Az olasz erőgép győzelmével indult a Giro d'Italia

2021. május 8. – 17:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italia első szakaszán nem született nagy meglepetés, az olasz Filippo Ganna nyerte meg a nyitó időfutamot Torinóban, amivel a rózsaszín trikót is megszerezte. Valter Attila a 95., Dina Márton a 151. helyet szerezte meg a szakaszon.

A Giro látványos helyszínen kezdődött, az egyenkénti időfutamot Torino történelmi belvárosában, a Pó folyó mentén és azt keresztezve tudták le a bringások. A pálya 8,6 kilométer hosszú volt, minimális szintkülönbséggel, csak néhány élesebb kanyar lassította a versenyzőket. A nem túl komplikált időfutam azt is előrevetítette, hogy az összetett győzelemre pályázók között még nem alakulnak ki nagy különbségek.

A vonalvezetés miatt is Filippo Ganna tűnt a legesélyesebbnek a szakaszgyőzelemre, de az is mellette szólt, hogy tavaly mindhárom időfutamot behúzta az Ineos-Grenadiers világbajnoka. Mellette a francia bajnok Rémi Cavagna neve jött elő leginkább esélyesként, de a sérülése után visszatérő Remco Evenepoel is veszélyes lehetett Gannára.

Az első mértékadó időt a másodikként rajtoló Victor Campenaerts hajtotta, az egyórás világcsúcsot tartó belga 9:19-cel ért célba. Ezzel az idővel elég gyorsan elsüllyedt a mezőnyben, és hatvan célba érkező bringás után már egy korábbi egyórás csúcstartóhoz, Matthias Brändléhez volt már érdemes viszonyítani, ő 9:09-et tekert. Az osztrák versenyzőt először egy összetett dobogóra pályázó bringás, Alekszander Vlaszov (Astana) veszélyeztette, csak két másodperccel kapott ki az orosz.

A következő jelentős ugrás a tavaly a Tour de Hongrie-n is versenyző Tobias Foss nevéhez köthető, a norvég bringás 9:00-t tekert, amivel már reménykedhetett egy dobogós helyezésben. Még nagyobb esélye lett erre, amikor kiderült, hogy Cavagna csak 9:05-öt tudott. Fosst aztán csapattársa, Edoardo Affini tolta le a pillanatnyi első helyről, az olasz elsőként vitte 9 perc alá az időt, 8:57-tel vezetett.

Evenepoel és Ganna az utolsók között rajtoltak, és mindketten nagyon erősen kezdtek, a fiatal belga a táv második felét nem tudta annyira megnyomni, 9:06-ot tekert. Ganna már a féltávnál az élre állt, de még erre is rá tudott tenni egy lapáttal. Végül 10 másodpercet vert Affinire, 8:47-es ideje 58,7 kilométer per órás átlagot jelent.

Filippo Ganna a Giro d'Italia első szakaszánFotó: Luca Bettini/AFP
Filippo Ganna a Giro d'Italia első szakaszánFotó: Luca Bettini/AFP

A két magyar versenyző közül a korábban időfutam országos bajnok Valter Attila teljesített jobban, 9:40-et tekert. Elég erősen kezdett, a 3,8 kilométeres időmérő pontnál még jobban állt, de a végére némileg visszaesett, a 95. lett a szakaszon a 184 bringás közül. Dina Márton kereken tíz percet tekert, amivel végül a 151. helyet szerezte meg.

A végső győzelemre pályázók közül João Almeida (Deceuninck-Quick Step) nagyon meggyőző volt 9:04-es idejével, Evenepoel is jó helyzetben van, ők ketten Vlaszovon kívül a legtöbb riválisuknak körülbelül húsz másodpercet adtak, Egan Bernal 9:26-tal, Simon Yates és Hugh Carthy 9:25-tel, Vincenzo Nibali 9:28-cal, Jai Hindley 9:34-gyel, Mikel Landa 9:36-tal ért célba.

Eredmények:
1. szakasz és összetett, Torinó 8,6 km időfutam
1. Filippo Ganna (olasz, Ineos-Grenadiers) 8:47
2. Edoardo Affini (olasz, Jumbo-Visma) +10 másodperc
3. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma) +12 mp

95. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) + 53 mp
151. Dina Márton (magyar, Eolo-Kometa) + 1:13

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!