Orbán hálás azért a 185 kínai repülőgép-szállítmányért, amely egészségügyi eszközöket hozott Magyarországra

2020. november 5. – 23:30

Másolás

Vágólapra másolva

„Két fő feladata van a politikai vezetőknek a globális járvány idején, egyrészt minden erőfeszítéssel az emberek egészségének és életének védelmét kell biztosítani, másrészt pedig az országok működőképességének fenntartására van szükség a munkahelyek megőrzése érdekében” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében a Kínai Nemzetközi Import Kiállítás (CIIE) virtuális rendezvény résztvevői előtt csütörtökön.

Orbán elmondta, hogy hálás a Kínai Népköztársaságnak azért a 185 repülőgép-szállítmányért, amely Magyarországra egészségügyi eszközöket szállított a járvány kitörése óta.

A miniszterelnök rámutatott arra, hogy globális verseny zajlik a termelési és szolgáltatási kapacitások újraelosztásáért. Tavaly a globális befektetések 45 százalékát kelet finanszírozta, miközben tíz évvel ezelőtt ez az arány még csak 17 százalék volt. Magyarország szerinte sikeres volt a globális versenyben, részben a tíz évvel ezelőtt meghirdetett „Keleti nyitás politikája” miatt, egy évtized alatt ugyanis 25 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelme a keleti országokkal, miközben tavaly a külföldi befektetések 60 százalékát, az új munkahelyek 40 százalékát adták a keleti befektetők.

Orbán szerint Magyarország elkötelezett folytatni az együttműködést Kínával és a partner országokkal az Egy Övezet Egy Út program mentén, amely most időszerűbb mint bármikor. „A járvány arra kényszerít bennünket, hogy egyesítsük erőfeszítéseinket, erőforrásainkat, hogy meg tudjunk birkózni korunk egyik legnagyobb kihívásával” – mondta Orbán. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!