Rusvai reméli, hogy nyáron elhagyhatjuk a maszkot

2021. május 16. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Javulnak a járványügyi mutatók, ahogy folyamatosan nő a beoltottak száma, mondta Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanár az M1 Ma Reggel adásában.

Rusvai Miklós tartja magát márciusi előrejelzéséhez, miszerint május végére lecseng a harmadik hullám, ezt a szennyvízben található örökítőanyag mennyiség csökkenésére alapozza.

Reméli, hogy a nyáron elhagyhatjuk a maszkviselést, amíg be nem köszönt az őszi légzőszervi betegségek szezonja.

Rusvai beszélt arról is, hogy a különböző oltóanyagok kombinálására szükség lehet, mivel nem minden országban áll rendelkezésre ugyanaz az oltóanyag, illetve lehetséges, hogy a jövőben az újfajta mutánsok ellen kombinálják a vakcinákat. Az is előfordulhat, hogy valaki az egyik típusú vakcinára allergiás, ezért nála mással kell folytatni az oltást – mondta.

Galgóczi: A második részoltás nagyon fontos

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának azt mondta, a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára, az oltások beadása jelenleg is tart. Minden korcsoport folyamatosan regisztrálhat az oltásra, ezt követően pedig állandó jelleggel lehet időpontot foglalni az oltópontokra a Sinopharm-, az AstraZeneca-, a Pfizer- és a Szputnyik vakcinákra. Ugyanakkor a Szputnyik vakcinából az utolsó szállítmány érkezett meg a kórházakba, így aki ezt az oltóanyagot szeretné, most még kérheti.

Galgóczi Ágnes ismételten arra kért mindenkit, regisztráljon az oltásra, továbbá figyelmeztetett arra is, hogy a második részoltás is nagyon fontos a hosszabb ideig tartó, teljesebb védelem eléréséért. Egy esetleges negyedik járványhullám elkerüléséért az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbben kapjanak védőoltást.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház vezető főorvosa szombaton szintén reagált arra a jelenségre, hogy sokan kizárólag a védettségi igazolvány miatt mennek el az első oltásra, és miután azt ezzel meg is szerezték, a második oltást már kihagyják. „Sok nyári esemény csak védettségi igazolvánnyal látogatható. Sokan ezért oltatják be magukat, a teljes védettséghez azonban két adag vakcina kell, sőt az a második dózis beadása után két héttel alakul ki”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!