Újabb erdélyi települések kerültek vesztegzár alá

2020. november 5. – 06:13

frissítve

Újabb erdélyi települések kerültek vesztegzár alá
Rendőri ellenőrzőpont Magyarfenes és Tordaszentlászló között 2020. október 23-án. – Fotó: Kiss Gábor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben a cikkben a koronavírussal kapcsolatos november 5-i híreket közöljük percről percre.

„Két fő feladata van a politikai vezetőknek a globális járvány idején, egyrészt minden erőfeszítéssel az emberek egészségének és életének védelmét kell biztosítani, másrészt pedig az országok működőképességének fenntartására van szükség a munkahelyek megőrzése érdekében” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében a Kínai Nemzetközi Import Kiállítás (CIIE) virtuális rendezvény résztvevői előtt csütörtökön.

Orbán elmondta, hogy hálás a Kínai Népköztársaságnak azért a 185 repülőgép-szállítmányért, amely Magyarországra egészségügyi eszközöket szállított a járvány kitörése óta.

A miniszterelnök rámutatott arra, hogy globális verseny zajlik a termelési és szolgáltatási kapacitások újraelosztásáért. Tavaly a globális befektetések 45 százalékát kelet finanszírozta, miközben tíz évvel ezelőtt ez az arány még csak 17 százalék volt. Magyarország szerinte sikeres volt a globális versenyben, részben a tíz évvel ezelőtt meghirdetett „Keleti nyitás politikája” miatt, egy évtized alatt ugyanis 25 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelme a keleti országokkal, miközben tavaly a külföldi befektetések 60 százalékát, az új munkahelyek 40 százalékát adták a keleti befektetők.

Orbán szerint Magyarország elkötelezett folytatni az együttműködést Kínával és a partner országokkal az Egy Övezet Egy Út program mentén, amely most időszerűbb mint bármikor. „A járvány arra kényszerít bennünket, hogy egyesítsük erőfeszítéseinket, erőforrásainkat, hogy meg tudjunk birkózni korunk egyik legnagyobb kihívásával” – mondta Orbán. (MTI)

Szigorítják a járvánnyal kapcsolatos óvintézkedéseket Romániában: az oktatás az egész országban online formára áll át, korlátozzák az éjszakai kijárást, mindenhol kötelező lesz a maszk viselése, de a december hatodikára kiírt parlamenti választásokat nem halasztják el – jelentették be a kormány csütörtök este.

A szigorításokat Klaus Iohannis államfő ismertette, a konkrét intézkedések várhatóan hétfőtől léptetik hatályba. Iohannis a helyzet súlyosságát nyomatékosította jelenlétével, a rendszerváltás óta a mindenkori román államfő eddig mindössze néhány alkalommal élt azon jogával, hogy országos jelentőségű ügyek megvitatásakor részt vett a kormány ülésén.

Az állami intézmények és magáncégek alkalmazottainak is át kell térniük a távmunkára, ha ez lehetséges, a többi munkahelyeken pedig be kell vezetni a lépcsőzetes munkakezdést, hogy lehetővé tegyék a távolságtartást a tömegközlekedési eszközökön. Be kell tiltani a rendezvényeket és mulatságokat, be kell zárni a piacokat és vásárokat, az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk, és korlátozni kell az éjszakai kijárást.

Iohannis ugyanakkor kijelentette, hogy a demokráciát nem lehet zárójelbe tenni, ezért a választásokat válsághelyzetben is meg kell tartani. Az államfő szerint az erős nemzetek ragaszkodnak a demokratikus választásokhoz. Szerinte a voksolás nem jelent fertőzési többletkockázatot, ha az emberek fegyelmezetten, védőmaszkban, a távolságot megtartva állnak sorban.

Romániában eddig csak azokon a településeken zárták be az iskolákat, ahol meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. A héten az iskolák csaknem felében – 8,5 ezer tanintézményben – még a szokásos óralátogatással folyt a tanítás, míg 5 ezer iskolában részlegesen, 4 ezer iskolában pedig már teljes egészében az internetre költöztették az oktatást. (MTI)

Európában robbanásszerűen nő a koronavírus-fertőzöttek száma, nem szabad lazítani a világjárvány elleni erőfeszítéseken – jelentette ki csütörtökön Koppenhágában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai szervezetének igazgatója, Hans Kluge.

