Telex Neked #66: Óriási futballsiker, a világ legérdekesebb embere és a bullying

2022. június 17. – 05:00

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a június 9. és 15. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Helló, mindenki!

Iván András külpolitikai szerkesztő és újságíró vagyok, és már másodszor írok Nektek hírlevelet. Az elmúlt három és fél hónapban lényegében éjjel-nappal az ukrajnai háborúval és annak globális hatásaival foglalkoztam, tartottam a kapcsolatot kiküldött tudósítóinkkal, de írtam Rafael Nadal teniszrekordot jelentő Grand Slam-tornagyőzelmeiről, és megszerveztem a telexes csapatunk indulását az Ultrabalaton futóversenyen. Ezen a képen éppen Badacsonynál megyek szurkolni egy futótársnak:

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Most pedig jöjjön is a válogatásom az elmúlt hét legfontosabb híreiből és telexes cikkeiből!

1. Megemelték a miniszterelnök fizetését

Megszavazta az Országgyűlés azt a törvénycsomagot, amely Orbán Viktor fizetésének emelését is előírja. A kormányfő tiszteletdíja régóta változatlan volt, az emellé járó képviselői alapilletmény viszont valamelyest nőtt az elmúlt években, így összességében fokozatosan emelkedett a miniszterelnök havi bére. A változást itt tettük grafikonra. A kormányfő ezután ugyanúgy bruttó 3,5 millió forintot fog keresni, mint a házelnök, Kövér László. A képviselői alapfizetéssel együtt eddigi összesen bruttó 2,8 milliós jövedelme így most 4,8 millióra emelkedik.

2. Óriási futballsikert ért el a válogatott

A magyar futballválogatott Wolverhamptonban 4-0-ra legyőzte Angliát, ezzel a hazai első meccset is nézve úgy verte meg kétszer az Eb-döntőst a Nemzetek Ligájában, hogy gólt sem kapott tőle. Az 1953-as 6:3 óta nem nyertünk Angliában, és Magyarország négy forduló után vezeti a legkeményebb csoportot az NL-ben.

„Hihetetlen élmény volt testközelből átélni ezt a történelmi győzelmet. Még kelleni fog néhány nap, hogy tudatosuljon bennem, hogy minek is lehettem a szemtanúja. Külön öröm volt a meccs után a válogatott játékosaival, köztük Szalai Ádámmal és Nagy Zsolttal interjúzni” – mondta Dömötör Bálint kollégánk, miután a magyar játékosok euforikus hangulatban nyilatkoztak tudósítónknak a helyszínen. Ághassi Attila pedig itt elemezte ki a meccset.

3. Harkiv és Kijev környékéről jelentkeztünk

Tudósítóink, Nyilas Gergely és Huszti István Ukrajna keleti részén, Harkiv környékén beszéltek egy olyan ukrán férfival, aki négy napra az orosz erők fogságába esett, kis híján agyonverték, mielőtt kiszabadult. Tudósítóink felkeresték a főváros, Kijev környéki településeket is, ahonnan március végén vonultak vissza az orosz erők, de a pusztítás és az atrocitások nyomai ott maradtak utánuk. Miközben Bucsában, Irpinyben és Borogyankában a helyiek szeretteiket gyászolják, házaik újjáépítését tervezik, tartanak attól, hogy a háború oda is visszatérhet.

Friss sírhantok között az orosz katonák által kivégzett egyik férfi édesanyja Bucsában – Fotó: Huszti István / Telex
Friss sírhantok között az orosz katonák által kivégzett egyik férfi édesanyja Bucsában – Fotó: Huszti István / Telex

Gergőék azóta hazaérkeztek, és így foglalta össze legutóbbi útjukat: „A háború Kelet-Ukrajnában újabb lendületet vett, új jelenség viszont, hogy mindezek ellenére egyre több menekült tér vissza otthonába. Ilyen hely az egykor 1,4 milliós Harkiv és környéke is, amely továbbra is orosz katonai nyomás alatt van. A visszatérők tudják, hogy korai még a békét várni, de sokuknak elfogyott a tartalékuk, így inkább vállalják, hogy a háború közelében éljenek, saját otthonukban – már ha az nem lett áldozata az orosz támadásoknak.”

