Kína békemissziót indít

2023. május 12. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai külügyminisztérium bejelentette, hogy az eurázsiai ügyekért felelős képviselője hétfőtől Ukrajnába, Lengyelországba, Franciaországba, Németországba és Oroszországba látogat, „a béketárgyalások előmozdítása érdekében”.

Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt hónapban telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akkor tett ígéretet arra, hogy küldöttséget küld a régióba, hogy segítsen a béketárgyalások elősegítésében. Ez volt az első alkalom, hogy a két elnök beszélt egymással azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Kína aktívan hangoztatja békepárti álláspontját, és a tárgyalások mielőbbi megkezdését sürgeti. Korábban egy tizenkét pontos béketervet is közzétett, amire Ukrajna azt mondta: irreális. (Orbán Viktor viszont jelezte, hogy támogatja).

Hszi Csin-ping legutóbb március végén látogatott Moszkvába, ahol három napon át egyeztetett Putyinnal. Április elején pedig Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke látogatott Kínába – erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!