Vlagyimir Putyin mosolyogva szelfizett sikítozó rajongóival Derbentben

2023. június 28. – 08:31

frissítve

Vlagyimir Putyin mosolyogva szelfizett sikítozó rajongóival Derbentben
Mentők és önkéntesek próbálják kimenteni az embereket a romok alól, miután rakétacsapás ért egy éttermet a kelet-ukrajnai Kramatorszkban június 27-én – Genya Savilov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Ünneplő tömeg fogadta Vlagyimir Putyint a Wagner-akció utáni első nyilvános megjelenésén.
  • Oroszország volt ukrajnai főparancsnoka is tudhatott Prigozsin terveiről. Armageddon tábornokot a szombati lázadás óta nem látták, van, aki szerint őrizetbe vették.
  • Prigozsin gépe elhagyta Belaruszt, Moszkva felé repülhetett.
  • Kína uniós megbízottja felvetette, hogy támogatnák az annektált Krím visszacsatolását Ukrajnához.
  • Az ukrán biztonsági hírszerzés letartóztatott egy helyi férfit, aki a gyanú szerint információkat adott át az orosz katonai hírszerzésnek a kramatorszki rakétatámadás előtt.
  • Tizenegyre emelkedett a keddi kramatorszki rakétatámadás áldozatainak száma. A közel hatvan sérül között van egy nyolchónapos csecsemő is. Az oroszok elismerték a támadást.
  • A pápa békeküldöttsége megérkezett Oroszországba.
  • Kijevben tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a litván és a lengyel elnök.
  • Litvánia két NASAMS légvédelmi rendszert adományoz Ukrajnának.

Köszönjük, hogy szerdán is nálunk követték a háború eseményeit! Közvetítésünk csütörtök reggel újra elindul majd.

Dagesztánba látogatott Vlagyimir Putyin orosz elnök, ahol ünneplő tömeg fogadta. Ha az ember nem tudja, mit lát, azt hihetné, hogy a Wagner-zsoldosokat ünneplik Rosztovban.

Sokakkal kezet fogott, de volt, aki még közös képet is csinálhatott vele. Elemzők szerint az elnök azért utazhatott a dagesztáni Derbentbe, hogy megmutassa, neki is vannak ám rajongói, és a szombati Wagner-lázadás semmit nem csorbított a tekintélyén, hatalmán vagy népszerűségén.

Vlagyimir Putyin a Wagner-lázadás óta első nyilvános megjelenésén Dagesztánban – Fotó: Gavriil Grigorov / Sputnik / AFP
Vlagyimir Putyin a Wagner-lázadás óta első nyilvános megjelenésén Dagesztánban – Fotó: Gavriil Grigorov / Sputnik / AFP

Az utazása során meglátogatta a Naryn-Kala erődöt is, és egy turizmusról szóló értekezletet is levezényelt.

Szergej Szurovikin tábornok, Oroszország volt ukrajnai főparancsnoka (közismert nevén „Armageddon tábornok” azóta nem mutatkozott nyilvános helyen, hogy Prigozsin visszafordította a Wagner-zsoldosokat – írja a Sky News.

A New York Times értesülései szerint Szurovikin már a szombati lázadás előtt tudott Prigozsin terveiről – ennek ellenére nap közben videóüzenetben ő is felszólította a zsoldosokat, hogy forduljanak vissza.

Szurovikin fontos szerepet játszott a tavaly februári ukrajnai invázióban. Bár idén januárban lecserélték az ukrajnai főparancsnoki posztról, továbbra is befolyással bírt a döntéshozatalban, és nagy népszerűségnek örvend az orosz csapatok körében. Korábban Szurovikin is bírálta az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu és az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov egyes lépéseit. Volt és jelenlegi amerikai tisztviselők is azon az állásponton vannak, hogy Prigozsin nem vágott volna bele a felkelésbe, ha nem gondolta volna úgy, hogy vannak támogatói az orosz katonai vezetés legbelsőbb köreiben. Azt egyelőre vizsgálják, Szurovikin aktívan segíthette-e a tervei megvalósulását.

A Moscow Times két védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva azt írja, hogy a tábornok őrizetben van, hogy kihallgassák Prigozsin lázadásával kapcsolatban. Ettől függetlenül egyelőre nem szabad mindezt készpénznek venni, hivatalos forrásból még nem erősítették meg, hogy letartóztatták volna. A cikkben a Moscow Times is pletykának hívja a történetet.

