Giro: egy szökevény meghekkelte a sprinterek versenyét

2021. május 10. – 18:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italia harmadik szakaszát meglepetésre egy szökevény nyerte, a holland Taco Van der Hoorn kíméletlenül nehéz utolsó 10 kilométerével őrzött meg néhány másodpercet előnyéből.

A tegnapi nap elég könnyű volt, mint egy ajándék, a nagy Grand Tourokon szokott lenni ilyen könnyű nap. Mára viszont esőt mondanak, és a szakasz végén vannak dombok-hegyek, úgyhogy ez elég nehéznek ígérkezik, nagy háborúra lehet számítani a mezőnyben. Sprintre valószínűleg egy kis csapat fog megjönni” – számolt be Dina Márton, az Eolo-Kometa bringása a 3. szakasz előtt.

A 190 kilométeres etap szintrajza valóban ígért némi nehézséget, három kategorizált emelkedő került az útvonalba, és még ezeken kívül is volt néhány meredekebb rész, ami a klasszikus sprinterekre jelentett veszélyt, a hajráig nem juthatott el mindegyikük, de az olyan sokoldalú bringásoknak, mint Peter Sagan feküdhetett ez a terep.

Az időjárás-előrejelzés is bejött, a bringások elég élénk esőben kezdték meg a szakaszt, ami persze nem zavarta egy korai szökés kialakulását. Ebben a nyolcfős csoportban volt Dina csapattársa, Vincenzo Albanese is, aki a vasárnap megszerzett hegyi trikót próbálta megvédeni a kijelölt hajrákban. A szökevények gyorsan 6 perc fölötti előnyt építettek fel, amit aztán Sagan csapata, a Bora-hansgrohe kezdett el csökkenteni, ahogy az emelkedőkhöz értek.

Albanesének sikerült a terve, elvitte a legjobban fizető hegyi hajrát, majd ezen kívül is szerzett pontot, így gond nélkül megőrizte a kék trikót. Az Eolo-Kometának azonban nem volt minden szempontból sikeres a napja, a hajrára készülő Manuel Belletti bukott. Dina azonnal megállt vele, próbálta lesegíteni az útról sérült csapattársát, majd miután Belletti vissza tudott ülni a kerékpárjára, a felzárkózásban is segített neki. Az olasz kapitány végül nem tudott megragadni az élbolyban, és Dina is vele maradt, közel negyedórát kapva a szakaszgyőztestől gurultak be a célba.

Taco van der Hoorn nyerte szökésből a Giro d'Italia 3. szakaszátFotó: Luca Bettini/AFP
Taco van der Hoorn nyerte szökésből a Giro d'Italia 3. szakaszátFotó: Luca Bettini/AFP

A Bora munkája ellenére a szökevénycsoportból néhányan kitartottak, és az utolsó emelkedőn még fokozták a tempót, amivel meglepték a már közelítő mezőnyt, majd a céltól körülbelül tíz kilométerre Van der Hoorn már szólóban próbálkozott. A főmezőny is egyre gyorsult, de a holland bringás a fogát összeszorítva tempózott, miközben még ketten üldözték a boly előtt. A közel egypercnyi előny folyamatosan olvadt, az utolsó kilométert már csak 14 másodpercnyi előnnyel kezdte meg. Van der Hoorn minden tartalékát mozgósítva ebből megtartott négyet, és még ünneplésre is maradt ereje, bár szemmel láthatólag ő sem nagyon hitte el, hogy sikeres lett az akciója. Mögötte Davide Cimolai nyerte a sprintert Sagant megelőzve. Van der Hoorn a csapatát is lélegzetvételhez juttatta, az Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux volt eddig az egyetlen olyan klub a World Tour mezőnyében, amelyik még egyetlen győzelmet sem szerzett az idén.

Az összetett élén nem történt változás, Filippo Ganna viseli kedden is a rózsaszín trikót. Az eddig harmadik Eduardo Affini hátracsúszott, így már az egyik favorit, Remco Evenepoel áll dobogós helyen.

Valter Attila a főmezőnnyel együtt érkezett a célba, az 52. helyen gurult be. Összetettben a szétszakadozott mezőnynek köszönhetően sokat előrelépett, harminc helyet javítva a 64. jelenleg.

Eredmények:
3. szakasz, Biella-Canale 190 km
1. Taco Van der Hoorn (holland, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 4:21:29
2. Davide Cimolai (olasz, Israel Start-Up Nation) + 4 másodperc
3. Peter Sagan (szlovák, Bora-hansgrohe) azonos idő

52. Valter Attila (magyar, FDJ) azonos idő
180. Dina Márton (magyar, Eolo-Kometa) +14:06

Összetett:
1. Filippo Ganna (olasz, Ineos-Grenadiers) 8:51:26
2. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) + 16 másodperc
3. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck-Quick Step) +20 mp

64. Valter Attila (magyar, FDJ) +56 mp
176. Dina Márton (magyar, Eolo-Kometa) 15:18

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!