„Néhány nap alatt egymillióval nőtt az esetszám Európában, és azt is látjuk, hogy nőni kezd a halálozási arányszám is. Nem szabad lazítanunk, őszintén be kell vallani, hogy ez kissé nehéz időszak lesz” – nyilatkozta Kluge az AFP-nek. A WHO 53 európai tagországában, beleértve Oroszországot is, több mint 11,8 millió fertőzöttet és csaknem 295 ezer halálesetet jelentettek a járvány kezdete óta. Az elmúlt hét napban mintegy 1,8 millió új fertőzöttet diagnosztizáltak és 19 500-an haltak meg a koronavírus okozta betegségben.

Kluge szerint az iskolákat csak végső esetben kell bezárni, mivel nincs ok azt állítani, hogy az iskolák lennének a járvány terjedésének fő mozgatórugói. „A legvégsőkig nyitva kell tartanunk az iskolákat, mert nem engedhetjük meg egy nemzedék elvesztését a Covid-19 miatt” – mondta. (MTI)

A Budapest Honvéd első keretében 15 játékos koronavírusos, a szakmai és az egészségügyi stábból összesen nyolcan fertőződtek már meg, ráadásul a a klub utánpótlásában, a Magyar Futball Akadémián is 20 felett van azon játékosok száma, akik megfertőződtek, vagy nemrég estek át a betegségen – írja a klub honlapja. Emiatt azt kérték következő ellenfelüktől, a Budafoktól, hogy a szombati bajnoki mérkőzésüket halasszák el. A Budafok egy nap gondolkodási időt kért, így pénteken dől el, hogy lesz-e a hétvégén Budafok–Honvéd-meccs.

Az Újpestet is hasonló mértékben sújtja a járvány. Ők múlt héten hiába kérték az MTK-t, hogy halasszák el a mérkőzésüket, ebbe az MTK nem ment bele, az ifikkel felálló Újpestet 4-0-ra győzték le. Szerdán az Újpest közleményt adott ki, hogy a 25 fős keretükből csak két játékosnak volt negatív a koronavírustesztje, és az U19-es csapatból felhozott játékosok között is találtak fertőzöttet. Emiatt aztán nem fognak, és nem is tudnak kiállni a Diósgyőr elleni pénteki NB I.-es bajnokin.

Az MLSZ szabályai szerint minden klub egyszer kérhet halasztást a vírushelyzet miatt, és ehhez az ellenfél hozzájárulására is szükségük van.

Betiltották az éjszakai alkoholvásárlást Norvégiában csütörtökön a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként. A rendelet pénteken lép hatályba. Az éttermek és a bárok este 10 óra után nem fogadhatnak vendéget. A magánrendezvényeken hétfőtől legfeljebb 20 ember gyűlhet össze, szemben az eddigi 50 fővel.

A lakosokat felszólították, hogy csökkentsék az egymással való érintkezéseket, a lehető legtöbbet tartózkodjanak otthon, lehetőleg ne utazzanak az országon belül sem. A magas fertőzési mutatókkal rendelkező országokból érkezőknek negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk, amelyet érkezésüket megelőzően legalább 72 órával csináltattak, és ezt követően el kell különíteniük magukat az arra kijelölt karanténszállodában, hogy tíz nappal később ismét teszteljék őket. (MTI)

Szlovéniában hétfőtől az általános iskolák is digitális oktatásra állnak át – közölte a kormány csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az MTI tudósítása szerint a kabinet egy héttel meghosszabbította a koronavírus megfékezését szolgáló járványügyi intézkedéseket is. Az oktatási intézmények – az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével – már október 19-től távoktatásra álltak át.

