Macron nem nevezné népirtásnak azt, ami Ukrajnában történik, de Európában sosem látott háborús bűnöket emleget

2022. április 13. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ma óvatos lennék az ilyen kifejezésekkel, mert ez a két nép testvér” – így válaszolt a CNN szerint a francia elnök, Emmanuel Macron szerdán, amikor a francia közmédia riportere arról kérdezte, hogy az USA elnökéhez hasalóan ő is népirtásnak nevezné-e azt, ahogyan ölik az ukránokat az orosz katonák.

„Továbbra is megpróbálom, amennyire csak tudom, megállítani ezt a háborút és újjáépíteni a békét. Nem vagyok biztos abban, hogy a retorika eszkalálódása ezt az ügyet szolgálja” – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy olyan háborús bűnök történnek most, amelyekre még nem volt példa európai földön, és azt mindenképp ki kell jelenteni, hogy „ a helyzet elfogadhatatlan”.

A francia elnök, aki jelenleg az újraválasztásáért indul, azt is megjegyezte, hogy Franciaország együttműködik Ukrajnával az állítólagos háborús bűnök kivizsgálásában.

Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond Strasbourgban egy kampányeseményen 2022. április 12-én – Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond Strasbourgban egy kampányeseményen 2022. április 12-én – Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Joe Biden kedden beszélt arról, hogy az Ukrajnában feltárt atrocitások népirtásnak minősülnek. Szerinte „egyre világosabbá és világosabbá válik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyszerűen megpróbálja eltörölni még az ukránság gondolatát is.” Ez a minősítés azért is jelentős, mivel Joe Biden az amerikai kormányzatban az első, aki Oroszországot népirtással vádolja; a Fehér Ház eddig gondosan kerülte a nemzetközi jog által konkrét bűncselekménynek minősített kategória használatát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!