Zelenszkij szerint Ukrajna nem fogja feladni a keleti területeit azért, hogy vége legyen a háborúnak

2022. április 17. – 15:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna nem hajlandó területeket feladni az ország keleti részén, hogy véget vessen az Oroszországgal vívott háborúnak, és az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy harcba szálljon az orosz hadsereggel Donbaszban, egy olyan csatában, ami az egész háború menetét befolyásolhatja, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN-nek.

Az elnök szerint neki nincs garanciája arra, hogy Oroszország nem próbálkozik újra Kijev elfoglalásával, ha sikerül elfoglalnia Donbaszt, ezért fontos nekik ott készen állni. De szerinte az ukrán hadseregnek még mindig sürgős segítségre, felszerelésre van szüksége ahhoz, hogy ki tudja védeni a közelgő orosz offenzívát Ukrajna keleti és déli részén.

Zelenszkij szerint a világnak fel kell készülnie arra a lehetőségre is, hogy Putyin nukleáris fegyvert vet be, mert nem becsüli az ukrán életeket.

Ezután a bucsai vérengzésről is beszélt. „Világos, hogy ez nem is háború, hanem népirtás. Egyszerűen megölték az embereket. Nem katonákat, hanem embereket. Egyszerűen lelőtték az embereket az utcán. Az emberek bicikliztek, buszoztak vagy csak sétáltak az utcán. Holttestek sorakoztak az utcákon.” A Telex tudósítói pár nappal azelőtt Bucsában jártak, helyszíni tudósításunkat itt tudja elolvasni.

Arra is reagált, hogy Emmanuel Macron, francia elnök nem nevezné népirtásnak azt, ami Ukrajnában történik. Zelenszkij szeretné, ha Macron elmenne Ukrajnába, hogy saját szemével láthassa az atrocitásokat, ezért meghívta őt hozzájuk. Azt is szeretné, ha Joe Biden amerikai elnök is elmenne Ukrajnába.

Arról is beszélt, „nagy fájdalom” neki látni az elvesztett életeket, majd azt mondta, csak magukban hisznek: „Az egyetlen hit, amink van, az a hit önmagunkban, a népünkben, a fegyveres erőinkben, és az a hit, hogy az országok nem csak szavakkal, hanem tettekkel is támogatni fognak minket”. Azt visszautasította, hogy az ukrán katonák nincsenek kiképezve a fegyverekre, amiket kérnek a harcokhoz. „Készek vagyunk bármilyen típusú felszerelést használni, de azt nagyon gyorsan kell szállítani. És képesek vagyunk megtanulni az új eszközök használatát. De gyorsan kell érkezniük.”

Zelenszkij azt is mondta, kész diplomáciai úton tárgyalni Oroszországgal a háború befejezése érdekében, de az ukránok elleni orosz támadások ezt megnehezítik. „Ahogy már korábban is mondtam, mi az ára mindennek? Az emberek. A sok ember, akiket megöltek. És ki fizet végül mindezért? Ukrajna. Csak mi. Tehát számunkra ez egy igazán nagy ár. Ha van lehetőségünk beszélni, akkor beszélni fogunk. De hogy csak orosz ultimátum alatt beszéljünk? Ez akkor a velünk szembeni hozzáállás kérdése”.

A CNN azt kérdezte tőle, hogyan szeretné, hogy emlékezzenek rá. Azt válaszolta, „emberi lényként, aki a legteljesebb mértékben szerette az életet. És szerette a családját és a hazáját. Egyértelműen nem hősként. Azt akarom, hogy az emberek olyannak lássanak, amilyen vagyok. Egy átlagos embernek.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!