Így változott Orbán Viktor fizetése 2010 óta

Legfontosabb

2022. június 14. – 13:43

frissítve

Így változott Orbán Viktor fizetése 2010 óta
Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Fidesz győzelme után 2022. április 6-án – Fotó: Ajpek Orsolya / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden megszavazta az Országgyűlés azt a törvénycsomagot, amely Orbán Viktor fizetésének emelését is előírja. A kormányfő tiszteletdíja régóta változatlan volt, az emellé járó képviselői alapilletmény viszont valamelyest nőtt az elmúlt években, így összességében fokozatosan emelkedett a miniszterelnök havi bére. Ehhez a növekedési ütemhez képest a mostani emelés nagyobb ugrásnak számít.

Orbán Viktor miniszterelnöki tiszteletdíja 2010 óta egészen az idei évig havi bruttó 1 millió 507 ezer forint volt. Ezen időszak alatt mégis nőtt a bére, mert az alapfizetéséhez hozzá kell számítani a minden magyar parlamenti képviselőnek járó alapilletményt, ami

  • 2014-ben 231 ezer forintról 747 878 forintra,
  • 2018-ban pedig 891 ezer forintra nőtt.
  • 2019-től pedig megszavazták, hogy ne csak a választások évében növekedjen ez az összeg, hanem az átlagkeresethez legyen kötve. Így azóta évről évre fokozatosan növekszik a képviselők jövedelme, idén ez az „alapbér” mintegy bruttó 1,3 millió forint.

Orbán Viktor eddigi 1,5 milliós tiszteletdíja most Kövér László házelnöki fizetésével egy szintre, havi bruttó 3,5 millióra nő, és ehhez jön még az 1,3 milliós képviselői alapilletmény, amivel 4,8 millióra nő a havi fizetése.

Az alábbi grafikonon meg lehet nézni a kormányfő fizetésének változását, mellette pedig látható, hogy ezen időszak alatt hogyan változott Magyarországon a havi bruttó átlagbér.

A kormányfő bére 2010-ben az akkori átlagfizetés több mint nyolcszorosa volt, az utóbbi években viszont az átlagbér nagyobb ütemben nőtt a miniszterelnök fizetésénél, 2019 és 2022 között Orbán fizetése már csak kb. ötször-hatszor volt nagyobb az országos átlagbérnél. De a mostani emeléssel ismét nagyobb lesz a különbség, a miniszterelnök havi fizetése újra 9-10-szerese az átlagbérnek.

2022-re egyébként a márciusi országos átlagfizetéssel számoltunk, a KSH szerint az idei kiemelkedő (17-18 százalékos) növekedéshez elsősorban a már részben előre ütemezett béremelések, a magas nem rendszeres keresetek (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás), valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járultak hozzá.

Több miniszter is többet keresett Orbánnál

Az előző parlamenti ciklusban egyébként nem Orbán Viktor fizetése volt a legmagasabb a kormánytagok között. A miniszterek bruttó 1 979 400 forintot kaptak, kivéve Süli Jánost és Mager Andreát, az ő havi bruttójuk 5 millió forint volt. Ehhez jött még tavaly parlamenti képviselőknél az 1,2 millió forintos képviselői alapilletmény. Süli így bruttó 6,2 milliót keresett havonta.

3,2 milliós fizetést kapott Gulyás Gergely, Nagy István, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Szijjártó Péter és Varga Mihály is, akik így mind jobban kerestek Orbánnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!