Zelenszkij ismét figyelmeztette a világot, hogy fel kell készülni rá, hogy Putyin atomfegyvert vet be

2022. április 16. – 23:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ismét arra az eshetőségre figyelmeztet, hogy Vlagyimir Putyin atomfegyverek bevetését rendelheti el Ukrajnában.

“Nem szabad megvárnunk azt a pillanatot, amikor Oroszország úgy dönt, hogy atomfegyvert használ. Fel kell készülnünk erre. Bármilyen fegyvert használhatnak, erről meg vagyok róla győződve" – mondta az ukrán elnök újságíróknak. Zelenszkij szerint Ukrajnában sugárzás elleni gyógyszerre és légiriadó menedékekre lenne szükség.

Az ukrán vezető pénteken beszélt róla először, hogy szerinte Putyin nem habozna taktikai atomfegyverekhez fordulni, ha nem állna jól a szénája. Ekkor azt mondta, hogy nem félni kell ettől az eshetőségtől, hanem fel kell rá készülni.

Ezt megelőzően csütörtökön William Burns, a CIA igazgatója jelentette ki, hogy Oroszország gyenge katonai teljesítménye felveti annak kockázatát, hogy Putyin elkeseredettségében nukleáris fegyvert vethet be. A The Hill által a Georgia Technél tartott beszédében elmondta megjegyzéseit: Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke „komolyan aggódik” amiatt, hogy a konfliktus olyan szintre eszkalálódik, ahol lehetségessé válik az atomfegyver” – mondta Burns.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!