A koronavírus magyarországi terjedése – grafikák, ábrák, térképek

2020. november 3. – 15:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon 2020 márciusa óta járvány van. Hol felfutóban, hol enyhülőben. Emberek kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre, halnak meg, közben az állam igyekszik minél többet tesztelni. Hogy éppen milyen fázisban tart a járvány, hol terjed leginkább a vírus, milyen szintű az egészségügy leterheltsége, és mennyi a vírustesztelés, azt az alábbi, naprakész grafikonok mutatják meg.

1.: Az „alapgrafikonok”: az országban eddig összesen hányan fertőződtek meg, hunytak el, gyógyultak meg összesen adott napig. Ezek a görbék soha nem mennek lefelé, a járvány elmúlását ezek ellaposodása mutatja. Ebben látható ugyanakkor az aktuális napon aktív fertőzöttek száma is, ez már csökkenhet is. Akkor nincs járvány, ha ez nullához közelít, azaz kevesen lesznek az aktív fertőzöttek. Ezek a görbék a járvány felfutásának és lefutásának intenzitásáról adnak jó képet. Akkor leszünk túl a második hullám csúcsán, akkor kezd alábbhagyni a járvány, ha a gyógyultak száma meghaladja az aktív fertőzöttekét.

2. A magyar lakosság átoltottsága a koronavírus elleni vakcinával

3. Hány ember kapott eddig oltást Magyarországon?

4. A kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma. Ez egyrészt a járvány súlyosságát, másrészt az egészségügy leterheltségét mutatja meg.

5. Új fertőzöttek száma napi bontásban

6. Az elhunytak számának napi alakulása. Gyakorlatilag a járvány legfontosabb mérőszáma.

7. A pozitív tesztek aránya az összes teszthez képest. Ez azért fontos, mert minél kisebb ez az arány, annál jobban kontroll alatt tartott a járvány, vagy másképp megközelítve, a megtalált fertőzöttekhez viszonyítva annál széleskörűbb a tesztelés.

8. Hány fertőzött van lakosságarányosan az elmúlt hét napban adott megyében. Ez jól mutatja, hogy egyes területeken éppen mennyire terjed a vírus. Azért fontos a lakossághoz arányosítani, mert nem mindegy, hogy egy kétmilliós városban, vagy egy kétszázezres megyében van mondjuk száz új fertőzött.

9. Tízezer elhunyt koreloszlása

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!