Putyin lányai mellett a Sberbank vezetőjét és a védelmi minisztérium szóvivőjét is érintik az EU-s szankciók

2022. április 9. – 01:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Itt írtunk arról, hogy az ötödik szankciós csomagot is elfogadta az Európai Unió Oroszországgal szemben. Most további részletek derültek ki az intézkedésekről. Újabb 216 orosz személy ellen rendeltek el beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást, és további 18 szervezetre terjesztették ki a korlátozó intézkedések hatályát. Köztük van Vlagyimir Putyin két lánya, de érintik a szankciók German Grefet, a Sberbank vezetőjét, Oleg Gyeripaszka oligarchát és Igor Konasenkovot, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjét is. Az újonnan szankcionált szervezetek között van a Bank Otkritije, a Novikombank, Szovkombank és a VTB Bank, egy orosz állami tulajdonú vállalat, mely a közlekedési ágazatban tevékenykedik, valamint a katonai védelmi ipar több vállalata.

Azt már korábban bejelentették, hogy bár az európai szénimport 45 százalékát Oroszország biztosítja, augusztus elejétől nem jöhet orosz szén az EU-ba. Megtiltják az orosz lobogó alatt lajstromozott hajók kikötését az uniós kikötőkben. Kivételt csak a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, a humanitárius szállítmányokat, illetve az energiahordozókat szállító vízi járművek képezhetnek. Szintén megtiltják minden orosz és belarusz közúti fuvarozási vállalkozásnak, hogy árut szállítson az Európai Unión belül. Kivételt a gyógyszeripari, az orvosi, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket szállító, illetve a humanitárius célú közúti rakományok élvezhetnek.

Exporttilalom lép életbe 10 milliárd euró értékben a sugárhajtómű-üzemanyagok és egyéb áruk, például kvantumszámítógépek, fejlett félvezető-, illetve csúcskategóriájú elektronikai eszközök és szoftverek esetében, valamint behozatali tilalom érvényes 5,5 milliárd euró értében az olyan termékekre, mint a fa, a cement, a műtrágya, a vodka, valamint egyes luxustermékek. (BBC, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!