Vlagyimir Putyin: A lázadók hazatérhetnek, szerződhetnek vagy el is mehetnek Belaruszba

2023. június 26. – 21:33

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Cikkünk eredeti verziójában a Sky News nyomán arról írtunk, hogy Putyin bíróság elé állítaná a lázadókat, ezt azonban az elnök a beszédében nem mondta – később a Sky News is korrigált. Putyin arról szólt, hogy a lázadásban részt vevők – akik nagy része őszinte hazafi – továbbra is szolgálhatnak, ha szerződnek az orosz védelmi minisztériummal vagy az állam más fegyveres szerveivel, vagy egyszerűen haza is térhetnek családjaikhoz, de úgy is dönthetnek, hogy elmennek Belaruszba, ahová a lázadást szervező Wagner zsoldossereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin is távozott.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este az állami televízióban mondott beszéddel fordult az orosz néphez. Putyin megköszönte az oroszok kitartását, egységét és hazaszeretetét, „amely megmutatta, hogy minden zsarolás és lázítás kudarcra van ítélve”. „A lakosság, a pártok, az egyház és az egész társadalom határozottan kiállt az alkotmányos rend mellett” – mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy

a lázadást mindenképp leverték volna.

„A lázadás szervezői, miután elárulták a hazát, elárulták azokat is, akik velük voltak. A lázadók azt akarták, hogy a katonák megöljék egymást, ugyanezt a végeredményt akarták Kijevben is. Az elesett hősök bátorsága, önfeláldozása óvott meg a szörnyű következményektől” – mondta Putyin.

Kijelentette, hogy a lázadás célja Oroszország meggyengítése volt, ezt akarják Ukrajnában a nácik és nyugati

Az orosz elnök szerint a Wagner-harcosok túlnyomó többsége jó hazafi, és azt javasolta nekik, kössenek szerződést a védelmi minisztériummal. Köszönetet mondott azoknak a zsoldosoknak, akik megálltak az utolsó vonalnál, és nem mentek bele a vérontásba. „Tudtuk és tudjuk, hogy a Wagner-csoport harcosainak és parancsnokainak túlnyomó többsége orosz hazafi, elkötelezett népe és állama iránt. Ezt bizonyították bátorságukkal a harctéren, Donbassz és Novorosszija felszabadításában. Megpróbálták őket a színfalak mögött felhasználni a fegyveres testvéreik ellen, akikkel együtt harcoltak az országért és annak jövőjéért” – mondta.

„A Wagner-harcosoknak tett ígéret teljesülni fog. Lehetőségük van rá, hogy folytassák Oroszország szolgálatát a védelmi minisztériummal vagy más biztonsági szervekkel való szerződéskötéssel, vagy visszatérjenek a családjukhoz és barátaikhoz. Aki akar, Belaruszba is mehet. Ígéretemet teljesíteni fogom. Ismétlem, a választás mindannyiótokon múlik” – mondta az orosz elnök.

Putyin köszönetét fejezte ki Alekszandr Lukasenko belarusz elnöknek, amiért hozzájárult a helyzet megoldásához. „Hálás vagyok Alekszandr Grigorjevics Lukasenko belarusz elnöknek az erőfeszítéseiért és a helyzet békés megoldásához való hozzájárulásáért. De ismétlem, ezekben a napokban döntő szerepet játszott a polgárok hazafias szelleme, az egész orosz társadalom összefogása. Ez a támogatás tette lehetővé, hogy hazánk számára a legnehezebb megpróbáltatásokat együttesen legyőzzük. Köszönöm ezt önöknek. Köszönöm” – mondta Putyin a beszédében.

(RIA Novosztyi, TASZSZ, Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!