Újabb erdélyi települések kerültek vesztegzár alá

2020. november 5. – 06:13

frissítve

Újabb erdélyi települések kerültek vesztegzár alá
Rendőri ellenőrzőpont Magyarfenes és Tordaszentlászló között 2020. október 23-án. – Fotó: Kiss Gábor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben a cikkben a koronavírussal kapcsolatos november 5-i híreket közöljük percről percre.

Tudnak olyan budapesti intézményről, ahol az egyik pedagógus két hétig távol volt, de a vezetés személyes adatokra hivatkozva semmit nem akart elárulni a hogylétéről. Csak később derült ki, hogy koronavírusos volt, de kontaktkutatás nem történt. Van olyan — szintén fővárosi — intézmény is, ahol a hét elején a tantestület 20 százaléka hiányzott. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint kritikus a helyzet az oktatásban, és most már nincs más megoldás, mint visszaállítani a digitális munkarendet minden intézményben. (Népszava)

A magyar delegációval érintkezők mindegyikének negatív a tesztje Kambodzsában, írja az MTI. Kambodzsában 628 olyan embert teszteltek koronavírusra, aki közvetlenül érintkezett az országba látogató, később fertőzöttnek bizonyuló Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter vezette delegációval, eddig egyikük esetében sem mutatták ki a fertőzést – jelentette a helyi média csütörtökön az egészségügyi minisztérium közleményére hivatkozva.

Szijjártó Péter a kambodzsai miniszterelnökkel, Hun Sennel november 3-án. A magyar külügyminiszter koronatesztje november 4-én lett pozitív. (Fotó: STR/AFP)
Szijjártó Péter a kambodzsai miniszterelnökkel, Hun Sennel november 3-án. A magyar külügyminiszter koronatesztje november 4-én lett pozitív. (Fotó: STR/AFP)

A délkelet-ázsiai országot eddig szerencsésen elkerülte a koronavírus-járvány, a hatóságok egyetlen halálos áldozatot sem regisztráltak, mindössze 292 fertőzöttet, akik közül 286-an már teljesen felépültek. Szijjártó Péter keddi egynapos kambodzsai látogatásán több vezető kormányzati tisztségviselővel is tárgyalt, akik elővigyázatosságból karanténba vonultak, miután a magyar miniszternek ázsiai útja következő állomásán, Bangkokban pozitív lett a koronavírus-tesztje. (MTI)

Széles körű, bár a tavaszinál több szempontból lényegesen kevésbé szigorú korlátozások léptek életbe négy hetes időtartamra csütörtökön Angliában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. December 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Ezek közé tartozik a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. A nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek a csütörtökön életbe lépett négyheti korlátozás idejére bezárnak, de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt. (MTI)

Egy pincért gyűjti össze az asztalokat egy londoni étteremben az intézkedések bejelentése után – Fotó: Hasan Esen/Anadolu Agency / Getty Images
Egy pincért gyűjti össze az asztalokat egy londoni étteremben az intézkedések bejelentése után – Fotó: Hasan Esen/Anadolu Agency / Getty Images

Az Egyesült Államokban mintegy 103 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak szerdán a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint, ami új rekordnak számít. A legtöbb új fertőzöttet a közép-nyugati államokban regisztrálták. A szerdai adatokkal együtt az elmúlt hét nap alatt összesen legalább 623 ezer új fertőzést állapítottak meg. Ugyanakkor a halállal végződő megbetegedések száma csökkent. Az egész országban 1116 ember halt meg koronavírusban vagy a szövődményeiben az elmúlt 24 órában, míg a megelőző napon 1529 volt a halottak száma. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!