3928 új fertőzött, megint meghalt 84 koronavírusos beteg

2020. november 5. – 09:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

3928 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, velük 94 916 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 84 beteg, így az elhunytak száma 2147 főre emelkedett, 22 823-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 69 946 fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 30 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 5183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen – számolt be a csütörtöki adatokról a koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap. Egy nap alatt 17 968 tesztet végeztek, 21,8 százalékuk lett pozitív. Előző nap 90 koronavírusos beteg halt meg, és több mint 4000 új fertőzöttet regisztráltak.

Több intézkedést jelentett be kedden este Orbán Viktor a járvány megfékezéséért: a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet Magyarországon, szerda éjféltől pedig életbe lépett a kijárási korlátozás, aminek értelmében éjfél és hajnal 5 között csak a Magyar Közlönyben meghatározott célokkal lehet az utcán tartózkodni. Járatsűrítést is elrendeltek a tömegközlekedésben – ez Budapestet és a megyei jogú városokat érinti, a járatok sűrítését reggel 7 és délelőtt 9, valamint délután 15 és este 19 óra között kell megoldaniuk.

A parkolást ingyenessé tették, távolságot kell tartani a moziban, színházban és a stadionokban: két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem foglalhatják el a nézők. A döntés értelmében nem tarthat nyitva olyan hely „amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt”.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a fertőzések gyors, exponenciális emelkedése miatt nagymértékben nő a kórházban ápoltak száma is, és egyre nagyobb megterhelést jelent az egészségügyi ellátórendszer számára a járvány.

„Valamennyi egészségügyi intézményünk jelentősen igénybe vett, óriási, megfeszített munkát végeznek az ott dolgozók” – mondta. Hozzátette: rendkívül fontosak a kormány kedden meghozott döntései, az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a kórházak működőképesek maradjanak. Arról is beszélt, hogy a települések 80 százalékában van már regisztrál fertőzött, de a maradék 20 százalékban sem lehet kijelenteni, hogy ne lenne fertőzött. A szerdai hírek szerint a miskolci kórház már nem fogad több koronavírusos beteget.

Európa országaiban egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak: Olaszországban és Spanyolországban több régióban kijárási korlátozást rendeltek el, Lengyelországban bezárnak az általános iskolák.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

> > > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!