Prigozsinhoz köthető repülőgép szállt le Belaruszban

2023. június 27. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden reggel egy orosz lajstromozású Embraer Legacy 600 típusú repülőgép szállt le a belarusz főváros, Minszk mellett. Az amerikai szankciós lista szerint a gép Jevgenyij Prigozsinhoz köthető. Arról egyelőre nem érkezett hivatalos információ, hogy kik utaztak a gép fedélzetén.

A Flightradar24 adatai szerint a repülőgép kedden kora hajnalban indult az oroszországi Rosztovból Minszk irányába.

A repülőgép azonosító kódjai megegyeznek egy olyan repülőgép kódjaival, amelyet az Egyesült Államok az Autolex Transport nevű céghez kapcsol, amelyet az amerikai Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatal Prigozsinhoz kötött.

Jevgenyij Prigozsin péntek éjszaka Moszkvába tartó „igazságmenetet” indított az Ukrajnában harcoló zsoldosseregének egy részével Rosztov felől, hogy felelősségre vonja az orosz védelmi minisztert és a hadseregvezetést. Szombat este váratlanul megállította Moszkvát 200 kilométerre megközelítő csapatait, azt követően, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közvetítésével megállapodás született. A Kreml szerint a megállapodás értelmében Prigozsin Belaruszba távozik. Pontos hollétéről azóta nem közöltek információt.

Kedden várhatóan Lukasenko is beszédet mond, majd „aktuális kérdésekre" fog válaszolni” – közölte a belarusz állami média.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!