Nagy Márton válasza a Ryanair-vezérnek: Reméljük, nem ilyen arroganciával kezelik az utasok problémáit

2022. június 15. – 10:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Ryanair vezérigazgatójának stílusa elfogadhatatlan és hagy maga után kivetnivalót” – reagálta közleményben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Michael O'Leary keddi interjújára, amelyben a Ryanair-vezér többször is idiótának nevezte a minisztert.

Nagy Márton azt írta:

„Bárcsak akkor is ilyen gyorsan születnének meg a légitársaság válaszai, amikor a magyar állampolgárok fordulnak hozzá ügyfélpanasszal. Reméljük, hogy nem ilyen arroganciával kezelik az utasok problémáit, bár a kialakult gyakorlatuk nem túl empatikus a tapasztalatok szerint.”

„Nem értjük a kettős mércét. Ha a Ryanair ugyanilyen adót például Németországban, Hollandiában, Svédországban és Franciaországban gond nélkül, jogkövető módon befizet – és ezzel kapcsolatban semmilyen problémát nem jelez –, miért épp a magyar eljárással akad gondja” – írta a miniszter, és hozzátette: „Teljesen érthető, hogy egy multinacionális cég a profitot védi, nem pedig a magyar családokat. Mindenkitől elvárjuk azonban a tisztességes és jogkövető magatartást – a Ryanairtől is. Aki pedig nem így lép fel, azzal szemben a magyar hatóságok intézkedni fognak.”

Az ír fapados légitársaság június elején levelet küldött a július 1. után induló járatain utazóknak, és tájékoztatta őket, hogy a kormány különadót rótt ki a légitársaságra, emiatt emelik a már megvásárolt repülőjegyek árait. Az úgynevezett extraprofitadót útirányonként 3900 forint értékben terhelik rá az Európai Unión belül utazókra. Hogy mi alapján teheti meg ezt a Ryanair, arról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Ryanair szerint több mint ostobaság, hogy a magyar kormány extraprofitadót akar fizettetni a légitársaságokkal, miközben az elmúlt évben rekordveszteségeket szenvedtek el a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború miatt.

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, Németh Szilárd az M1 szerda reggeli műsorában azt mondta, a kormány komoly büntetéseket helyezett kilátásba a cégeknek az extraprofitadó áthárítása esetére. Úgy fogalmazott: „nagyon komoly büntetések” lesznek abban a tekintetben, hogy „jó néhányan” „nekiugrottak” az extraprofitadónak, és azt mondták, hogy ezt „jól ráterhelik az emberekre”. „Mi meg azt mondjuk, hogy nem, nem így lesz, hanem ezért komoly büntetések fognak járni mindenki számára” – mondta, hozzátéve, hogy ezek büntetések is a rezsivédelmi alapba mehetnek majd.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!