Giro: két csapattárs egymást kente fel a palánkra a hajrában

2021. május 9. – 18:06

Giro: két csapattárs egymást kente fel a palánkra a hajrában
Tim Merlier (balra) Wouter Weylandtra emlékezve ünnepli győzelmét a Giro d'Italia 2. szakaszán Fotó: Luca Bettini/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italia második szakasza mezőnyhajrával ért véget, amit a belga Tim Merlier nyert meg, miközben az UAE két bringása egymást ütötte ki a sprintben. Valter Attila és Dina Márton a főmezőnnyel együtt ért célba.

A szombati időfutam után a Girón egy sprintereknek kedvező szakaszt jelöltek ki Észak-Olaszországban, a Stupinigi és Novara közötti 179 kilométer jobbára sík volt, csak egy-két kisebb dombocska törte meg a szakaszt. A rajt előtt a mezőny a belga Wouter Weylandtra emlékezett, aki tíz évvel ezelőtt egy Giro-szakaszon bukott, és belehalt sérüléseibe.

Az etapon, 95 kilométernél egy hegyi hajrát is kijelöltek, ahol az első áthaladó megszerezhette a hegyi ponttrikót. Ez a lehetőség a kisebb csapatokat mindig megmozgatja, így nagyon hamar kialakult egy szökés, amibe pont szabadkártyával induló klubok versenyzői kerültek bele, Filippo Tagliani (Androni Giocattoli-Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizané), és Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa) mehetett rá a kék trikóra, miközben a mezőny kényelmesen haladt.

A rózsaszín trikós Filippo Gannának nem kellett nagyon aggódnia, egyik sprinter sem volt hozzá olyan közel, hogy a részhajrákban és célban kiosztott bónusz másodpercekkel megelőzzék, csak az volt a feladata, hogy a főmezőnnyel érjen célba.

A három szökevény simán eljutott a hegyi hajráig, ahol Dina Márton csapattársa, Albanese volt a legerősebb. Az emelkedőn végig vezetve szerezte meg a kék trikót az Eolo-Kometa bringása. Albanese egy defekt miatt aztán visszacsorgott a mezőnybe, ketten vitték tovább a szökést. Az első gyorsasági részhajrát Tagliani nyerte meg. A harmadik helyért már igazán nagy nevű sprinterek küzdöttek, akik aztán összehozták a szakasz egyik furcsa pillanatát. A részhajrá vonalát egyszerűen összekeverték az utolsó 40 kilométert jelző kapuval, ami pár száz méterrel közelebb előbb volt. A 40-es kapunál Elia Viviani (Cofidis) volt a leggyorsabb, de a harmadik helyért járó pontokat már Fernando Gaviria (UAE) zsebelte be, nem is kellett igazán küzdeni érte, ellenfelei már lelassítottak.

A második részhajrát már nem érték el a szökevények, az utolsó 26 kilométerre újra egyben volt a mezőny. A részhajrára, ami 3-2-1 bónusz másodpercet is jelentett az első háromnak, meglepetésre az összetettben jól állók mentek rá, és nem a sprinterek. Ganna volt itt az első, Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) a második, Gianni Moscon (Ineos) pedig a harmadik. Evenepoel a bónuszával a hetedikről a negyedik helyre is ugrott.

A befutó elég technikás volt, az utolsó kilométereken több körforgalom, szűk út nehezítette a helyezkedést, és az utolsó pár száz métert is kanyarban kellett megtenni. Viviani nagyon szép felvezetést kapott, de előnyös helyzetetét nem tudta kihasználni, kicsit későn reagálva lezáródott előtte az út. A belga Tim Merlier indított a legjobb pillanatban, és tempóelőnyét a célig megtartotta Giacomo Nizzolo előtt. A harmadik helyet még Viviani megcsípte, de ehhez kellett a kilenc hónapnyi eltiltás után visszatérő Dylan Groenewegen kihagyása is. A holland a harmadik hely tudatában már csak gurult, de Viviani lendületből érkezve meglepte. A sprinter nagy vesztese Gaviria volt, akit akaratlanul a saját csapattársa kent fel a palánkra. Gaviria a belső íven próbált meg előre törni, de az ekkor már csak guruló Juan Sebastian Molano is azt a nyomvonalat választotta. Gaviria az ütközés ellenére nyeregben maradt, bár az oldalát lehúzta, és mindkét részről nagy kormánycsapkodással értek be a célba. Merlier honfitársára, Weylandtra emlékezve egy dupla vét formázva ünnepelte győzelmét.

A Giro két magyarja a főmezőnnyel együtt érkezett be a célba, Valter Attila a 135., Dina Márton a 167. helyen, de ennek gyakorlati jelentősége nem nagyon van számukra, ahogy annak sem, hogy Valter egy helyet javítva a 94., Dina hatot előrelépve a 145. az összetettben. Mindketten körülbelül egy perc hátrányban vannak. A két magyar bringás leginkább egy-egy részsikerben gondolkodhat majd, ez lehet az elsődleges cél számukra, esetleg Valter gondolkodhat a későbbiekben egy top 20-as eredményben.

Eredmények:

2. szakasz, Stupinigi-Novara 179 km
1. Tim Merlier (belga, Alpecin-Fenix) 4:21:09
2. Giacomo Nizzolo (olasz, Qhubeka-Assos) azonos idő
3. Elia Viviani (olasz, Cofidis) azonos idő

Összetett:
1. Filippo Ganna (olasz, Ineos-Grenadiers) 8:47
2. Edoardo Affini (olasz, Jumbo-Visma) +13 másodperc
3. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) +16 mp

94. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 56 mp
145. Dina Márton (magyar, Eolo-Kometa) + 1:16

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!