Simona Kustec oktatási miniszter elmondta: a kormány döntése szerint a meghosszabbított őszi szünet után hétfőtől egy hétig mindenki számára online kezdődik az oktatás. Néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva maradnak. Csak azoknak a gyerekeknek szerveznek felügyeletet, akiknek a szülei a rendőrségen, az egészségügyben vagy más létfontosságú szolgálatnál végeznek munkát.

Ales Hojs belügyminiszter közölte: szombattól egy hétig érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom, valamint továbbra sem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok. Marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt – magyarázta a tárcavezető.

Tegnap érkezett meg a pozitív Covid teszteredményem, így mára biztosan tudhatom, hogy én is megfertőződtem a vírussal

írta közösségi oldalán Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja, Újbuda alpolgármestere.

Orosz Anna – Fotó: a politikus Facebook-oldala
Orosz Anna – Fotó: a politikus Facebook-oldala

Folyamatosan home office-ból dolgozva, enyhe tünetekkel tudhatom magam mögött a vírust, de tudom, látom, olvasom, hogy nem mindenki ilyen szerencsés – tette hozzá. A bejegyzést a 444.hu szúrta ki.

Ismét rekordot döntött és megközelítette a húszezret az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban, a vírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) viszont a járvány lassulását jelzi a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint, amit az MTI ismertetett.

Az utóbbi 24 órában 19 990 fertőződést regisztráltak, a napi új esetek száma így egy hét alatt másodszor emelkedik minden korábbinál magasabbra. Az előző rekordot – 19 059 esetet – szombaton jegyezték fel. A növekedés üteme viszont egyre inkább csökken, ezt jelzi, hogy az egy héttel korábbi 16 774-hez képest mintegy 20 százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, pedig októberben még egy hét alatt rendre megduplázódott a napi új esetek száma.

A kötelező maszkhordásra figyelmeztetnek rendőrök egy járókelőt Berlinben 2020. október 5-én – Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / AFP
A kötelező maszkhordásra figyelmeztetnek rendőrök egy járókelőt Berlinben 2020. október 5-én – Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / AFP

A járvány enyhülését mutatja az is, hogy az RKI számításai szerint az R értéke az utóbbi napokban 1 alá csökkent – szerdán 0,81 volt, kedden 0,94 –, holott október végén még 1,10 körül állt. Amikor az R 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Amikor az R értéke 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

Ausztriában 7416-tal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma egy nap alatt – közölte csütörtökön az osztrák belügyminisztérium alapján az MTI. Az adatok szerint 2737 Covid-19-beteget kezelnek kórházban, 407-en közülük intenzív osztályon vannak. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja az ötvenezret.

A járvány kitörése óta a mintegy kilencmillió lakosú Ausztriában 132 515 fertőzöttet azonosítottak. A halottak száma 1268, míg a gyógyultaké 80 604. A legsúlyosabban érintett tartományok Alsó- és Felső-Ausztria 1053, illetve 1540 esettel, valamint Bécs 1231 pozitív teszteredménnyel egy nap alatt. Burgenlandban 233, Karintiában 338, Salzburgban 497, Stájerországban 987, Tirolban 828 és Vorarlbergben 709 fertőzöttet azonosítottak az utóbbi 24 órában.

„Hogyha keleten előbb találják meg az ellenszert, akkor sem a brüsszeli lobbi, sem a gyógyszermultik lobbija nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy a vakcinát Magyarországra hozzuk. A magyar emberek egészsége az első” – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön. A Facebookon közzétett videójában azt is mondta, hogy Magyarország egy kínai gyártótól kaphat vakcinamintát bevizsgálásra.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök megtiltotta azoknak a belarusz orvosoknak a visszafogadását, akik Lengyelországban vállaltak munkát a koronavírus-járvány idején.

Az elnök a járvány elleni intézkedéseknek szentelt csütörtöki minszki tanácskozáson beszélt erről – jelentette a BelTa hírügynökség alapján az MTI.

