A brit hírszerzés szerint az ukrán csapatok területeket foglalhattak vissza az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságból is

2023. június 27. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

A brit védelmi minisztériuma napi hírszerzési jelentésében azt írja, Ukrajna olyan területeket szerezhetett vissza Kelet-Ukrajnában, amelyek a kijevi kormány és az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság között 2014-ben megállapított de facto határokon túl vannak.

Az ukrán légierő kisebb előrenyomulást hajtott végre a Donyeck városához közeli Krasznohorivka falutól keletre , amely a régi ellenőrzési vonalon fekszik – írja a jelentés.

Ez az egyik első eset Oroszország 2022. februári inváziója óta, hogy az ukrán erők nagy valószínűséggel visszafoglaltak egy olyan területet, amelyet Oroszország 2014 óta elfoglalt.

A brit hírszerzés szerint az egy időben több fronton indított ukrán támadások valószínűleg túlterhelhették a Donyecki Népköztársaságba vezényelt csecsen fegyveres erőket.

A Ramzan Kadirov által vezetett csecsen különleges erőket május végén rendelték kelet-Ukrajnába, ahol június elején Marinka közelében támadást is indítottak.

A donyecki frontra hétfőn Volodimir Zekenszkij ukrán elnök is ellátogatott, és bár később azt mondta, az ukrán csapatok előrehaladtak, részleteket nem közölt, ahogy arról sem tett említést, hogy benyomultak volna a Donyecki Népköztársaság területére.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!