Sberbank-kérdések: már nem működik a bank, de a hiteleket ettől még továbbra is törleszteni kell

2022. március 3. – 13:03

Másolás

Vágólapra másolva

Nem működik a sberbankos kártya, nem lehet utalni, nincs csoportos beszedés. Érdemes gyorsan intézkedni!

Több cikkben is foglalkoztunk a Sberbank Magyarország Zrt. drámájával, az ezekben megfogalmazott elemekkel, a várható kártalanításokkal most nem foglalkozunk, de a Magyar Nemzeti Bank kiadott egy olyan kérdezz-feleletet, amely új elemekre is rávilágít.

Az MNB mindenekelőtt nyugtatja az ügyfeleket, itt is leírja, hogy a mostani eseményeknek nincsen hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek változatlanul biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket. A bankok mellett fontos az is, hogy marginális a hazai biztosítási és pénztári piac közvetlen orosz és ukrán kitettsége: mindössze az adott szektorok vagyonának 2-3 ezreléke (biztosítói oldalon) és 5-6 ezreléke (a pénztáraknál) érintett. A tőkepiacon a befektetési szolgáltatók ügyfelei által birtokolt teljes származtatott állomány 0,5-1 ezreléke, a befektetési alapoknál pedig 3 ezrelék alatti közvetlen állomány kötődik a háborúban álló államokhoz.

Emellett természetesen az olyan áttételes hatások, mint a hazai blue chipek (OTP, Richter Gedeon, Mol) orosz, illetve ukrán érintettsége megemlíthető.

A működési engedély visszavonása ugyanakkor az ügyfeleket blokkolta, a sberbankos számlákról már nem tudnak utalni, és a csoportos beszedéseket, a közüzemi díjakat, telefonos előfizetéseket sem tudják az előfizetők levonni.

A sberbankos kártyákkal a banki tranzakciók, így a vásárlás vagy a készpénzfelvétel sem lehetséges. Aki sberbankos számlára várna bért vagy más utalást, mielőbb jelezze munkáltatójának, partnerének a helyzetet. Hasonlóképpen érdemes a Magyar Államkincstárnál is jelezni a változást, ha például valaki a családi pótlékot várná ilyen számlára.

Tőlünk is sok olvasó kérdezte, hogy mi a helyzet azokkal, akik hitelekkel rendelkeznek, és adósként kellene törlesztőt utalniuk.

Az adósok kötelezettségeit az MNB rendelkezései nem érintik, vagyis a szerződés szerint szükséges a törlesztőrészleteket megfizetni. Ugyanakkor ha valaki most nem tudja a törlesztőt utalni, mert az utalást elutasítja a rendszer, annak a hiteltörlesztéssel kapcsolatos kérdésekkel a végelszámolót (PSFN) kell kérdeznie, mi is ezt tettük, és kaptunk ígéretet a válaszra, ha megérkezik, ismertetjük azt. A hiteleket a végelszámolás után vélhetően egy másik pénzintézet veszi majd át

Az OBA az MNB határozatának közlését követő napon, 2022. március 3-án, a kártalanítás kezdő időpontján megkezdi, és 10 munkanapon belül, azaz 2022. március 18-ig a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítási összeget. Az MNB mindenkit megnyugtat, az nem fordulhat elő, hogy nincs elég pénze az OBA-nak a kártalanítás kifizetéséhez.

Amennyiben a kártalanítási összegeket már nem fedezné az OBA banki befizetésekből felhalmozott vagyona, úgy az OBA-nak törvényi lehetősége van átmenetileg az MNB-től, majd a pénz- és tőkepiacon állami garancia mellett kiegészítő forráshoz jutni.

A betéteseknek járó kártalanítás anyagi forrása így minden körülmények között rendelkezésre áll. Az OBA történetének eddigi 29 évében minden kártalanításnál rendelkezett a betéteseknek járó összeg 100 százalékával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!