Az orvosainkat arra kérik, hogy utazzanak Lengyelországba, hogy segítsenek az embereknek és az országnak a Covid-19 elleni harcban. Figyelmeztetnék arra, hogy nincsenek felesleges orvosainak. Magunknak kell gyógyítanunk a mi embereinket, de követve az elveinket, senkit sem fogunk itt tartani. Ugyanakkor látni kell: ha elutaztál, nem térsz haza, ott fogsz dolgozni és sok pénzt keresni, amiért odautaztál

– mondta Lukasenko. Leszögezte, hogy ez nem fenyegetés, hanem utasítás a kormány számára.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Minszk október 29-én korlátozta az országba való beutazást a szárazföldi határátkelőkön. Az intézkedés litván, lett, lengyel és ukrán magánszemélyek egyes kategóriáira vonatkozik. Lukasenko a csütörtöki tanácskozáson kifejtette, hogy az egy hete bevezetett határzár a járványhelyzettel függ össze, ideiglenes jellegű, és nincsenek politikai okai.

Megfertőződött a koronavírussal Giovanni Constantino, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője. A magyar szövetség (MLSZ) Twitter-oldalának csütörtöki tájékoztatása szerint a szakember a válogatott stábtagok rendszeres tesztelésének egyikén adott pozitív mintát. Az MLSZ közleménye kiemeli, az azóta elvégzett újabb tesztek az edzői stáb többi tagjánál negatív eredményt hoztak, írja az MTI.

A magyarok jövő csütörtökön Izlandot fogadják az Európa-bajnoki pótselejtező döntőjében, a győztes kijut a részben hazai rendezésű, 2021-re halasztott kontinensviadalra. Ezt követően három, illetve hat nappal Szerbia és Törökország válogatottját látják vendégül a Nemzetek Ligája B divíziójának ötödik és hatodik fordulójában.

A súlyosbodó járványhelyzet miatt nem tartják meg a februárra tervezett busójárást Mohácson, közölte Pávkovics Gábor polgármester az MTI-vel.

Pávkovics azt írta, a rendezvény törlésével kapcsolatos döntését azután hozta meg, hogy egyeztetett a város képviselő-testületével és a busócsoportok vezetőivel.

Busójárás Mohácson 2020. februárjában – Fotó: Sóki Tamás / MTI
Busójárás Mohácson 2020. februárjában – Fotó: Sóki Tamás / MTI

Úgy határozott, hogy a télűző-tavaszköszöntő népszokással összefüggésben semmilyen program nem lesz a településen. Úgy ítélték meg, hogy a több tízezer résztvevőt vonzó programok komoly egészségügyi kockázatot jelentenének a látogatókra és város lakosaira is.

A polgármester arra kérte az érintetteket, érdeklődőket, hogy a busójárás idejére városukba ne szervezzenek kirándulásokat, turistautakat.

Elkészült a nemzeti átoltási terv első változata, ez is témája az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökségével folytatott megbeszélésnek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki konzultáció előtt tett nyilatkozatában, amelyet Facebook-oldalán tett közzé.

A kormányfő arról is beszélt, helyzet egész Európában rosszabbodik, de annyiban könnyebb, mint tavasszal volt, hogy a végső megoldás, a vakcina belátható távolságban van. Közölte, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter – bár karanténban van – folyamatosan tárgyal különböző vakcinabeszerzési lehetőségekről, és ez a mostani megbeszélés első témája is.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testülete, mely állást foglal és ajánlásokat dolgoz ki az orvostudományi kutatásokkal kapcsolatos általános érvényű etikai kérdésekben, kidolgozza az orvosbiológiai, klinikai kutatások elveiről és gyakorlatáról szóló etikai irányelveket, valamint az egészségüggyel kapcsolatban jogszabályalkotást is kezdeményezhet.

A koronavírus okozta betegség lefolyásának genetikai hátterét vizsgálja ezer páciens bevonásával a szegedi és a pécsi egyetem – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az MTI-t.

A kutatók feltételezik, hogy kell legyenek olyan genetikailag megalapozott okok, amelyek a fiatal, társbetegség nélküli fertőzötteknél hozzájárulnak a súlyos lefolyás kialakulásához.

