Prigozsin gépe elhagyta Belaruszt, Moszkva felé repülhet

2023. június 28. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este felszállt a Minszk melletti Macsuliscsi légibázisról az RA-02795 lajstromjelű repülőgép. Az Embraer Legacy 600 típusú, Prigozsinhoz köthető gép kedden kora reggel landolt a belarusz főváros mellett, de hivatalosan nem lehetett tudni, hogy kik utaztak a fedélzetén. Délután Alekszandr Lukasenko belarusz államfő megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin megérkezett az országba.

A Meduza beszámolója szerint a gép kedden késő este már el is hagyta Belaruszt, a FlightRadar 24 adatai szerint átlépte a belarusz–orosz határt, és Moszkva irányába haladt. Azt nem lehet tudni, kik utaztak rajta.

A FlightRadar24 szerint egy másik, RA-02878 lajstromjelű magángép is átlépte a belarusz–orosz határt. Ez Szentpétervár felé tartott. A repülőgép kedd reggel érkezett Szentpétervárról a Macsuliscsi légibázisra.

A Putyin-rezsim elleni egynapos minilázadást vezető Wagner-zsoldosvezér azután távozhatott büntetlenül Belaruszba, hogy szombat délután hirtelen megfordította Moszkva felé tartó katonai konvoját. A kiegyezést Lukasenko közleménye szerint az ő közbenjárásával sikerült tető alá hozni. Az események összefoglalóját itt lehet elolvasni, a témába vágó elemzésünk pedig itt található.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!