trikós Caleb Ewan (Lotto Soudal) a szakasz közben döntött úgy, hogy kiszáll a versenyből. Az ő idei célja, hogy mindhárom nagy körversenyen szakaszt nyerjen, a Girón ez kétszer is összejött neki, ezért a nehéz hegyi szakaszok helyett inkább már a Tour de France-ra pihen. A csapata térdfájdalmakkal indokolta a feladást.

Egy kilencfős sornak végül sikerült elszakadnia a főmezőnytől. Köztük volt Fernando Gaviria, az UAE-Team Emirates kolumbiai sprintere, aki a campobassói részhajrában 12 pontot szerzett. A mezőny hagyta a szökést hazaérni, a Bocca Della Selva tetjére Kobe Goossens (Lotto Soudal) ért fel elsőként, ekkor már hét perc körül volt az előnyük. A lejtmenetben Fernando Gaviria próbált támadni, de pár méterrel később bukott. A szökevények csoportja a befutó felé közeledve felbomlott, a Cofidis francia bringása, Victor Lafay a céltól két kilométerre támadott, és megnyerte a szakaszt. A második Francesco Gavazzi (Eolo-Kometa), a harmadik Nikias Arndt (Team DSM) lett.

Victor Lafay a szökevénycsoport élén a Giro d'Italia 8. szakaszán – Fotó: Luca Bettini / AFP
Victor Lafay a szökevénycsoport élén a Giro d'Italia 8. szakaszán – Fotó: Luca Bettini / AFP

Valter Attila az összetett esélyesek csoportjával együtt, közel öt perccel később ért célba. A végén nem voltak támadások, mindenki a vasárnapi szakaszra tartalékolt, de izgalomból így sem volt hiány. Valter közelében Matteo Fabbro és Pello Bilbao is elesett, de a magyar bringás szépen elkerülte a veszélyes helyzetet. Dina Márton a 118. helyen fejezte be a szakaszt.

Az összetett állása nem változott nagyon, így Valter a következő szakaszon is rózsaszín trikóban lesz.

Valter a szakasz után így értékelt az Eurosportnak: „Jó lehetőség lett volna, hogy átvegyék tőlem a vezetést, de nem akartak nyomás alá helyezni minket. Elég technikás volt a vége, mindenki elől próbált maradni, de ez nem mindenkinek sikerül, úgyhogy tudtam, hogy figyelnem kell a végén. A holnap még keményebb lesz, mint a mai.”

Vasárnap a verseny eddigi legnehezebb napja következik. A Castel di Sangro és Campo Felice közötti 158 kilométer az első hét királyszakasza. Az abruzzói Appennineken átvezető etapon több hegyet, köztük négy kategorizált emelkedőt is meg kell mászniuk a versenyzőknek. A helyenként 14 százalékos meredekségű hegyibefutó utolsó 1,5 kilométere egy aszfaltozatlan makadámút lesz.

Eredmények:

8. szakasz:
1. Victor Layaf (francia, Cofidis) 4:06:47
2. Francesco Gavazzi (olasz, Eolo-Kometa) +36 másodperc
3. Nikias Arndt (német, Team DSM) + 37 mp
4. Nelson Oliveira (portugál, Movistar) + 41 mp
5. Giovanni Carboni (olasz, Bardiani) + 44 mp

29. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 4:48 perc
118. Dina Márton (magyar, Eolo-Kometa) + 11:14 perc

Összetett:
1. Valter Attila (Groupama-FDJ) 31:10:53
2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck–Quick-Step) + 11 másodperc
3. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) +16 mp
4. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) + 24 mp
5. Hugh Carthy (brit, EF Education-Nippo) + 38 mp

91. Dina Márton (Eolo-Kometa) + 46:42 perc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!