A pácienstől vett vérből meghatározzák, milyen immunválaszt ad a beteg szervezete a fertőzésre. A szakemberek a vérminta elemzésével következtetnek arra is, hogyan változik meg a beteg génexpressziós profilja a fertőzés hatására, vagyis mely gének aktiválódnak és melyek hallgatnak el, és milyen mértékben a fertőzés hatására. Emellett minden egyes beteg esetében meghatározzák a páciens több mint húszezer fehérjét kódoló génjének teljes szekvenciáját is.

A kutatók ezzel a nagyléptékű vizsgálattal és szekvencia-összehasonlítással – amelyekhez referencia genomokat használnak – azt remélik, tudnak majd azonosítani olyan géneket és a géneken belül olyan variánsokat, amelyek örökletesek, és amelyek feltételezésük szerint meghatározzák vagy befolyásolják a betegség lefolyását a fertőzést követően.

A közleményben idézik Széll Márta molekuláris biológust, az SZTE Orvosi Genetikai Intézetének vezetőjét, aki kifejti: a program során olyan adatbázist hoznak létre, amely tartalmazza a kutatásba bevont ezer ember kórelőzményeit, betegségük lefolyásának minden egyes paraméterét, s ehhez kapcsolódva a páciensek mintakollekciót is. A kutatáshoz az SZTE-n már meglévő biobanki tevékenység adja a hátteret.

A kutatási program két lépcsőben zajlik: előbb kétszáz beteg mintáit elemzik 2021 első feléig, majd meghatározzák, hogy a további 800 páciens adatait milyen mélységben, és milyen irányokra fókuszálva vizsgálják.

Romániában a rohamosan terjedő koronavírus-fertőzések megfékezése érdekében Erdély és a Bánság újabb tizenkét települését – köztük Zilahot (Zalau), Szamosújvárt (Gherla) és Újszentest (Dumbravita) – vonták csütörtökön vesztegzár alá, írta az MTI.

A katasztrófavédelmi államtitkár által aláírt karanténrendelet értelmében a lezárt településekre vezető utakat őrző rendőrök és csendőrök csak azokat engedik át, akik igazolni tudják, hogy alapos indokuk van az utazásra. A vesztegzár alá vont településeken betiltották a magánrendezvényeket, bezártak a vendéglátóhelyek, keresztelőn, esküvői és temetési szertartáson legfeljebb nyolc személy vehet részt, mindenütt kötelező a maszkviselés, este tíztől hajnali öt óráig pedig kijárási tilalmat rendeltek el.

Tordaszentlászlót és Széket a román belügyminisztériumi válságstáb már 2020. október 23. éjféltől vesztegzár alá helyezte – Fotó: Kiss Gábor / MTI Fotószerkesztőség / MTI
Tordaszentlászlót és Széket a román belügyminisztériumi válságstáb már 2020. október 23. éjféltől vesztegzár alá helyezte – Fotó: Kiss Gábor / MTI Fotószerkesztőség / MTI

A járványügyi hatóságok olyan településeken rendelték el a karantént, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint hat ezrelékénél mutatták ki a fertőzést, de ezen küszöbérték meghaladása nem vonja maga után automatikusan az intézkedést. Székelyudvarhelyen például a fertőzési ráta múlt héten a lakosság nyolc ezrelékét is meghaladta, a Hargita megyei közegészségügyi hivatal azonban egyéb szakmai szempontok alapján nem tartotta indokoltnak a vesztegzár bevezetését.

Elkerülhetetlennek nevezte viszont a karantén bevezetését Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, aki szerint csak így lehet megelőzni, hogy a hatezrelékes fertőzési rátához közelítő város a karácsonyi ünnepek idején kerüljön vesztegzár alá. Csütörtökön Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is arra figyelmeztetett, hogy a városban a fertőzés terjedésének üteme rohamosan közelít a karantén elrendelését indokló arányszámhoz.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki összesítése azt jelzi: tovább gyorsult a járvány terjedése Romániában, az utóbbi napon már megközelítette a tízezret (9714) az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, amely immár 80 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. A csütörtöki jelentésben szereplő 121 halálesettel együtt már több mint 7500 áldozatot követelt a járvány. A több mint 78 ezer ismert aktív eset közül 12 ezret kezelnek kórházban, és több mint ezer súlyos állapotban lévő fertőzöttet ápolnak az intenzív osztályokon.