A pletyka szerint Andrej Judin vezérezredest, Szurovikin jobbkezét is őrizetbe vették, de a vezérezdredes tagadta, hogy őt vagy főnökét letartóztatták volna.

„Szabadságon vagyok. Otthon”

mondta Judin az Ura.ru híroldalnak.

Az ukrán katasztrófavédelem szerda délutáni közlése szerint összesen tizenegy civil halt meg abban a rakétatámadásban, ami Kramatorszk egyik lakott övezetét érte. Az áldozatok között három gyerek is volt. Három kolumbiai állampolgár is megsérült, köztük egy újságíró is.

A jelenlegi adatok szerint ötvenhatan sérültek meg.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte a támadás tényét, bár Igor Konasenkov vezérőrnagy a videóüzenetében nem tett említést arról, hogy civil célpontokat támadtak volna. Konasenkov szerint a „nagy precizitású” rakéták olajfinomító és üzemanyag-tároló célpontokat támadtak.

(BBC)

Oroszország bűnt, erőszakot, gyűlöletet, valamint brutalitást terjeszt, és már régen nem civilizált ország – írta a cseh külügyminisztérium szerdán a Twitteren, a Kramatorszk elleni előző napi rakétatámadására reagálva.

A bejegyzésben a minisztérium felszólítja Moszkvát, hogy hagyjon fel az ártatlan emberek gyilkolásával.

A tárca arra emlékeztet, hogy a Kramatorszk elleni rakétatámadás nyolc civil személy, köztük három gyermek életébe került, és több tucatnyian megsebesültek.

Prigozsin Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnök foglyul ejtésére készült egy dél-oroszországi régióban. A terve azért fulladhatott kudarcba, mert idő előtt tudomást szerzett róla az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), emiatt pedig arra kényszerült, hogy „improvizáljon”, és hamarabb meginduljon Moszkva felé – írja a Wall Street Journal nyugati hírszerzési források alapján.

A múlt hét péntek este kirobbant Wagner-lázadás mindössze 36 óra után kudarcba fulladt, Prigozsin azóta Belaruszba távozott. Az események összefoglalóját itt lehet elolvasni, a témába vágó elemzésünk pedig itt található.

Pedig nyugati hírszerzési források szerint a zsoldosvezér alaposan felkészült a támadásra:

lőszereket tárazott be, és azt tervezte, hogy akkor fogja el a két magas rangú katonai vezetőt, amikor azok a tervek szerint egy Ukrajnával határos dél-oroszországi régióba látogattak volna.

Az FSZB azonban a tervezett látogatás előtt két nappal tudomást szerzett Prigozsin tervéről, ezért kellett módosítania azokon, és indult meg már pénteken Moszkva felé – írja a WSJ.

Prigozsin elhagyja Rosztovot 2023. június 24-én, miután megegyezett Lukasenkóval, hogy Belaruszba távozhat – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Prigozsin elhagyja Rosztovot 2023. június 24-én, miután megegyezett Lukasenkóval, hogy Belaruszba távozhat – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Viktor Zolotov, az orosz Nemzeti Gárda parancsnoka kedden az orosz állami médiának is megerősítette, hogy a lázadás előkészületeiről szivárogtak ki információk a Wagnertől az orosz biztonsági szolgálatokhoz.

Nemcsak az orosz, az amerikai hírszerzés is rendelkezett információkkal (nagyrészt elektronikus hírközlési lehallgatások és műholdképek elemzése alapján) a tervezett felkelésről. Erről szerdán a New York Times közölt részletes cikket, amelyről itt írtunk. A New York Timesnak több amerikai tisztviselő is azt mondta, Prigozsin előre közölhette terveit Szergej Szurovikin tábornokkal, Oroszország volt ukrajnai főparancsnokával.

Ezt szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pletykának minősítette.

Szurovikin nyilvánosan nem támogatta Prigozsint, sőt, elsőként szólította fel, hogy fordítsa vissza a csapatait, és az irányítása alá tartozó légierő hajtotta végre a zsoldoshadsereg csapatai elleni légicsapásokat is. A Prigozsint régóta ismerő, a zsoldosvezérrel korábban kifejezetten jó kapcsolatot ápoló Szurovikin szombat óta nem jelent meg nyilvánosság előtt.

Az ukrán kémelhárítás letartóztatott egy férfit, akit azzal vádolnak, hogy segített Oroszországnak végrehajtani a rakétacsapást, amely tíz ember halálát okozta Kramatorszk városában.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy az őrizetbe vett férfi helyi lakos, aki egy helyi gázszállító vállalat alkalmazottja.

