Müller: A kórházba fésűt, körömvágót és telefont is vigyen mindenki

2020. november 5. – 12:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön is tartott egyfajta tájékoztatót az operatív törzs, amikor releváns újságírói kérdésekre megint nem válaszoltak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos például a napi adatokat sorolta el. A csütörtökön regisztrált 84 halott 6 százalékának semmilyen alapbetegsége nem volt, hanem a koronavírus-fertőzésbe haltak bele, mondta.

Müller szerint az egészségügyi ellátórendszerre „rendkívüli teher” hárul az elmúlt időszakban, ez pedig egy jó ideig így lesz még, a kórházak telítődnek.

Müller ezután tanácsokat is adott, mit vigyen magával az, aki kórházba kerül: a különféle iratokat, orvosi leleteket, papírokat, listát a rendszeresen szedett gyógyszereiről, legközelebbi hozzátartozó telefonszámát, fogkefét, fésűt, körömvágó ollót és hasonlókat, eldobható evőeszközt, mobiltelefont a kapcsolattartáshoz, aki járókerettel vagy bottal tud csak járni, az pedig ezeket is vigye.

Gál Kristóf alezredes például arról beszélt, mostantól minden éjszaka éjfél és hajnali öt között kijárási korlátozás van, a rendőrség ennek betartását erősen ellenőrizni fogja, főképp tereken és éjjel-nappali boltok közelében.

Szerdán 76-szor intézkedtek a rendőrök, mert különféle zárt helyeken megszegték a szabályokat. Például megbírságoltak egy pékséget Budapesten, amiért az eladón nem volt maszk, ezért három napra bezárták a boltot. Csongrád-Csanád megyében pedig egy kocsmában ugyanezért büntették meg a csapost és a fogyasztót, szintén három napra bezárták a helyet.

5102 házi karantént rendeltek el az elmúlt egy napban, ennek egy részét a határon rendelték el.

Ezután két újságírói kérdést olvastak fel. A vakcináról szóló kérdésre Müller azt válaszolta, nagyon fontos, hogy ha meglesz a vakcina, akkor a magyar emberek gyorsan hozzájussanak. „Egy vakcina akkor jó, ha bizonyítottan hatásos, de biztonságos” – summázta az országos tisztifőorvos. Van egy sorrend, hogyan fogják ezeket kiosztani, a krónikus betegek például elöl vannak.

A járvány kezdete óta 94 916 regisztrált fertőzött lett Magyarországon, ennek 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó, ami „rendkívül kedvező szám” Müller szerint, mert az európai átlag 5-15 százalék között mozog.

A Telex kérdéseire most sem válaszoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!