Új rekordok Németországban is

2020. november 5. – 17:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét rekordot döntött és megközelítette a húszezret az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban, a vírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) viszont a járvány lassulását jelzi a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint, amit az MTI ismertetett.

Az utóbbi 24 órában 19 990 fertőződést regisztráltak, a napi új esetek száma így egy hét alatt másodszor emelkedik minden korábbinál magasabbra. Az előző rekordot – 19 059 esetet – szombaton jegyezték fel. A növekedés üteme viszont egyre inkább csökken, ezt jelzi, hogy az egy héttel korábbi 16 774-hez képest mintegy 20 százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, pedig októberben még egy hét alatt rendre megduplázódott a napi új esetek száma.

A kötelező maszkhordásra figyelmeztetnek rendőrök egy járókelőt Berlinben 2020. október 5-én – Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / AFP
A kötelező maszkhordásra figyelmeztetnek rendőrök egy járókelőt Berlinben 2020. október 5-én – Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / AFP

A járvány enyhülését mutatja az is, hogy az RKI számításai szerint az R értéke az utóbbi napokban 1 alá csökkent – szerdán 0,81 volt, kedden 0,94 –, holott október végén még 1,10 körül állt. Amikor az R 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Amikor az R értéke 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!