Az ukrán miniszterelnök megerősítette, hogy Mariupol nem esett el, az ukrán erők továbbra is védik a várost

2022. április 17. – 17:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Petro Andrjuscsenko, a mariupoli polgármester tanácsadója korábban Telegramon arról írt, hogy az ukrán erők a megadásra felszólító orosz ultimátum ellenére tovább védik a várost, délután az ország miniszterelnöke, Denisz Smihal is ugyanerről beszélt az ABC Newsnak. Smihal azt mondta, a város bizonyos részeit továbbra is az ukrán katonák birtokolják, és a végsőkig ki is fognak tartani.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a város egyelőre még nem esett el, és hozzátette, hogy az oroszoknak más nagyvárosokat sem sikerült elfoglalnia. Mint mondta, Herszon orosz irányítás alatt áll, mindenhol máshol azonban kitartanak az ukránok, ott is, ahol ostrom alatt állnak. Smihal arról is beszélt, hogy álláspontjuk szerint több mint 900 ukrán települést szabadítottak fel az orosz uralom alól a háború kezdete óta.

Forrás: ABC News
Forrás: ABC News

Ahogy korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, úgy a miniszterelnök is kiemelte, hogy a Donbaszban még küzdelem vár rájuk, de nem tervezik megadni magukat. Azt is elmondta, hogy amennyiben van erre lehetőség, Ukrajna kész diplomáciai úton rendezni a konfliktust, de ha az oroszok nem nyitottak a tárgyalásokra, addig fognak harcolni, amíg nem győznek.

Smihal arról is beszélt, hogy a háború miatt komoly költségvetési hiánnyal kell számolniuk, ezért minden pénzügyi segítségért hálásak. Elmondása szerint a Világbanktól, az IMF-től és az amerikai pénzügyminisztériumtól is terveznek segítséget kérni Washingtonban. A teljes interjút itt lehet visszanézni.

(CNN / Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!