„Armageddon tábornok” napok óta nem mutatkozott nyilvános helyen, tudhatott Prigozsin tervéről

2023. június 28. – 21:47

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Szurovikin tábornok, Oroszország volt ukrajnai főparancsnoka (közismert nevén „Armageddon tábornok” azóta nem mutatkozott nyilvános helyen, hogy Prigozsin visszafordította a Wagner-zsoldosokat – írja a Sky News.

A New York Times értesülései szerint Szurovikin már a szombati lázadás előtt tudott Prigozsin terveiről – ennek ellenére nap közben videóüzenetben ő is felszólította a zsoldosokat, hogy forduljanak vissza.

Szurovikin fontos szerepet játszott a tavaly februári ukrajnai invázióban. Bár idén januárban lecserélték az ukrajnai főparancsnoki posztról, továbbra is befolyással bírt a döntéshozatalban, és nagy népszerűségnek örvend az orosz csapatok körében. Korábban Szurovikin is bírálta az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu és az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov egyes lépéseit. Volt és jelenlegi amerikai tisztviselők is azon az állásponton vannak, hogy Prigozsin nem vágott volna bele a felkelésbe, ha nem gondolta volna úgy, hogy vannak támogatói az orosz katonai vezetés legbelsőbb köreiben. Azt egyelőre vizsgálják, Szurovikin aktívan segíthette-e a tervei megvalósulását.

A Moscow Times két védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva azt írja, hogy a tábornok őrizetben van, hogy kihallgassák Prigozsin lázadásával kapcsolatban. Ettől függetlenül egyelőre nem szabad mindezt készpénznek venni, hivatalos forrásból még nem erősítették meg, hogy letartóztatták volna. A cikkben a Moscow Times is pletykának hívja a történetet.

A pletyka szerint Andrej Judin vezérezredest, Szurovikin jobbkezét is őrizetbe vették, de a vezérezdredes tagadta, hogy őt vagy főnökét letartóztatták volna.

„Szabadságon vagyok. Otthon”

mondta Judin az Ura.ru híroldalnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!