Megterhel lelkileg, ahogy látom, hogy a beteg szenved és fuldoklik

2021. május 16. – 11:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosházi kórház a saját Covid-osztályán forgatott egy videót, amiben egy tizenkét órás műszakot mutatnak be.

Zsigáné Kele Csilla ápoló a videó elején arról beszél, minden nap ugyanolyan fáradtan ébred, nem tudja kipihenni magát, Patakiné Márkus Ágnes főnővér-helyettes, aneszteziológiai szakasszisztens pedig azt mondta, lelkileg jobban megviselte őket a harmadik hullámban, hogy több fiatal került be a kórházba, mint ősszel. „Nagyon csodálkozom magunkon, hogy hogy bírjuk. Nagyon jó a kollektíva. Összekapaszkodunk a lányokkal, egymást bátorítjuk. Mindig van, aki mélyponton van, a többiek próbálják kirángatni. Nyilván a család, aki ebben segít, de az erőnknek a végén járunk” – mondja Zsigáné.

Ugyanerről beszélt Karkus Edina gyógytornász is: „Sokkal több a beteg, lényegesen sokkal több. És sokkal súlyosabbak az állapotok. Nem annyira gyakran szoktunk találkozni olyan betegekkel, akiknek ennyire sok oxigénre lenne szükségük, és ilyen hosszú távon”.

Király Istvánné Mariann főnővér azt mondja, hat óránként forgatják a betegeket, és „ez olyan megterhelő, mind fizikailag, a beöltözött, overallos felszerelésben, hogy bizony sokszor, amikor kijövünk a négyórás munka után egy kis pihenőre, két óra hosszára, akkor csuromvizesek a nővérek. Ez nyilván jelentős mértékben megterheli őket”.

Molnár István osztályvezető főorvos pedig arról beszél, az átlagnál magasabb gyakori halálozás lelki terhet jelent nekik, a sok beteg pedig fizikai terhet.

A videóban több lélegeztetőgépen lévő beteget is mutatnak, egy oxigént kapó beteg arról beszélt, szerinte az orvosok „emberfeletti munkát végeznek” a járványban.

A felvétel áprilisban készült. Mint írják, azért forgattak, hogy bemutassák, „egy kisvárosi kórház kollektívája hogyan birkózik meg a járvánnyal, miként veszi fel a harcot egy korábban nem látott, alattomos betegséggel, és mik azok a motivációk, amik a rengeteg nehézség ellenére előre viszik őket”.

Márciusban 28 szerkesztőség, köztük a Telex is nyílt levélben kérte az operatív törzstől és a kormánytól, hadd tudósíthasson a kórházakból. A Magyar Orvosi Kamara is részletesebb adatközlést, tudósítási lehetőséget kért a médiának. Az operatív törzs rendre nem válaszol a Telex kérdéseire, a kórházakba nem jutunk be, a mentőszolgálat alig reagál, és az egészségügyi dolgozóknak egyszerűen meg van tiltva, hogy szabadon beszéljenek az újságírókkal.

A kormány részéről Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár a Facebookon azt írta, hogy „a kórházakban gyógyítani kell, nem kamerázni”, Orbán Viktor szerint pedig „nem most kell bemenni a kórházakba kamuvideókat és álhíreket gyártani”.

Pedig nem azért kérdeznénk, hogy zavarjuk az egészségügyi dolgozók munkáját. Velük együttműködve, hozzájuk alkalmazkodva tudósítanánk. Mert pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy az egészségügyi intézményekben rendkívüli helyzet van, és nem célunk, hogy vájkáljunk vagy méltatlan helyzetekben mutassunk betegeket vagy a fáradt, leterhelt egészségügyi személyzetet.

A célunk az, hogy megmutassuk a valóságot, az egészségügyi dolgozók hősies helytállását, a napi sok száz emberi tragédiát vagy gyógyulás utáni boldogságot. Egyszóval: dokumentáljuk a történelmi helyzet valóságát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!