Görögországban szombattól kezdődően háromhetes, országos kijárási korlátozást rendelt el Kiriákosz Micotákisz kormányfő.

Azt mondta, súlyos döntést hozott a fertőzés második hullámának legyőzésére, de jobb ezt hamarabb megtenni, mint később.

A görög lakosok nem hagyhatják el otthonukat, csak úgy, hogy a mobiltelefonjukon hatósági engedélyt kapnak erre sms üzenetben.

Rendőr ellenőriz egy autóst október 25-én éjszaka a korábbi éjszakai kijárási korlátozás idején. – Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters
Rendőr ellenőriz egy autóst október 25-én éjszaka a korábbi éjszakai kijárási korlátozás idején. – Fotó: Alkis Konstantinidis / Reuters

Az országban kevesebb fertőzöttet regisztráltak, mint Európa más részein, köszönhetően annak is, hogy akkor rendeltek el vesztegzárat, amikor februárban elkezdődött a járvány.

Görögországban szerdán 2646 új fertőzöttet regisztráltak, ez volt az egy napra eső legmagasabb szám. A járvány kitörése óta 42 892-en betegedtek meg a kórban, 673-an haltak meg. (MTI)

Az országos tisztifőorvos csütörtökön is megtartotta szokásos tájékoztatóját, amelyben a napi adatokon kívül az is kiderült, hogy mi mindent érdemes magunkkal vinni a kórházba, és két kérdésre is válaszolt. Az egyik válaszából kiderült, hogy Magyarországon a fertőzöttek 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó, ami más országokhoz képest szerinte nagyon jó arány. A többi részletet itt olvashatja el >>>

A járványügyi szabályok megsértése miatt tízezer fontra, azaz közel négymillió forintra büntették egy Bristol közelében található raktárépületben tartott rave-buli szervezőjét. A partin nagyjából 700-an vettek részt.

A szlovákiai Alsókubinban két temetkezési cég alkalmazottai verekedtek össze, mert nem tudtak megegyezni abban, hogy ki temessen el egy koronavírus-fertőzésben meghalt nőt, írta a Parameter.

A holtestet egy olyan temetkezési cég vitte ki a patológiáról, amelyet meg sem bízott a család. Legalábbis ezt állítja a másik cég tulajdonosa, Jana Fíniková. A konkurens Roman Hagara viszont azzal védekezik, hogy ők már szóban megegyeztek a hozzátartozókkal, és nem tudtak róla, hogy lemondták a megrendelést.

A konfliktust először kiabálással próbálták megoldani az alkalmazottak, de végül össze is verekedtek.

Az eset után Fíniková feljelentést tett a rendőrségen. Testi sértés miatt nyomoznak is az ügyben.

Az MSZP egymillió forinttal támogatja a fővárosi tanárok és iskolai dolgozók koronavírus-tesztelését – közölte Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, az MSZP elnökségének tagja, aki az elmúlt években közpénzből nagyvonalúan támogatott profi futballklubokat is a tesztelés támogatására kérte.

A főváros szerdán jelentette be, hogy saját forrásaiból megkezdi a budapesti tanárok tesztelését, ehhez járult most hozzá a szocialista párt szolidaritási alapjából.

Tüttő azt is mondta online sajtótájékoztatóján, hogy ma egy átlagos profi focista több mint hárommillió forintot keres, ez tizenötszöröse annak, amennyit egy átlagos magyar tanár keres. Itt az ideje annak, hogy most a magyar profi futballvilág mutassa ki szolidaritását a pedagógusok felé. Várjuk az adományokat! – idézte a politikust az MTI.

Hadházy Ákos képviselő újra és újra előveszi a sátoraljaújhelyi börtönben működő maszkvarró gépet, amiről egy videóban az hangzott el, hogy havonta 2,8 millió maszkot gyárt le. Eddig sem sikerült ezt a számot hozni, de a nyári hónapok több százezres teljesítménye után szeptemberben már csak 4600 maszkot varrt meg a gép.

