New York Times: Oroszország volt ukrajnai főparancsnoka is tudhatott Prigozsin terveiről

2023. június 28. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Szurovikin tábornok, Oroszország volt ukrajnai főparancsnoka is tudott arról, mire készül Prigozsin – mondta a New York Timesnak több amerikai tisztviselő is, akik már múlt héten megkapták az amerikai hírszerzés jelentését a Wagner zsoldoshadsereg vezetőjének terveiről.

Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikai hírszerzés már múlt hét szerdán értesült Prigozsin terveiről, de az információt nem osztotta meg széles körben, csak pár NATO-tagországgal.

A New York Times kedden azt írta, az amerikai hírszerzésnek arról is volt információja, hogy Szurovikin és több más, magas rangú orosz katonai tisztviselő is tudhatott Prigozsin tervezett felkeléséről. Szurovikin fontos szerepet játszott a tavaly februári ukrajnai invázióban. Bár idén januárban lecserélték az ukrajnai főparancsnoki posztról, továbbra is befolyással bírt a döntéshozatalban, és nagy népszerűségnek örvend az orosz csapatok körében. Korábban Szurovikin is bírálta az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu és az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov egyes lépéseit.

Volt és jelenlegi amerikai tisztviselők is azon az állásponton vannak, hogy Prigozsin nem vágott volna bele a felkelésbe, ha nem gondolta volna úgy, hogy vannak támogatói az orosz katonai vezetés legbelsőbb köreiben. Azt egyelőre vizsgálják, Szurovikin aktívan segíthette-e a tervei megvalósulását.

A felszínen úgy tűnik, nem: a tábornok péntek este az orosz közmédián keresztül szólította fel a Wagnert, hogy engedelmeskedjenek Putyin akaratának, és álljanak le a támadással.

Amerikai tisztviselők és elemzők szerint ha az orosz titkosszolgálat bizonyítékot talál arra, hogy Szurovikin bármilyen formában együttműködött Prigozsinnal, Putyinnak nem lesz más választása, mint leváltani őt a tisztségéről, ami újabb törést jelenthet az orosz hadsereg felső vezetésében. A kompetens stratéga elmozdítása amerikai tisztviselők szerint jó hír lenne Ukrajnának.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!