Az ukrán miniszterelnök szerint az ukrán erők a végsőkig ki fognak tartani Mariupolban

Legfontosabb

2022. április 17. – 07:38

frissítve

Az ukrán miniszterelnök szerint az ukrán erők a végsőkig ki fognak tartani Mariupolban
Megtépázott ukrán zászló lobog egy szétlőtt lakóház előtt Mariupolban – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Volodimir Zelenszkij vasárnap arról beszélt, Ukrajna nem fogja feladni keleti területeit azért, hogy vége legyen a háborúnak. Az ukrán elnök szerint nincs arra garancia, hogy Oroszország nem próbálkozik újra Kijev elfoglalásával, ha sikerül elfoglalnia Donbaszt.
  • Vasárnap hajnalban az orosz erők megadásra szólították fel Mariupol védőit, akiknek azt ígérték, garantálják a biztonságukat és hadifogolyként kezelik őket, ha leteszik a fegyvert.
  • Az ukrán erők jelezték, hogy továbbra is védik a várost. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt szombaton, hogy erőik csak a város egy kis részét ellenőrzik már, de kormánya napi kapcsolatban van a védőkkel. Szerinte embertelen a helyzet Mariupolban.
  • Az ukrán külügyminiszter szerint Mariupol vörös vonalat jelenthet az orosz-ukrán tárgyalásokban. Hozzátette, az oroszok viselkedéséből az látszik, hogy „minden áron” el akarják pusztítani a várost.
  • Szombat után vasárnap hajnalban is robbanások hallatszottak Kijevnél. Később a közeli Brovari település polgármestere bejelentette, hogy egy orosz rakétacsapásban megrongálódott az infrastruktúra.
  • Ukrajna bejelentette, hogy nem tudtak megállapodni a tűzszünet biztosításáról a tervezett útvonalak mentén az oroszokkal, ezért vasárnap nem nyílnak humanitárius folyosók a menekülő civilek előtt.
  • Az oroszok szerint lelőttek egy nyugati fegyverszállítmányokkal teli ukrán gépet Odesszánál.
  • A brit védelmi minisztérium szerint az orosz erők folytatják az átcsoportosítást Belarusz felől Kelet-Ukrajnába, a végcéljuk viszont továbbra is az, hogy Ukrajna mondjon le az euro-atlanti orientációjáról.
Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!