Forrás: Ukrán Biztonsági Szolgálat
Forrás: Ukrán Biztonsági Szolgálat

Az ukrán hírszerzés szerint a férfi június 27-én kapta azt a feladatot, hogy győződjön meg arról, hogy az étterem nyitva van és rögzítse, hányan vannak ott. A férfi videókat készített az étterem közelében lévő épületekről és autókról, majd a felvételeket továbbította az orosz katonai hírszerzésnek – állítja az SZBU.

Vaszil Maljuk, az SZBU vezetője közleményben tudatta: „Az Orosz Föderáció ügynöke mindenképpen felelni fog az ukrán bíróság előtt. De őrizetbe vétele egyben jelzés az összes többi kollaboránsnak és árulónak, akik az ellenségnek dolgoznak. Ne feledjék – a büntetés elkerülhetetlen!”

(Guardian, Sky News, SZBU)

A pápa megbízásából küldött delegáció megérkezett Oroszországba, ahol Vlagyimir Putyin külpolitikai tanácsadójával, Jurij Uzsakovval folytat megbeszéléseket Ukrajnáról – írja a Sky News.

Nagyra értékeljük a Vatikán erőfeszítéseit és kezdeményezéseit az ukrán válság békés megoldására" – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A Vatikán kedden jelentette be, hogy a látogatás célja “a humanitárius gesztusok” ösztönzése, amelyek közelebb vihetik az országokat a konfliktus rendezéséhez.

Tízre emelkedett a halálos áldozatok Kramatorszkban – közölték az ukrán hatóságok. A városban egy zsúfolt éttermet ért rakétacsapás kedd este. A hatóságok megerősítették, hogy a három kiskorú áldozat közül ketten, egy 14 és egy 17 éves lány, testvérek voltak.

A támadás épp az egy évvel ezelőtti, kremencsuki bevásárlóközpontra mért rakétatámadás évfordulóján történt. Akkor több mint húsz ember halt meg. Az ukránok szerint az oroszok az évforduló miatt támadtak ismét civileket, a Kreml ezt szerdán tagadta. Dimitrij Peszkov szóvivő azt mondta, az orosz hadsereg csak katonai infrastruktúrákat támad, civileket nem.

Szerdán Harkiv megye ukrán kormányzója közölte, hogy három civilt öltek meg lövedékek a Csugujiv kerületben, egy faluban. Az áldozatok 45, 48 és 57 éves férfiak voltak.

(Guardian)

Andrzej Duda lengyel elnök Kijevben tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte a lengyel elnöki hivatal szerdán.

A hivatal a Twitteren közölte, hogy "a fronton kialakult jelenlegi helyzetet, köztük a zaporizzsjai atomerőmű elleni orosz támadás veszélyét fogja megvitatni a két elnök. Hozzátették, hogy a júliusi NATO-csúcstalálkozó előkészületeiről is szó lesz.

Szerda reggel a litván elnök is közölte, hogy Kijevbe látogat. Ő már délelőtt megérkezett az ukrán fővárosba, erről egy videót is feltöltött a Twitterre:

Szergej Szurovikin tábornok, Oroszország volt ukrajnai főparancsnoka is tudott arról, mire készül Prigozsin – mondta a New York Timesnak több amerikai tisztviselő is, akik már múlt héten megkapták az amerikai hírszerzés jelentését a Wagner zsoldoshadsereg vezetőjének terveiről.

Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikai hírszerzés már múlt hét szerdán értesült Prigozsin terveiről, de az információt nem osztotta meg széles körben, csak pár NATO-tagországgal.

A New York Times kedden azt írta, az amerikai hírszerzésnek arról is volt információja, hogy Szurovikin és több más, magas rangú orosz katonai tisztviselő is tudhatott Prigozsin tervezett felkeléséről. Szurovikin fontos szerepet játszott a tavaly februári ukrajnai invázióban. Bár idén januárban lecserélték az ukrajnai főparancsnoki posztról, továbbra is befolyással bírt a döntéshozatalban, és nagy népszerűségnek örvend az orosz csapatok körében. Korábban Szurovikin is bírálta az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu és az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov egyes lépéseit.

Volt és jelenlegi amerikai tisztviselők is azon az állásponton vannak, hogy Prigozsin nem vágott volna bele a felkelésbe, ha nem gondolta volna úgy, hogy vannak támogatói az orosz katonai vezetés legbelsőbb köreiben. Azt egyelőre vizsgálják, Szurovikin aktívan segíthette-e a tervei megvalósulását.

