Hatalmasat bukott és feladta a versenyt a Giro egyik legfőbb esélyese

2021. május 12. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hatalmas bukás miatt feladta a Giro d'Italiát Mikel Landa, a verseny egyik legfőbb esélyese. A teljesen sík ötödik szakasz mezőnyhajrát hozott, amit az ausztrál Caleb Ewan nyert meg. Valter Attila a főmezőnnyel együtt ért célba, egy bukás miatt egy helyet javított az összetett helyezésén, így már a negyedik.

Két nehéz nap után egy kicsit könnyebb szakasszal folytatódott szerdán a Giro d’Italia. A Modena és Cattolica közötti 177 kilométer teljesen sík volt, így a szakasz végén mezőnyhajrára lehetett számítani. Ezúttal az időjárás is kedvezett a versenyzőknek, eső nélkül tekerhettek az Adriai-tenger felé.

Az ötödik szakasz a magyar kerékpársport szempontjából történelmi volt: magyar kerékpáros most először viselt megkülönböztető trikót egy háromhetes körversenyen. Valter Attila (Groupama-FDJ) az előző napon elért hatodik helyezésével az összetett verseny ötödik helyére lépett előre. Mivel ő a legjobb 25 év alatti versenyző, ezért rajta volt a fehér trikó. „Nem számítottam rám, hogy sikerülhet ilyen korán. A második-harmadik hétre terveztem (egy szép eredményt elérni). Viszont továbbra is szeretnék majd villantani valamit” – mondta Valter a keddi szakasz után.

Valter Attila a Giro d'italia 5. szakaszának rajtja előtt – Fotó: Tim de Waele/Getty Images
Valter Attila a Giro d'italia 5. szakaszának rajtja előtt – Fotó: Tim de Waele/Getty Images

Az útvonal több nagy és ismert várost is érintett, a bringások Bolognán, Imolán, Cesenán és Riminin is keresztülhaladtak, mielőtt ráfordultak a cattolicai befutóra. A nap szökésébe két másodvonalbeli olasz csapat adott egy-egy versenyzőt: Filippo Taglianit (Androni Giocattoli-Sidermec) és Umberto Marengót (Bardiani-CSF-Faizané), akik már a második szakaszon is benne voltak az elmenésben. A legnagyobb előnyük 5 perc volt, de ez nem tartott túl sokáig. Az imolai részhajrát és az ezért járó 12 pontot Tagliani még elvitte Marengo elől, de az egyre gyorsuló főmezőny nem sokkal ezután utolérte őket. A sprinterek közül Fernando Gaviria (UAE Team-Emirates) szerezte meg a harmadik helyet.

68 kilométerre a céltól ismét az Androni és a Bardiani próbálkozott szökéssel, Simon Pellaud (Androni) és Davide Gabburo (Bardiani) lépett el a mezőnytől. A főmezőny Cattolica felé közeledve egyre gyorsított, ennek ellenére Alexis Gougeard (AG2R Citroën Team) a céltól 25 kilométerre támadott, és felért a két szökevényre. A hajrában azonban utolérte őket a mezőny, most nem hagytak esélyt egy hazaérésre.

Az utolsó hat kilométeren belül több körforgalom és éles kanyar is volt az útvonalban, így várható volt, hogy nem sikerül nagyobb bukás nélkül megúszni a napot. Öt kilométerre a céltól többen is nagyot estek egy terelőszigetnél, köztük volt a keddi szakaszgyőztes és kék trikós Joe Dombrowski (UAE Team-Emirates), a legrosszabbul a Bahrain-Victorious kapitánya, Mikel Landa járt. A baszk bringás nagy sebességnél bukott, ami után percekig mozdulatlanul feküdt az aszfalton. Olyan súlyosan megsérült, hogy mentőautó vitte kórházba. Pedig az előző napon megmutatta, hogy remek formában érkezett Olaszországba, az egyik nagy esélyese volt a Girónak, de mint pályafutása során szinte mindig, most is rettentő balszerencsés volt.

Mikel Landa a Giro d'Italia 5. szakaszán 2021. május 12-én – Fotó: Tim de Waele/Getty Images
Mikel Landa a Giro d'Italia 5. szakaszán 2021. május 12-én – Fotó: Tim de Waele/Getty Images

A szakaszgyőzelemről sprint döntött, a hajrát Giacomo Nizzolo (Team Qhubeka ASSOS) nyitotta meg, de a cél előtt a Lotto Soudal sprintere, Caleb Ewan kibújt mögüle, és le tudta őt hajrázni. Az ausztrál bringásnak ez volt pályafutása ötödik Giro-szakaszgyőzelme. A harmadik Elia Viviani (Cofidis) lett. Valter Attila a főmezőnnyel együtt ért célba. Frissítés 19:54: a verseny másik magyar indulója, Dina Márton (Eolo-Kometa) a 136. helyen, a főmezőnnyel azonos idővel gurult be a célba. Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) megőrizte a rózsaszín trikót. Dombrowski bukása miatt Valter egy helyet előrelépett az összetettben, így a negyedik helyről várja a következő szakaszt.

„Reméltem, hogy könnyebb nap lesz, viszont a végére elég kemény lett. Nem a lábak miatt, hanem mert brutális stressz volt a mezőnyben, ami mentálisan kimerítő. Kicsit befújt a szél, és mindenki elöl akart lenni. Mintha a sprintbefutót vártuk volna 100 kilométeren keresztül, aztán ez csak fokozódott a vége felé. Annak nagyon örülök, hogy megint fehér trikóban indulhatok. Szuper érzés volt benne tekerni, úgy éreztem, másképp viszonyulnak hozzám a pelotonban” – értékelte Valter Attila a szakaszt.

„Ez egy sprint szakasz volt, és a sprinterek minden alkalmat meg akarnak ragadni, úgyhogy elég gyorsan elment az elmenés. Két óráig elég lazán mentünk, utána elkezdett fújni a szél, és kicsit stresszes lett mindenki, de nem volt nehéz ez a szakasz, sőt, kifejezetten pihenős volt, amihez én ma olyan sokat nem is tudtam hozzátenni. A holnap már komoly lesz, úgymond elkezdődik rendesen a Giro, az összetettért is” – foglalta össze az etapot Dina Márton.

Csütörtökön az első igazi hegyibefutó jön az Appenninekben. A 160 kilométeres etapon két hegyet is megmásznak a bringások, a szakasz egy 15 kilométer hosszú emelkedőn fog véget érni, az utolsó három kilométer átlagosan 7,7 százalékos meredekségű lesz.

Eredmények:

5. szakasz:
1. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Soudal)
2. Giacomo Nizzolo (olasz, Team Qhubeka ASSOS)
3. Elia Viviani (olasz, Cofidis)

Összetett:
1. Alessandro De Marchi (olasz, Israel Start-Up Nation)
2. Louis Vervaeke (belga, Alpecin-Fenix) +42 mp
3. Nelson Oliveira (portuál, Movistar) +48 mp
4. Valter Attila (Groupama-FDJ) +1:00
5. Nicolas Edet (francia, Cofidis) + 1:15
86. Dina Márton (Eolo-Kometa) + 18:45

Fehér trikó:
1. Valter Attila (Groupama-FDJ)
2. Alekszandr Vlaszov (Astana-Premier Tech) +24 másodperc
3. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck-Quick Step) + 28 mp

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!