Új szankciókat fogadott el az Európai Unió is, beutazási tilalmat rendeltek el Putyin két lánya ellen

2022. április 7. – 23:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új szankciókat hagyott jóvá az Európai Unió Oroszországgal szemben, írja az AFP jelentése alapján az MTI. Többek között leállítják az orosz szénimportot, és meg fogják tiltani, hogy orosz hajók köthessenek ki az EU-tagországok partjain. Ez az ötödik szankciós csomag az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta.

Bár az európai szénimport 45 százalékát Oroszország biztosítja, a jogszabály értelmében augusztus elejétől nem jöhet orosz szén az EU-ba – ahogyan bizonyos orosz építőanyagok és luxustermékek sem. Újabb négy bank ellen fogadtak el pénzügyi tranzakciós tilalmat – ezek a pénzintézetek az orosz banki piac 23 százalékát képviselik.

Célzottan tiltják majd az orosz cégek részvételét az uniós közbeszerzéseken, és kizárják, hogy bármely orosz állami szerv pénzügyi támogatást kaphasson.

Belépési és kikötési tilalmat vezetnek be emellett az orosz (és az orosz üzemeltetésű) hajókra, ez alól mentességet csak az alapvető szükségleteket szállító hajók kaphatnak. Végül újabb 200 orosz ellen rendeltek el beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást – köztük Vlagyimir Putyin két lánya ellen is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!