A felszínen úgy tűnik, nem: a tábornok péntek este az orosz közmédián keresztül szólította fel a Wagnert, hogy engedelmeskedjenek Putyin akaratának, és álljanak le a támadással.

Amerikai tisztviselők és elemzők szerint ha az orosz titkosszolgálat bizonyítékot talál arra, hogy Szurovikin bármilyen formában együttműködött Prigozsinnal, Putyinnak nem lesz más választása, mint leváltani őt a tisztségéről, ami újabb törést jelenthet az orosz hadsereg felső vezetésében. A kompetens stratéga elmozdítása amerikai tisztviselők szerint jó hír lenne Ukrajnának.

A brit védelmi minisztérium szerdai hírszerzési jelentésében azt írja, Ukrajna az orosz hadsereg egyik fontos logisztikai útvonalát rongálta meg Krím és Herszon régió között.

Az ukrán erők június 22-én reggel mértek csapást a Krím félszigetet a részben orosz megszállás alatti Herszon régióval összekötő Csonhar hídra. Herszon régió Moszkva által beiktatott kormányzója június 23-án jelentette be, hogy a híd súlyosan megrongálódott és használhatatlan lett. Az orosz fennhatóság alatt álló hidat 20 napra lezárták a forgalom elől.

A brit hírszerzés most azt írja, az útvonal ideiglenes lezárása miatt a létfontosságú orosz logisztikai konvojoknak legalább 50 százalékkal hosszabb időbe telt, amíg alternatív útvonalakon keresztül eljutottak a frontra.

Az orosz hatóságok a támadás után alig 24 órával már fel is húztak egy ideiglenes átkelőt a híd rendbehozatalának idejére. Valószínűsíthető, hogy ezt csak a katonai forgalom használhatja. A brit hírszerzés szerint az, hogy a hatóságok ilyen sebességgel gondoskodtak az alternatív átkelő felépítéséről, jelezheti, hogy az útvonal létfontosságú az orosz katonai utánpótlás számára.

Szerdán Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Gitanas Nauseda litván elnök. A látogatás előtt a litván elnök bejelentette, hogy országa két NASAMS légvédelmi rendszert adományoz Ukrajnának.

A kijevi találkozón Ukrajna lehetséges NATO-csatlakozásáról tárgyalhatnak, bár korábban a NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg azt nyilatkozta, erre nem kerülhet sor, amíg az ország hadban áll. Ezt korábban Zelenszkij is elismerte és megerősítette, hogy nincs tervben a csatlakozás, amíg nem zárul le a fegyveres konfliktus az ország területén. A védelmi szövetség és Ukrajna közötti együttműködés szorosabbra fűzésén viszont továbbra is dolgoznak.

(Guardian)

Kedd este felszállt a Minszk melletti Macsuliscsi légibázisról az RA-02795 lajstromjelű repülőgép. Az Embraer Legacy 600 típusú, Prigozsinhoz köthető gép kedden kora reggel landolt a belarusz főváros mellett, de hivatalosan nem lehetett tudni, hogy kik utaztak a fedélzetén. Délután Alekszandr Lukasenko belarusz államfő megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin megérkezett az országba.

A Meduza beszámolója szerint a gép kedden késő este már el is hagyta Belaruszt, a FlightRadar 24 adatai szerint átlépte a belarusz–orosz határt, és Moszkva irányába haladt. Azt nem lehet tudni, kik utaztak rajta.

A FlightRadar24 szerint egy másik, RA-02878 lajstromjelű magángép is átlépte a belarusz–orosz határt. Ez Szentpétervár felé tartott. A repülőgép kedd reggel érkezett Szentpétervárról a Macsuliscsi légibázisra.

A Putyin-rezsim elleni egynapos minilázadást vezető Wagner-zsoldosvezér azután távozhatott büntetlenül Belaruszba, hogy szombat délután hirtelen megfordította Moszkva felé tartó katonai konvoját. A kiegyezést Lukasenko közleménye szerint az ő közbenjárásával sikerült tető alá hozni. Az események összefoglalóját itt lehet elolvasni, a témába vágó elemzésünk pedig itt található.

Kína európai uniós megbízottja felvetette, hogy Peking támogathatná Ukrajna azon célkitűzését, hogy visszaszerezze 1991-es területi integritását, amely magában foglalja az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet is – írja az Al Jazeera. Ukrajna 1991-ben vált függetlenné a Szovjetuniótól, Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet.

