A Moszkva hajó elsüllyedése óta először nyilvánosan mutatkozott a hajó legénysége

2022. április 16. – 22:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium képeket tett közzé a Moszkva hadihajó legénységéről – írja a BBC.

Ez az első alkalom a hajó elsüllyedése óta, hogy nyilvánosan megjelent a legénység. A képeken a tengerészek csoportja látható felvonuláson a krími kikötővárosban, Szevasztopolban, akikkel a haditengerészet főparancsnoka, Nyikolaj Jevmenov tengernagy találkozik.

Fotó: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / SPUTNIK VIA AFP
Fotó: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / SPUTNIK VIA AFP
Nyikolaj Jevmenov tengernagy találkozik a Moszkva hajó legénységével Szevasztopolban. Fotó: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / SPUTNIK VIA AFP
Nyikolaj Jevmenov tengernagy találkozik a Moszkva hajó legénységével Szevasztopolban. Fotó: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / SPUTNIK VIA AFP

A Moszkva a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója volt. A hajó elsüllyedése komoly veszteséget jelent az orosz hadsereg számára, miután nem csak stratégiai, hanem szimbolikus jelentőséggel is bírt.

Ahogy azt korábban megírtuk, csütörtökön a Kreml elismerte, hogy a Fekete-tengeren elsüllyedt az orosz hadiflotta egyik legfontosabb hajója, a Moszkva cirkáló, ám mind a hajóban keletkezett kár, mind annak elsüllyedése vitatott, lévén az ukrán és orosz fél homlokegyenest ellenkezőt állít.

Az ukránok szerint egy (vagy több) Neptun-rakéta becsapódása okozta a hajó vesztét, az oroszok szerint tűz ütött ki, majd vontatás közben, viharban süllyedt el a hajó, csakhogy a környéken legfeljebb egy kisebb eső volt, nem vihar.

Közben az 510 fős legénység sorsa is bizonytalan volt, az ukránok 14 kimentett tengerészről tudtak korábban. Bár Oroszország akkor azt mondta, hogy a legénységet Szevasztopolba szállították, ez az első alkalom, hogy bizonyítékot szolgáltattak arról, hogy akármelyik tengerész túlélte volna a hajó elsüllyedését.

Ugyanakkor a BBC szerint nem világos, hogy pontosan mikor kerülhetett sor a találkozóra.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!