Ferenc pápa szerint most háborús húsvét van, túl sok a vér és az erőszak

2022. április 17. – 13:15

frissítve

Ferenc pápa szerint most háborús húsvét van, túl sok a vér és az erőszak
Ferenc pápa húsvéti Urbi et Orbi áldást mond a Szent Péter-bazilika erkélyéről 2022. április 17-én – Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újra a békére szólított fel Ferenc pápa a húsvéti beszédében vasárnap. A pápa arról beszélt, a mostani „a háború húsvétja”, majd hallgatólagosan bírálta Oroszországot, amiért „kegyetlen és értelmetlen” konfliktusba sodorta Ukrajnát, írja a Reuters.

Ferenc pápa a hagyományos húsvéti beszédét és áldását, az Urbi et Orbit (amit Rómára és a világra ad) főképp Ukrajnának szentelte, a háború okozta sokkot pedig az apostolok sokkjához hasonlította, akik az evangélium szerint látták a feltámadt Jézust.

„A mi szemünk is hitetlenkedik ezen a háborús húsvéton. Túl sok vért, túl sok erőszakot láttunk. A mi szívünk is megtelt félelemmel és gyötrelemmel, ahogyan oly sok testvérünknek és nővérünknek kellett bezárkóznia, hogy biztonságban legyen a bombázásoktól. Nehezen hisszük el, hogy Jézus valóban feltámadt, hogy valóban győzedelmeskedett a halál felett. Lehet, hogy ez csak illúzió? A képzeletünk szüleménye?” – mondta.

A pápa szerint Ukrajnát „súlyosan próbára tette a kegyetlen és értelmetlen háború erőszakossága és pusztítása, amibe belerángatták”. Ezután újra – már sokadszorra – a békére szólított fel: „Legyen döntés a béke mellett. Legyen vége az izmok megfeszítésének, miközben az emberek szenvednek. Kérlek, ne szokjunk hozzá a háborúhoz! A nemzetek vezetői hallgassák meg az emberek békéért szóló könyörgését!”

Ezután arról beszélt, „szívemben hordozom a sok ukrán áldozatot, a menekültek millióit, a szétszakított családokat, a magukra maradt időseket, a megtört életeket és a földdel egyenlővé tett városokat”.

Ukrajna után beszédében felsorolta a világ háború és szenvedés sújtotta térségeit, így például Szíriát, Líbiát, Mianmart, Etiópiát vagy Kongót.

Ferenc pápa beszédét vasárnap ötvenezer ember hallgatta élőben a vatikáni Szent Péter téren, ahova a koronavírus kitörése óta először mehettek be emberek őt hallgatni. A résztvevők között aztán a pápamobillal körbe is ment. A pápa teljes vasárnapi beszédét itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!