„Nem látom, miért ne” – válaszolta a magas rangú kínai diplomata arra a kérdésre, hogy Kína támogatja-e Kijev céljait, amelyek között szerepel a jelenleg Oroszország által megszállt ukrán területek visszaszerzése is.

„Minden ország területi integritását tiszteletben tartjuk. Amikor Kína kapcsolatokat létesített a korábbi Szovjetunióval, ebben állapodtunk meg. De mint mondtam, ezek történelmi kérdések, amelyeket Oroszországnak és Ukrajnának kell megtárgyalnia és megoldania, és mi ezt képviseljük” – mondta.

Fu Cung a június 16-i brüsszeli Kína–Európa üzleti csúcs után beszélt újságírókkal. Kína aktívan fellép az Ukrajna és Oroszország között tárgyalások előmozdításában, májusban békemissziót is indítottak, Kína delegáltjai Kijevben és Moszkvában is tárgyaltak a szemben álló felekkel, de látványos eredményt nem értek el.

Fu Cung egy áprilisi interjúban már kijelentette, hogy Peking nem ismeri el Moszkva azon törekvéseit, hogy elcsatolja az ukrán területeket, köztük a Krímet és a Donbaszt. Rajta kívül azonban más kínai diplomaták általában tartózkodnak attól, hogy megnyilvánuljanak a kérdésben. Kína a Krím megszállását elítélő ENSZ-nyilatkozat szavazásán is tartózkodott, és hivatalosan a 2022. februári inváziót sem ítélte el. A kínai külügyminisztérium hétfőn arra hivatkozva nem kommentálta a Prigozsin vezette Wagner-felkelést sem, hogy az „Oroszország belügye”.

Kedden orosz rakétatámadás ért egy zsúfolt éttermet a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában. A mentési munkálatok szerdán is folytatódnak, a halálos áldozatok száma nyolcra emelkedett, közülük három gyerek. Legalább 56-an megsérültek a támadásban, köztük egy csecsemő is. A hatóságok szerint lehetnek még túlélők, akik a romok alatt rekedtek.

Frissítés: Az ukrán állami média szerda délelőtti jelentése szerint az áldozatok száma kilencre emelkedett. A halottak között van egy 14 és egy 17 éves lány is.

Egy belga tudósító percekkel a becsapódás előtt hagyta el az épületet, beszámolója szerint az étterem önkéntesekkel, katonákkal és újságírókkal volt tele.

Az ukrán védelmi minisztérium a Twitteren egy videót is megosztott a helyszínről.

A donyecki kormányzó jelentése szerint két rakétatámadás érte a várost, az egyik egy vállalkozás épületét, a másik a pizzériát.

„A becsapódás teljesen megsemmisítette a pizzéria épületét, megrongált 18 társasházat, 65 családi házat, öt iskolát, két óvodát, egy bevásárlóközpontot, egy szállodát, egy adminisztratív épületet és egy szabadidős létesítményt” – közölte szerda reggel Pavlo Kirilenko a Telegramon.

Fotó: Oleksandr Ratushniak / Reuters Fotó: Oleksandr Ratushniak / Reuters
Fotó: Oleksandr Ratushniak / Reuters
Fotó: Oleksandr Ratushniak / Reuters

(SkyNews, Guardian)

  • A brit hírszerzés szerint az ukrán csapatok területeket foglalhattak vissza az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságból is.
  • Kedden reggel egy orosz lajstromozású Embraer Legacy 600 típusú repülőgép szállt le a belarusz főváros, Minszk mellett. Az amerikai szankciós lista szerint a gép Jevgenyij Prigozsinhoz köthető.
  • TASZSZ: Megszüntették a Wagner lázadása miatt indított büntetőeljárást.
  • Beszédet tartott kedden dél körül Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin beszédében üdvözölte az orosz hadsereget és a rendfenntartó erőket, azt mondta, „megakadályoztak egy polgárháborút”.
  • Kedden Prigozsin megérkezett Belaruszba.
  • Lukasenko azt mondta Prigozsinnak, hogy „szétnyomják őket, mint egy bogarat”, ha továbbmennek Moszkva felé.
  • Orosz rakétatámadás ért egy éttermek miatt zsúfolt épületet a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában.
  • Óvóhelyek állapota miatt tűzött össze Zelenszkij és Klicsko, a főpolgármester megrovást kapott.

A keddi híreket ide kattintva olvashatja vissza.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!