Von der Leyen: Fel kell készülnünk arra, hogy a háború legrosszabb esetben hónapokig, akár évekig tarthat

2022. április 17. – 13:42

frissítve

Von der Leyen: Fel kell készülnünk arra, hogy a háború legrosszabb esetben hónapokig, akár évekig tarthat
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Varsóban 2022. április 9-én – Fotó: Janek Skarzynski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Bildnek adott interjúban arra sürgette az EU-s tagországokat, hogy amelyek tehetik, hamar juttassák oda a fegyverszállítmányaikat Ukrajnába. Szerinte Ukrajna csak így tudja átvészelni a védekező harcát Oroszországgal szemben. A Guardian szerint Von der Leyen azt is kijelentette: „Nem teszek különbséget nehéz- és könnyűfegyverek között. Ukrajnának meg kell kapnia, amire csak szüksége van, hogy megvédje magát.”

Von der Leyen azt is mondta, hogy mindent meg kell tenniük, hogy a harcok a lehető leghamarabb véget érjenek, de „fel kell készülnünk arra, hogy a háború legrosszabb esetben hónapokig, sőt akár évekig is tarthat.”

Az Európai Bizottság elnöke arról is beszélt, hogy már a hatodik uniós szankciós csomagot készítik elő Oroszországgal szemben. Mint mondta, továbbra is vizsgálják a bankszektor elleni újabb szankciók lehetőséget, itt kiemelte a Sberbankot, ami az orosz bankszektor 37 százalékát teszi ki. Az EU eddig nem szankcionálta a Sberbankot, mert az bonyolítja a Gazprombankkal együtt az orosz olajért és gázért érkező kifizetéseket.

A Sberbankkal szemben eddig az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezetett be szankciókat, de a bank már korábban kivonult az európai piacról, köztük Magyarországról is arra hivatkozva, hogy leányvállalatai nagymértékű készpénzkiáramlással, valamint „az alkalmazottak és a tulajdon biztonságot fenyegető veszélyekkel” szembesülnek. Az orosz központi bank rendelkezése és közvetve az Oroszországot sújtó pénzügyi szankciók nyomán a Sberbank már nem tudott likviditást biztosítani az európai leányvállalatoknak.

Von der Leyen azt is mondta a Bildnek, hogy Putyin pénzügyi bevételeinek csökkentése prioritás kell, hogy legyen. Az esetlegesen az olajat érintően tervezett szankciókról azt mondta, hogy nem szabad hagyni, hogy Putyin más piacokon még több pénzt szerezzen olyan szállításokért, amelyek egyébként az EU-ba mentek volna.

„Ezért jelenleg olyan ügyes mechanizmusokat fejlesztünk ki, hogy a szankciók következő szintje az olajat is érinthesse.”

Csütörtökön a New York Times brüsszeli tudósítója is írt arról, hogy az Európai Unió az Oroszország elleni eddigi legkeményebb lépésen, az orosz olajimport betiltásán dolgozik. A bojkottot eddig többek között Németország és Magyarország ellenezte, tekintve, hogy nem tudnák másképp pótolni az orosz energiahordozókat, ám a NYT szerint történt elmozdulás az EU-ban. Magyarország olajszükségleteiről itt írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!