Helyszíni riportjaink mellett elemeztük, hogy az orosz erők hogyan fosztogatnak, és rombolják módszeresen az ukrán kulturális örökséget, részletesen áttekintettük a tüzérség szerepét a háborúban, és volt külsős szerzőtől cikkünk arról, hogyan működik az operatív orosz ortodoxia a gyakorlatban.

4. Kemény hangú üzengetés a Ryanair-vezér és a miniszter között

A Ryanair levelet küldött a július 1. után induló járatain utazóknak, hogy a kormány különadót rótt ki a légitársaságra, emiatt emelik a már megvásárolt repülőjegyek árát is. Az utasok felháborodtak, volt, aki a kormányt, volt, aki a Ryanairt okolta. A kormány fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményezett, aztán kemény hangvételű szópárbajba keveredett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Michael O'Leary, az ír légitársaság vezérigazgatója. A Ryanair szerint ez nem extraprofitadó, hanem rablás, és O'Leary többször is leidiótázta a minisztert, aki pedig azzal vágott vissza, hogy „bár az ügyfélpanaszok megválaszolásában lenne ennyire gyors a Ryanair”. Brückner Gergő hat szempontból járta körül a légiközlekedésre is kivetett adót, aminek súlyos következményei is lehetnek.

5. Utánamegyünk a bullyingnak

Becslések szerint ma minden tizedik gyerekről elmondható, hogy heti rendszerességű kortárs bántalmazást él át Magyarországon – elindult cikksorozatunk a bullyingról, amiben a legfontosabb kérdéseket járjuk majd körül, kezdve attól, milyen lehetőségeik vannak ezek felismerésére a pedagógusoknak, mit tehet a szülő, és hogyan lehet megelőzni a bajt. A téma minél pontosabb bemutatásához várjuk és feldolgozzuk olvasóink saját történeteit is.

6. Elon Musk mint a világ legérdekesebb embere

Előd Fruzsina és Flachner Balázs mindenre kiterjedő Komplex cikkünkben járta körül azt a jelenséget, amit az elmúlt években Elon Musk képvisel. Az 51 éves milliárdos 2022-re nemcsak a világ leggazdagabb embere lett, de az egyik legfelkapottabb, legérdekesebb és legmegosztóbb karaktere is, akinek a nevét szinte ki sem lehet kerülni, és szerzőink is csak halmozták rá a legkülönfélébb jelzőket.

„Pár napig eltartott, mire képbe kerültem, és megírtam a részemet, különösen, mert – mint kiderült – amolyan mitikus karakterről van szó, akinek a tényszerűnek tetsző dolgairól is többféle verzió kering” – mondta a készülésről Előd Fruzsina.

7. Ismerjétek meg gyakornokainkat!

Több mint ötszáz jelentkezőből választottuk ki tavaly ősszel azt a tíz fiatalt, akik december óta a Telex kilenc hónapos gyakornoki programjában vesznek részt. Híreket és komplex cikkeket írnak, benne voltak a háborúról és a választásról szóló tudósításokban is, most pedig videóban mondták el, hogyan élték meg az előzetes várakozásaikhoz képest az elmúlt fél évet a szerkesztőségben, és mihez kell szerintük értenie egy újságírónak.

8. A múlt hét egyik legolvasottabb cikke a Csak a maffia jött ki jól a Mély torokból című cikkünk volt

9. A hét képe

Fotó: Adrian Dennis / AFP
Fotó: Adrian Dennis / AFP

Nem lehet más a hét képe, mint a legboldogabb kép az ünneplő magyar labdarúgó-válogatottról a Molineux Stadionban. Kedden Magyarország 4-0-ra kiütötte Angliát, 1953 óta vártunk erre a sikerre, vezetjük a csoportot a Nemzetek Ligájában. Nagy győzelem volt, az enervált angolokat a saját közönségük fütyülte ki, miután a második félidőben el sem találták a kaput. 96 éve nem kaptak ekkora verést az angolok hazai pályán.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, aki kempóvilágbajnokként MMA-s cikkekhez tudja használni tudását, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!