TASZSZ: Megszüntették a Wagner lázadása miatt indított büntetőeljárást

2023. június 27. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Wagner fegyveres lázadása ügyében június 23-án kezdeményezett nyomozást kedden „a bűncselekmények megszűnése miatt” megszüntette az FSZB – közölte az orosz biztonsági szerv az állami hírügynökséggel, a TASZSZ-szal.

Az FSZB indoklása szerint a nyomozás során megállapították, hogy „június 24-én a résztvevők leállították a közvetlenül bűncselekmény elkövetésére irányuló cselekményeket”, ezért június 27-én lezárták az emiatt indított büntetőeljárást.

Jevgenyij Prigozsin péntek éjszaka indított Moszkvába tartó „igazságmenetet” Rosztov felől, hogy felelősségre vonja az orosz védelmi minisztert és a hadseregvezetést. Szombat este viszont megállt és visszafordult, miután Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közvetítésével állítólag megállapodás született. A megállapodás értelmében Prigozsin Belaruszba távozik.

A Kreml reakciója széles skálán mozgott: Putyin szombat reggel még a fegyveres lázadás felelősségre vonását ígérte, Prigozsin ellen eljárást indítottak, viszont a nap végére az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov már arról számolt be, hogy az ügyet lezárták, Prigozsin szabadon távozhat Belaruszba, és nem éri retorzió a lázadás résztvevőit sem.

Vlagyimir Putyin a biztonsági szervek vezetőivel 2023. június 26-án, Moszkvában – Fotó: Gavriil Grigorov / Sputink / AFP
Vlagyimir Putyin a biztonsági szervek vezetőivel 2023. június 26-án, Moszkvában – Fotó: Gavriil Grigorov / Sputink / AFP

Putyin a hétfő esti beszéde után munkamegbeszélést is tartott a biztonsági szervek vezetőivel, köztük az FSZB igazgatójával is. Kedd reggel a TASZSZ jelentése szerint az FSZB közölte, hogy megszüntették a büntetőeljárást.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!