A hivatalos kormányzati portálon csütörtökön is nagy számú fertőzöttről adtak hírt, 3928 újabb magyarnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. 84 beteg meghalt. Az aktív fertőzöttek száma 69 946 fő. 5183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen.

További friss adatokat, valamint a vírussal kapcsolatos grafikonjainkat itt találja >>>

Párizsban még szigorúbb intézkedéseket vezetnek be, hogy megfékezzék a koronavírus-járvány gyors terjedését, még több üzletet fognak bezáratni. Erről Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo beszélt a BFM TV-nek.

Hidalgo azt mondta, az eddig általános francia korlátozásokat kiegészítve, este tíz után azokat az üzleteket is bezárják, ahonnan eddig elvitelre adtak ételeket és italokat.

Emmanuel Marcron a múlt hónapban hirdette ki a korlátozásokat, a nem létfontosságú boltoknak be kellett zárniuk, és az embereknek is igazolniuk kell, hogy milyen célból tartózkodnak az utcán.

Rendőrök járőröznek Párizsban 2020. november 1-én – Fotó: Kiran Ridley / Getty Images
Rendőrök járőröznek Párizsban 2020. november 1-én – Fotó: Kiran Ridley / Getty Images

A francia hatóságok szerint a korlátozások ellenére még mindig túl pezsgő az éjszakai élet Párizsban, sokan magánpartikat, vacsorákat tartanak. Hidalgo ezért is kényszerülhetett új intézkedésekre.

Szerdán Franciaországban 40 558 új fertőzöttet regisztráltak, 385-en haltak meg koronavírus miatt, összesen már 38 674 áldozatról tudnak. (Reuters)

A világon 48 090 690 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 224 415, a gyógyultaké pedig 31 832 864 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban 47 407 204 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 213 744 volt, a gyógyultaké 31 609 601.

A fertőzés 190 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 9 480 242 fertőzött volt eddig a napig, 233 663-an haltak meg, és 3 743 527-en meggyógyultak.

Indiában 8 313 876 fertőzöttet, 123 611 halálos áldozatot és 7 656 478 gyógyultat jegyeztek fel.

Brazíliában 5 590 025 fertőzöttről, 161 106 halálos áldozatról és 5 078 162 gyógyultról tudni.

Oroszországban 1 680 579-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 28 996-ra, a gyógyultaké pedig 1 259 194-re emelkedett. (MTI)

Zacher Gábor toxikológus szerint nem elég szigorúak a kedden bejelentett szigorítások a járvány megfékezésére. Az orvos a Klubrádióban beszélt arról, hogy a kijárási korlátozást időben ki kellene terjeszteni, legalább a középiskolákban újra át kellene állni online oktatásra, a halasztható egészségügyi beavatkozásokat pedig el kell napolni, mert különben hamar elfogynak az orvosok, ápolók és szakdolgozók a frontvonalban. Az orvos szerint gép és gyógyszer van elég, de szakemberből kevés van, az intenzív terápiát nem lehet gyorsan megtanulni.

Azt mondta, őszinte kommunikációra van szükség, hogy lássák az emberek, mivel állnak szembe és megértsék a védekezés fontosságát.

Zacher Gábor – Fotó: Mohai Balázs / MTI
Zacher Gábor – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Zacher úgy véli, ha marad a jogállási törvény, a másodállás tiltása, akkor januárban összeomlik az intenzív és sürgősségi ellátás, hiszen a mentőszolgálatnál az orvosok többsége részállásban dolgozik. Azt mondta, nemcsak az orvosokat kell megfizetni, hanem a többi egészségügyi dolgozót is.

Pozitív lett a koronavírus-tesztje Irinej szerb pátriárkának, a szerb ortodox egyház fejének – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

90 éves egyházfőt szerdán szállították kórházba, állapota stabil. Irinej pátriárka vasárnap részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén, aki a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele. Amfilohijét nyitott koporsóban ravatalozták fel, a hívek a homlokát és a kezét csókolgatták kegyeletük lerovásának részeként. A gyászszertartáson, amelyen több ezren vettek részt, szinte senki nem viselt maszkot, és a kötelező távolságot sem tartották be.

