Fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít a kormányhivatal a Ryanair ellen

2022. június 10. – 10:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra.” Közleményben reagált Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a légitársaság csütörtökön kiküldött levelére. A Ryanair 3900 forint értékben ráterheli az utasokra a légitársaságokra kiszabott extraprofitadót, miután felszólította a magyar kormányt, hogy vonják azt vissza.

„A kormány minden érintett számára világossá tette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat, és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra” – áll Nagy MTI-hez eljuttatott közleményében. Azt is írja, a kormány előre jelezte, hogy minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, és a káros gyakorlattal szemben szigorúan fellép. „Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát.”

Nagy Márton ezért fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítványozott. Azt szeretné, hogy a kormányhivatalok alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását.

A miniszter indítványozta azt is, hogy a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy Nagy szerint ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már régóta érvényben van. „A kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük” – fogalmazott gazdaságfejlesztési miniszter.

Frissítés 11:15-kor: Pár perccel Nagy közleménye után a fővárosi kormányhivatal már közölte is: azonnali fogyasztóvédelmi eljárást indítottak a Ryanairrel szemben. A kormányhivatal azt vizsgálja, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat.

A Ryanair szerint több mint ostobaság a különadó

Orbán Viktor is arról beszélt péntek reggel a Kossuth rádióban, nem lehet áthárítani a különadót az emberekre.

„Mi nem egy mulya kormány vagyunk, amelyik az ilyesmit csak úgy nézné, hanem tenni szokott az ilyesmi ellen. Ezért tiltakoznak a bevezetés ellen”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki arra számít, hogy néhány kis stiklitől eltekintve nem fogják áthárítani a cégek az adót az emberekre.

A Ryanair azonban így tett, utasainak fejenként 3900 forintot kell fizetnie, ha az Európai Unió területére, vagy Albániába, Andorrába, Bosznia-Hercegovinába, Észak-Macedóniába, Izlandra, Koszovóba, Liechtensteinbe, Moldovába, Monacóba, Montenegróba, Nagy-Britanniába, Norvégiába, San Marinóba, Svájcba, Szerbiába, Ukrajnába utaznak. Az ezen kívüli országokba utazó utasonként 9750 forint az adó mértéke.

A pluszköltséget levonják a vásárlók bankkártyájáról, és azokra is vonatkozik, akik már megvették a jegyüket valamely július 1-jén vagy azt követően induló járatra. Akik nem kívánják elfogadni ezt az adót, a vállalat levele szerint legkésőbb június 16-ig lemondhatják foglalásukat, és ebben az esetben teljes visszatérítést kapnak.

A Ryanair szerdán felszólította a magyar kormányt, hogy vonják vissza a légitársaságokra kiszabott extraprofitadót, aminek bevezetése szerintük „több mint ostobaság”.

„Ez az indokolatlan adó káros hatással lesz a légiközlekedésre (amely az elmúlt két évben így is nagy veszteséget termelt), a magyar turizmusra és a gazdaságra. Ez a rosszul időzített és meggondolatlan adó, amely megmagyarázhatatlan módon a veszteséges légiközlekedési iparágat a rendkívül nyereséges olaj- és energiaipari vállalatokhoz hasonlítja, azonnal versenyképtelenné és kevésbé vonzóvá tette Magyarországot a légitársaságok és a turisták számára” – állt az ír fapados légitársaság közleményében.

Orbán május végén jelentette be, hogy kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét fizessék be a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba. A rendelkezés szerint a légitársaságoknak a Magyarországról (belföldről) induló utasok száma után kell megfizetni az adót, a tranzitutasok után nincs fizetési kötelezettség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!