Biden: Nekem nagyon úgy tűnik, hogy Ukrajnában népirtás zajlik

2022. április 13. – 02:53

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden egy Iowa államban tartott rendezvényen az elszálló – és elnöki megítélését a mélybe rántó – energiaárakról beszélve kitért az orosz csapatok Ukrajnában feltárt kegyetlenkedéseire is, melyeket népirtásnak bélyegzett. A korábban Vlagyimir Putyin elmozdításának szükségességét is kifejtő amerikai elnök konkrétan úgy fogalmazott:

A családi költségvetés, az, hogy tele töltsd a tankot, ezeket nem kéne kiszolgáltatni annak, hogy egy diktátor a föld túloldalán háborút indít és népirtást követ el.

Ez a minősítés azért is jelentős, mivel Joe Biden az amerikai kormányzatban az első, aki Oroszországot népirtással vádolja; a Fehér Ház eddig gondosan kerülte a nemzetközi jog által konkrét bűncselekménynek minősített kategória használatát, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó például úgy fogalmazott, hogy „még nem látjuk azt, hogy az emberi életek olyan szisztematikus elpusztítása zajlana Ukrajnában, ami kimerítheti a népirtás kategóriáját”.

A minősítésre rákérdező újságíróknak az elnök azt mondta, egyre több bizonyíték lát napvilágot az orosz csapatok által elkövetett „szörnyű tettekről”. És bár a jogászok dolga, hogy kiderítsék, a cselekedetek jogi értelemben valóban népirtásnak számítanak-e, „de nekem nagyon úgy tűnik, hogy népirtás zajlik”.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök már korábban népirtásnak nevezte a több mint 400 bucsai civil kivégzését, és Biden szavaira elismerően posztolta, hogy „Ahhoz, hogy szembe tudjunk szállni a gonosszal, nevén kell neveznünk a dolgokat”.

Ahogy azt a bucsai mészárlás kapcsán írtuk, az orosz propaganda rendszeresen sulykolja, hogy mindenki, aki ellenáll az orosz „nácitlanítási” műveleteknek, az szükségszerűen náci, ezért likvidálni kell. Ezért „a bucsaihoz hasonló atrocitások nem pusztán a háborúk során általában jellemző túlkapások, hanem az orosz inváziónak az azt igazoló propagandából fakadó rendszerszintű jellegzetessége”.

(via BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!