A temetés után Joanikije montenegrói püspök is kórházba került tüdőgyulladásra utaló jelekkel, csütörtök reggelre kiderült, ő is megfertőződött. (MTI)

Csehországban szerdán 15 729 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami az eddigi legmagasabb napi esetszám. Március eleje óta ez volt a harmadik olyan nap, amikor 15 ezernél több volt az új fertőzött egy nap alatt, írja az MTI.

Rekordmagas a kórházban kezeltek és a járványban meghaltak napi száma is. A cseh kórházakban szerdán mintegy 8300 személyt kezeltek koronavírussal, közülük 1244 beteg állapota súlyos. A koronavírus szövődményeiben elhunytak száma szerda estig 44-gyel 4133-ra emelkedett. A napi elhalálozásokat azonban később rendszeresen pontosítják, így a számok mindig magasabbak. A pontosított adatokból kiderült, hogy kedden 223 ember halt meg a koronavírussal kapcsolatban, ami az eddigi legmagasabb szám.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint a kórházban kezeltek száma a következő napokban tovább fog emelkedni, a helyzet javulására csak 10-14 nap múlva lehet számítani.

Csehországban november 20-ig szükségállapot van érvényben, korlátozták a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást is. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától hajnali ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel – egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma okán – nem hagyhatják el lakhelyeiket.

A kormány szigorított a maszkviselési kötelezettség szabályain és szankción, ha valaki nem visel maszkot az üzletekben, akkor pénzbírság mellett boltbezárás is jöhet. Utóbbira már volt is példa Budapesten.

Egy budapesti kávézóban a kötelező maszkviselésről szóló felhívást függesztik ki – Fotó: Huszti István / Telex
Egy budapesti kávézóban a kötelező maszkviselésről szóló felhívást függesztik ki – Fotó: Huszti István / Telex

A Magyar Nemzet a témát körüljáró cikkében arról ír, hogy a maszkhasználatot országszerte már civil ruhás rendőrök is ellenőrzik. Több kereskedő pedig azt nyilatkozta nekik, hogy attól félnek, hogy a maszkot nem viselők miatt bezárhatják az üzletüket még akkor is, ha figyelmeztetik az alkalmazottak a maszktagadókat.

Sok helyen tapasztalnak olyat is, hogy a belépéskor még valaki viseli a maszkot, de utána leveszi a sorok között, vagy az állán hordja, ha a kereskedő hívására megjelenne a rendőr. Azt mondták a kereskedők, átlagban ötből egy ember nem visel maszkot, és ez sorozatos feszültséget szül.

A Szülői Hang készített felmérést az iskolai járványkezelésről. A tízezer szülői visszajelzésből az látszik, hogy komoly problémák vannak a kormányzati intézkedésekkel: elégtelenül működik a kontaktkutatás és a tesztelés, és a rengeteg hiányzás miatt a tananyag elsajátításával is számos iskolában gondok adódnak.

A válaszok alapján a legkevésbé betartott intézkedés a tanórai távolságtartás, miközben maszkot sem viselnek a tanulók (71%), és a kitöltők többsége nem tartja megfelelőnek a kontaktkutatás és a tesztelés gyakorlatát sem (70%). A szülők 57 százaléka jelezte, hogy fertőzés esetén elmarad a távoktatás és a karantén elrendelése, 40 százalék pedig a kevert osztályokkal, maszkviselés nélkül megtartott tanórákat kifogásolta.

A tavaszi digitális oktatás után a diákok 51 százalékánál tapasztaltak lemaradást valamelyik tárgyból, 16 százalékban súlyosat. Az idei tanévben 33 százalék kifejezetten elégedetlen a távoktatás minőségével, ebből 18 százalék szerint érdemben nincs is digitális oktatás azoknál, akiknél távoktatást rendeltek el.

A válaszadó szülők 71 százaléka szerint a koronavírus-járvány miatt csökkenteni kellene a központilag előírt tananyag mennyiségét.

(24.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!