Az EU-s szankciók életbe lépése után is több száz orosz és belarusz kamionos várakozott a lengyel-belarusz határnál

2022. április 17. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió más szankciók mellett április 5-én azt is bejelentette, hogy kitiltja területéről azokat az orosz és belarusz kamionokat, amelyek nem gyógyszert, postai küldeményeket vagy olajat szállítanak. A szombat éjféli határidő előtt óriási sorok alakultak ki a lengyel-belarusz határátkelőkön, egy ponton 80 kilométer hosszan álltak a kamionok, néhány fuvarozó pedig akár 33 órát is állhatott a határnál. A Reutersnek egy belarusz kamionsofőr éjfél előtt arról beszélt, hogy reménytelennek tűnik, hogy időben átlépje a határt.

A BBC varsói tudósítója vasárnap délután arról számolt be, hogy órákkal a szankció életbe lépése után is 12 órás várakozásra lehetett számítani a határon, és több száz teherautó várakozott még mindig arra, hogy elhagyhassa az EU-t.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mi fog történni ezekkel a kamionokkal, illetve azzal a másik több ezerrel, amely még mindig az EU területén tartózkodik. Lehetőségként merült fel, hogy az adott állam hatóságai lefoglalják ezeket, ám egy szállítmányozókat képviselő lengyel szervezet tisztviselője aggodalmát fejezte ki, hogy ebben az esetben Belarusz és Oroszország is lefoglalhatná a jelenleg ott áthaladó lengyel kamionokat.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!