A Ryanair vezére a magyar gazdaságfejlesztési miniszterről: Idióta, idióta, idióta, ostoba, hibbant

2022. június 14. – 21:32

Másolás

Vágólapra másolva

Többször is idiótának, ostobának és hibbantnak nevezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója a Hvg.hu-nak adott interjújában. Az ír fapados légitársaság szókimondó vezére nem érti, hogy a magyar kormány miért vetett ki extraprofitadót a légitársaságokra, miközben az elmúlt évben rekord veszteségeket szenvedtek el a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború miatt.

O'Leary többek között azt mondta, hogy:

  • „(…) ez a Nagy Márton egy komplett idióta. Nem tudjuk megérteni azt az érvelését, hogy extraprofit-különadót kell kivetni a légiiparra”,
  • „ez az idióta miniszter azt gondolja, hogy mi vagyunk az az iparág, amelyikre extraprofitadót kell kivetni, hogy megvédje a magyar családokat?”.

A Ryanair vezére szerint Magyarország az egyetlen ország, amelyik extraprofitadót szab ki a légitársaságokra. „De az az érvelés is sántít, hogy ezzel a magyar családokat védi meg. Mégis, hogy védené meg ezzel azt a több százezer családot, amelynek barátai, rokonai, szülei, gyerekei, testvérei élnek az EU másik országában, és amelyek most majd plusz tíz eurót lesznek kénytelenek fizetni, ha meg akarják látogatni őket. De ennek az idióta miniszternek csak az jutott eszébe, hogy a légitársaságok extraprofitot termelnek, amikor az elmúlt két évben rekordveszteséget halmoztak fel” – mondta.

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója 2022. március 2-án, Brüsszelben – Fotó: Nicolas Maeterlinck / AFP
Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója 2022. március 2-án, Brüsszelben – Fotó: Nicolas Maeterlinck / AFP

O'Leary arról is beszélt, hogy az adó miatt minden bizonnyal kevesebb időpontban fognak járatokat indítani Budapestre. „Van, ahol a heti sűrűség fog csökkenni, van, ahol a napon belüli járatok száma. Mert azt minden elismert közgazdász megmondaná, hogy ha adót emelnek, akkor visszaesik a jövedelem, hiszen ki akarna ide jönni, amikor mehet mondjuk Csehországba is, Szlovákiába, Görögországba vagy Portugáliába is, ahol nem kell ezt az extradíjat kifizetni. Miért jönnének Magyarországra, ahol van egy miniszter, aki megadóztatja azt a kiváltságot, hogy valaki belépjen az országába?” – mondta.

A Ryanair árazási politikájával kapcsolatban kijelentette: „Az európai kormányoknak nincs joga beleszólni abba, milyen árakat szabunk. Szóval nem ez a hibbant miniszter fogja nekünk megmondani, hogyan árazzunk, vagy nem ő fog kritizálni minket az árazásunk miatt. Az egyetlen, aki emiatt panaszkodhat, azok az utasaink.”

Arra a kérdésre, hogy tárgyaltak-e a magyar kormánnyal a különadóról, O'Leary azt válaszolta:

„Nem, nem fecséreljük arra az időnket, hogy egy olyan kormánnyal tárgyaljunk, amelyiknek ez az ostoba miniszter is a tagja.”

Hétfőn arról kérdeztünk fideszes képviselőket, hogy mit szólnak ahhoz, hogy a Ryanair visszamenőleg árat emelt a kormány extraprofitadója miatt, az erről készült videót itt tudja megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!