Valter Attila: Nem számítottam ilyen korai sikerre, de még akarok majd villantani

2021. május 12. – 10:59

frissítve

Valter Attila: Nem számítottam ilyen korai sikerre, de még akarok majd villantani
Valter Attila a Giro d'Italia 4. szakaszának céljában – Fotó: Tim de Waele/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Valter Attila kedden a Giro d'Italia negyedik szakaszán remekül versenyezve olyan pozíciót szerzett az összetett versenyben, amilyet magyar bringás még sosem. A legnagyobb sztárok előtt vezeti a 25 év alattiak különversenyét, így ő a fehér trikós, de az összetettben elfoglalt ötödik helye is nagyon erős. Valter a szakasz után válaszolt néhány kérdésünkre.

A Giro keddi 187 kilométeres szakaszán elég kellemetlen körülmények között tekertek a bringások, szinte végig esett, a hegyek között pedig tíz fok körüli volt a hőmérséklet. A nagy tempóban kezdődő etapon – az első órában 50 kilométer per óra feletti volt az átlagsebesség – nehezen alakult ki egy szökevénycsoport, de ebbe mindkét magyar induló, Valter Attila és Dina Márton is bekerült. Nagy előnyt sikerült összehozniuk, és Valternek ebből sikerült is megőriznie valamennyit a félelmetes tempóban közelítő összetett menőkkel szemben. A szakaszgyőztes Joe Dombrowski mögött 44 másodperccel, a hatodik helyen gurult be a sestolai célba. Mivel a szakasz előtt csak 56 másodperc hátránya volt összetettben, és a favoritok többsége több mint egy perccel később ért be, az összetettben is sokat ugrott előre, a rózsaszín trikós Alessandro De Marchi mögött egyperces hátrányban az ötödik. Ez is olyan pozíció, amiben még nem láttunk magyar bringást.

A tavalyi Giro előtt apukád, aki egyben az edződ is, említette, hogy nem igazán kedveled a hideg, esős időt. Erre most egy kicsit rácáfoltál.

Szeretni most se szeretem, de ez mindenkit leterhel. Sokat szenvedtem a szakasz során, ennek ellenére megpróbáltam kihozni magamból a maximumot.

Dina Márton említette, hogy ő a csapatából ki volt jelölve a szökésre erre a szakaszra. Téged is kijelöltek, vagy csak szabad kezet kaptál, és megérzés alapján kerültél az elmenésbe?

A hétfői nap nagyon fárasztó volt, minden erőm kellett, hogy tartsam a többiekkel a lépést. Nem gondoltam rá, hogy tudok majd szökni. A csapatvezető a szakasz előtt mondta, hogy ez a nap jó lenne nekem, de kételkedtem, végül igaza lett.

A Giro előtti nyilatkozatokból azt lehetett leszűrni, hogy majd a második-harmadik héten lehet tőled várni valamit. Számítottál rá, hogy akár már a Giro elején összejöhet egy szép eredmény?

Nem számítottam rám, hogy sikerülhet ilyen korán. Ahogy mondtad, a második-harmadik hétre terveztem. Viszont továbbra is szeretnék majd villantani valamit.

Valter Attila a fehér trikóban a Giro d'Italia dobogójánFotó: Luca Bettini/AFP
Valter Attila a fehér trikóban a Giro d'Italia dobogójánFotó: Luca Bettini/AFP

A szakasz közben járt-e a fejedben, illetve a sportigazgató mondta-e neked, hogy összejöhet a fehér trikó, és akár a rózsaszínre is van esélyed?

A verseny végéig nem volt ilyesmi a fejemben. Nagyjából 30 kilométer lehetett hátra, amikor elkezdtünk erről beszélni. Visszagondolva, jobb is így, mivel nem volt végig rajtam teher a trikó miatt.

Lehet életed legdurvább szakaszának nevezni a keddit?

Nem szoktam így osztályozni a szakaszokat, de a top 5-ben biztosan benne volt.

Mennyire volt meg az összhang a szökevénycsoportban?

Nem volt meg igazán, nagyobb csapatmunkával és forgással eredményesebbek lehettünk volna.

Tudtatok egy kicsit ünnepelni, a szerdai kicsit pihenősebbnek ígérkező szakasz előtt? Bont pezsgőt a csapat?

A táplálkozásunkra nagyon figyelünk, de azért egy kicsit tudtunk ünnepelni. Pezsgőbontás helyett a fehér trikóhoz fehérbor dukált.

A Giro d'Italia szerdán egy teljesen sík szakasszal folytatódik, amelyen nem igazán lehet számítani arra, hogy az összetett top 10-es helyére pályázók nagyon akcióznának. Valószínűleg együtt érkezik meg majd a mezőny, amin tudnak egy kicsit lazítani azok a csapatok, amelyek nem a sprinterükért dolgoznak. Az összetett majd csütörtökön alakulhat át jelentősen, akkor jön egy hegyibefutós szakasz, a kemény emelkedők megszórják majd a mezőnyt. A hegyeken Valter is elég jó, ha a legjobbakkal még nem is feltétlenül tud majd lépést tartani, elég elöl maradhat az összetettben is.

Valter csapata, a Groupama-FDJ legnagyobb sztárja, Thibaut Pinot nélkül érkezett a Giróra, így kicsit kényszerűségből Rudy Molard-t nevezték ki kapitányuknak. A jelenlegi állás azonban felülírhatja ezt, a csapat ezek után Valterért is dolgozhat, hogy minél jobb pozícióban tartsa.

A következő napokban mindez kiderül, de addig is érdemes nézegetni a Giro eredménysorát, ahol olyan bringások vannak Valter mögött, mint a Tour de France-győztes Egan Bernal, a Vuelta a España-nyertes Simon Yates, a belga csodagyerek Remco Evenepoel vagy a mindhárom nagy körversenyt megnyerő Vincenzo Nibali, de még hosszan lehetne sorolni a háromhetes menőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!