Ferenc pápa szombati miséjén Melitopol polgármesteréhez és ukrán döntéshozókhoz is szólt

2022. április 16. – 23:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az írók a csillagos éjszaka szépségéről szoktak írni, miközben jelenleg a háborús éjszakai égre a halál húz fénycsíkokat – jelentette ki Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mondott homíliájában szombat este. Ferenc pápa beszédében a reményről beszélt, és arról, hogy azt az élet legsötétebb szegleteiben kell keresni, ahol az emberek sírnak, küzdenek, szenvednek, remélnek.

A pápa szavait öt és fél ezren hallgatták a papokkal és hívőkkel teli bazilikában, köztük több ukrán döntéshozó, és Melitopol polgármestere is, akit korábban több napig fogva tartottak az orosz erők.

Ferenc pápa közvetlenül Melitipol polgármesteréhez, Ivan Federovhoz és Maria Mezentseva, Olena Khomenko és Rusztem Umerov ukrán törvényhozókhoz fordulva azt mondta: „A háborúnak ebben a sötétjében, a kegyetlenségben mindannyian értetek és veletek imádkozunk ezen az éjszakán. Imádkozunk minden szenvedőért. Csak társaságunkat, imánkat adhatjuk nektek.”

A misén ima szólt a népek közötti párbeszédet és békét építő kormányzókért, valamint azért, hogy a háborútól sújtott népek reményben és békében részesülhessenek. Ferenc nem utalt közvetlenül Oroszország ukrajnai inváziójára, de húsvéti fegyverszünetre szólította fel a feleket.

A pápa húsvétvasárnap késő délelőtt misézik majd a Szent Péter téren, majd beszédet mond és Urbi et Orbi áldást oszt a bazilika erkélyéről.

(MTI, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!