Az ukrán miniszterelnök szerint az ukrán erők a végsőkig ki fognak tartani Mariupolban

Legfontosabb

2022. április 17. – 07:38

frissítve

Az ukrán miniszterelnök szerint az ukrán erők a végsőkig ki fognak tartani Mariupolban
Megtépázott ukrán zászló lobog egy szétlőtt lakóház előtt Mariupolban – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Volodimir Zelenszkij vasárnap arról beszélt, Ukrajna nem fogja feladni keleti területeit azért, hogy vége legyen a háborúnak. Az ukrán elnök szerint nincs arra garancia, hogy Oroszország nem próbálkozik újra Kijev elfoglalásával, ha sikerül elfoglalnia Donbaszt.
  • Vasárnap hajnalban az orosz erők megadásra szólították fel Mariupol védőit, akiknek azt ígérték, garantálják a biztonságukat és hadifogolyként kezelik őket, ha leteszik a fegyvert.
  • Az ukrán erők jelezték, hogy továbbra is védik a várost. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt szombaton, hogy erőik csak a város egy kis részét ellenőrzik már, de kormánya napi kapcsolatban van a védőkkel. Szerinte embertelen a helyzet Mariupolban.
  • Az ukrán külügyminiszter szerint Mariupol vörös vonalat jelenthet az orosz-ukrán tárgyalásokban. Hozzátette, az oroszok viselkedéséből az látszik, hogy „minden áron” el akarják pusztítani a várost.
  • Szombat után vasárnap hajnalban is robbanások hallatszottak Kijevnél. Később a közeli Brovari település polgármestere bejelentette, hogy egy orosz rakétacsapásban megrongálódott az infrastruktúra.
  • Ukrajna bejelentette, hogy nem tudtak megállapodni a tűzszünet biztosításáról a tervezett útvonalak mentén az oroszokkal, ezért vasárnap nem nyílnak humanitárius folyosók a menekülő civilek előtt.
  • Az oroszok szerint lelőttek egy nyugati fegyverszállítmányokkal teli ukrán gépet Odesszánál.
  • A brit védelmi minisztérium szerint az orosz erők folytatják az átcsoportosítást Belarusz felől Kelet-Ukrajnába, a végcéljuk viszont továbbra is az, hogy Ukrajna mondjon le az euro-atlanti orientációjáról.

Az Institute for the Study of War térképein lehet megnézni az aktuális helyzetet:

Az oroszok egy nagyobb hadműveletre készülnek a Donyec-medencében, ami előtt el akarják foglalni Mariupolnak azon utolsó pontjait is, amelyek az ukránok kezén vannak. A háború állását itt elemeztük részletesebben Rácz András Oroszország-szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársával.

Hárman meghaltak, harmincnégy ember megsérült Harkivban a keleti határhoz közeli várost szombaton ért rakétacsapásokban, jelentette be a polgármester.

Ezt a részt érte az orosz támadás 2022. április 16-án Harkivban – Fotó: Sergey Bobok / AFP
Ezt a részt érte az orosz támadás 2022. április 16-án Harkivban – Fotó: Sergey Bobok / AFP

Megsemmisült az orosz támadásban egy segélykonyha is, amit a José Andrés séf által 2010-ben életre hívott World Central Kitchen működtetett, ott négyen sérültek meg.

A civil szervezet célja a természeti katasztrófák és humanitárius válságok által sújtott területeken az étkezés biztosítása a helyieknek. A szervezet szerint Ukrajnában harminc városban vannak jelen, a lenti képen Lvivben láthatók.

Egy helyi étterem dolgozói a World Central Kitchen szervezettel közösen készítenek ételeket a menekülteknek és a területvédelmi önkénteseknek a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. április 1-jén – Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP
Egy helyi étterem dolgozói a World Central Kitchen szervezettel közösen készítenek ételeket a menekülteknek és a területvédelmi önkénteseknek a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. április 1-jén – Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP

(Sky News)

Rakétatámadás megrongálta az infrastruktúrát Brovariban, jelentette be Ihor Szapozsko, a Kijev közvetlen közelében lévő település polgármestere. A polgármester a károk mértékéről, esetleges áldozatokról nem adott tájékoztatást. Korábban már több hír is érkezett arról, hogy Kijevnél robbanást lehetett hallani vasárnap hajnalban, de azt nem lehetett tudni, pontosan hol támadtak az oroszok.

(Sky News)

Szombaton az ukrán-magyar határszakaszon 4556-an léptek be az országba, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4203-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A rendőrség 1061 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől menekülve szombaton 313 ember, köztük 117 gyermek érkezett a budapesti BOK csarnokba.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 41 ember, köztük 28 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – olvasható az ORFK közleményében.

Karl Nehammer osztrák kancellár egy hete Kijevben járt, utána pedig Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott. Az NBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy szerinte Putyin abban a tudatban van, hogy megnyeri a háborút, és a saját háborús logikája mentén gondolkozik.

„A szemébe kell néznünk, és szembesítenünk kell azzal, amit Ukrajnában láttunk” – mondta az osztrák kancellár. Hozzátette, hogy ő szembesítette is Putyint azzal, amit a Kijevhez közeli Bucsában látott, ahol több mint 350 civil holttestét és brutális atrocitások nyomait találták meg az orosz erők kivonulása után. „Ez nem volt egy baráti beszélgetés” – mondta Nehammer.

Karl Nehammer osztrák kancellár egy bucsai tömegsír helyszínén 2022. április 9-én – Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Karl Nehammer osztrák kancellár egy bucsai tömegsír helyszínén 2022. április 9-én – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Nehammer arról beszélt, hogy Putyin állítása szerint együttműködik majd egy nemzetközi vizsgálattal, de azt is kijelentette, hogy nem bízik a nyugati világban. Egy bucsai tömegsír feltárásakor a Telex tudósítói is a helyszínen voltak.

