Óvóhelyek állapota miatt tűzött össze Zelenszkij és Klicsko, a főpolgármester megrovást kapott

2023. június 27. – 21:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán kormány kedden megrovásban részesítette Vitalij Klicsko kijevi polgármestert – írja a Reuters. Az ügy előzménye, hogy a fővárosi vezetés bírálta a kormányt az óvóhelyek állapota miatt, miután egy orosz légitámadás során három, az utcára kizáródott ember meghalt.

A konkrét esetben két nőt és egy lányt temetett maga alá lezuhanó törmelék, miután egy óvóhelyre siettek, de azt zárva találták. A kormány közölte, hogy jóváhagyta két kijevi kerület vezetőjének és két megbízott kerületvezetőnek a menesztését is. Zelenszkij elnök az incidens után elrendelte az összes kijevi óvóhely ellenőrzését, és közölte, hogy személyi változtatásokat fognak végrehajtani.

Klicsko keddi programja egy automata nyitórendszerrel felszerelt kijevi óvóhely meglátogatása volt, jelezve, hogy a június 1-jei halálesetek után a fővárosban folyamatban van az ilyen létesítmények elérhetőségének javítása. A Zelenszkij által korábban elrendelt ellenőrzés egyébként az állapította meg, hogy az ukrajnai óvóhelyek 77 százaléka használható, de sok közülük „nem felel meg semmilyen szabványnak”.

Klicsko és Zelenszkij között nem felhőtlen a viszony, nyilvános perpatvar is kialakult köztük, amikor tavaly ősszel az elnök azzal vádolta a polgármestert, hogy rossz munkát végzett a szükségszállások felállításával. Jelenleg a Klicsko számít az elnök legmagasabb tisztséget viselő nyilvános kritikusának, így politikai jövője is bizonytalan. Az óvóhelyes eset után azt mondta, bizonyos szintű felelősséget visel ugyan a történtekért, de mások is hibáztathatók, különösen a főváros egyes kerületeiben az elnök által kinevezett személyek.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!