Az oroszok légvédelmi egységei a délnyugat-ukrajnai Odessza városának közelében lelőttek egy ukrán katonai repülőt, ami állításuk szerint nyugati országok által küldött fegyvereket szállított, jelentette a TASZSZ orosz állami hrügynökség Igor Konasenkovra, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjére hivatkozva.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője 2022. március 25-én Moszkvában – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP
Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője 2022. március 25-én Moszkvában – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Ukrán oldalról nem érkeztek ilyenről hírek, és az orosz közlésről beszámoló BBC hozzátette, hogy független forrásból nem tudták megerősíteni az információt, egyelőre azt sem tudni, hogy voltak-e áldozatok.

Akár már idén nyáron megtörténhet, ami a közelmúltig szinte elképzelhetetlennek számított. A korábban semlegességre törekvő Finnországban átfordult a közhangulat, heteken belül döntenének a kérdésben, a nyár végi választáshoz közeledő Svédországban is többségbe kerültek a csatlakozást támogatók. A Kreml már el is kezdett fenyegetőzni, hiszen a teljes szárazföldi határ a NATO-tagok és Oroszország között több mint megduplázódna. Bővebben itt elemeztük a helyzetet>>>

A brit védelmi minisztérium a legfrisebb jelentésében arról ír, hogy az orosz erők folytatják az átcsoportosítást Belarusz felől Kelet-Ukrajnába, köztük Harkivhoz és Szeverodonyeckhez közeli területekre is. Az orosz tüzérség továbbra is támadja az ukrán állásokat az ország keleti részén, ahol egy új offenzívára készül.

Azt is hozzáteszik, hogy noha az oroszok most elsősorban Kelet-Ukrajnára koncentrálnak, Oroszország végső célja nem változott, el akarja érni, hogy Ukrajna mondjon le az euro-atlanti orientációjáról, és Moszkva meg akarja erősíteni saját regionális dominanciáját.

Roman Abramovics orosz milliárdos Kijevbe utazott, hogy megpróbálja újraindítani az orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalásokat, amelyek azután fagytak be, hogy nyilvánosságra kerültek a Kijev környékén korábban az oroszok által megszállt településeken a civilek ellen elkövetett atrocitások, írja információira hivatkozva a Bloomberg.

Roman Abramovics a március végi tárgyalások alatt Isztambulban – Fotó: Handout / Turkish Presidential Press Service / AFP
Roman Abramovics a március végi tárgyalások alatt Isztambulban – Fotó: Handout / Turkish Presidential Press Service / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton arról beszélt, hogy a tárgyalások zsákutcába jutottak. Ha pedig az orosz erők beváltanák fenyegetéseiket, és megsemmisítenék Mariupol megmaradt ukrán védőit, az az elnök szerint véget vetne a tárgyalásoknak.

A Sky News szerint Abramovics március végén részt vett az isztambuli fegyverszüneti tárgyalások tető alá hozásában is. A Kreml azt erősítette meg, hogy az orosz oligarcha szerepet játszott a háború eleji orosz-ukrán tárgyalások előkészítésében. A Wall Street Journal és a Bellingcat is arról számolt be március végén, hogy mérgezésre utaló tünetek jelentek meg Abramovicson és az ukrán delegáció két tagján nem sokkal egy márciusi találkozó után. Azonban egy amerikai tisztségviselő azt mondta a Reutersnek, hogy az amerikai hírszerzés szerint nem mérgezés történt, hanem környezeti tényezők okozták Abramovics állítólagos tünetei.

Miután Oroszország a külföldi információk szerint hetekig főparancsnok nélkül próbálta összefogni inváziós erejét, a már csak Dél- és Kelet-Ukrajnára szűkített hadműveletek élére kinevezték Alekszandr Dvornyikov hadseregtábornokot. A csecsen és a szíriai háború veteránját Amerikában a „legrosszabbak legrosszabbikaként” és „Szíria mészárosaként” jellemzik, de valójában csak egy, a kíméletlen és módszeres szovjet-orosz iskolán felnőtt főtisztről van szó. Az új főparancsnokról itt írtunk bővebben>>>

Robbanások hallatszottak vasárnap hajnalban Kijevnél, de egyelőre nem tudni, a városnak pontosan melyik részén. Szombat reggel egy ember meghalt és többen megsérültek, amikor az oroszok légicsapásokat hajtottak végre a főváros szélén lévő Darnyickij kerületben. Az orosz védelmi minisztérium akkor arról számolt be, hogy egy kijevi hadiüzemre mértek légicsapást. A Kyiv Independent szerint azonban szinte mindegyik ukrán régióban megszólaltak a légvédelmi szirénák vasárnap hajnalban. (BBC, Guardian)

Az orosz erők felszólították a Mariupolt védő ukrán katonákat és „külföldi zsoldosokat”, hogy tegyék le a fegyvert. A BBC szerint azt állították, hogy magyar idő szerint vasárnap hajnali négytől több órán át hagynak időt az ukrán erőknek, hogy elhagyják az Azovsztal acélműveket. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a fegyvereiket és lőszereiket hátrahagyókat a genfi egyezmény szerint hadifogolyként kezelnék. Erről állítólag fél óránként tájékoztatták a védőket.

A másfél hónapja keményen ostromlott Mariupolból nehéz bármilyen ellenőrzött információt kapni. A BBC szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt szombaton, hogy erőik csak a város egy kis részét ellenőrzik már, de kormánya napi kapcsolatban van a védőkkel. Zelenszkij szerint a helyzet nagyon súlyos.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!