Karácsony-Vitézy párharc: ki melyik pártra számíthat támogatóként?

2024. június 7. – 17:32

Karácsony-Vitézy párharc: ki melyik pártra számíthat támogatóként?
Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a Partizán főpolgármester-jelölti vitája előtt – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje péntek reggel bejelentette, hogy visszalép, és Vitézy Dávidot, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltjét támogatja. A bejelentés óta olyanok is tisztázták, hogy ki mellett állnak a két esélyes jelölt közül, akik korábban nem. Emellett Vitézy és Karácsony is igyekszik hangsúlyozni, hogy kik állnak mellettük.

Az utolsó pillanatban izgalmasabbá vált főpolgármesteri versenyben azonban továbbra is akadnak szereplők, akik egyik jelölt mellett sem álltak ki. Pedig nagyon nem mindegy, kinek ki a szövetségese. Bárki is lesz ugyanis a főpolgármester, egy jóval színesebb és több erőből álló Fővárosi Közgyűléssel kell majd szembenéznie.

A Karácsonyt támogatók

Karácsony a visszalépés bejelentése után úgy reagált, hogy „vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje”. A főpolgármester a Partizán műsorában arról beszélt, hogy

Szentkirályi visszalépésével legalább letisztult a kép, jobban látható, hol húzódik a határ az ellenzék és a NER között, utóbbihoz természetesen a Fideszt és Vitézy csapatát sorolta.

Karácsony mellett elsők közt állt ki az a Momentum, amelynek elnöke, Donáth Anna az elmúlt hónapokban nem kifejezetten Karácsony mellett kampányolt. A párt viszont már tavaly bejelentette, hogy támogatják a főpolgármester újrázását. Most a Momentum fővárosi listájának második helyén szereplő Soproni Tamás, VI. kerületi polgármester egyértelművé tette a helyzetet. „Szentkirályi visszalépésével aki Vitézyre szavaz, az a Fideszre szavaz” – írta a polgármester.

Az elmúlt hetek titkolózása után Baranyi Krisztina, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listavezetője is tisztázta álláspontját: „az én szavazatom Karácsony Gergelyé” – írta a Facebookon. Baranyi május végén még nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergelyt támogatja-e. A főpolgármester és Baranyi az elmúlt öt évben egyébként többnyire együttműködött a Fővárosi Közgyűlésben, alig volt olyan ügy, amiben eltérően szavaztak volna. Maga a Kutyapárt egyébként egyik jelölt mögé sem állt be, de Vitézy Dávid Kovács Gergely pártelnök mellett kampányolt a XII. kerületi ellenzéki előválasztáson.

Nem meglepő fejlemény, de a Demokratikus Koalíció is listavezetőjük, Karácsony Gergely mellett állt ki. A párt elnöke, Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy szerinte a következő főpolgármester Karácsony Gergely lesz, Vitézy pedig „csúnya vereséget fog szenvedni, és meg fogja érdemelni”.

A főpolgármester másik szövetségese, az MSZP is mellette sorakozott föl, a párt társelnöke Kunhalmi Ágnes azt írta: „Összenő tehát, ami összetartozik. Aki Vitézyre szavaz, a Fideszre szavaz!”. ​Karácsony egyébként egy Facebook-posztban összesítette is a mellette kiállókat. Baranyi és Soproni mellett budapesti polgármesterek közül Tóth József (MSZP), Déri Tibor (DK), Kiss László (DK), Pikó András (független) és V. Naszályi Márta (Párbeszéd) is a támogatásáról biztosította.

A Vitézyt támogatók

Vitézy Dávid a bejelentés után azt írta, hogy Szentkirályi döntését tudomásul veszi, szerinte a Partizán-vita után egyértelművé vált, hogy ő Karácsony Gergely egyetlen esélyes kihívója. Hozzátette: főpolgármesterként nem fog „koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val”. Állítja továbbá, hogy nem egyeztetett senkivel, a Fidesz jelöltjének visszalépésről csütörtök este hallott először.

A visszalépés egyik legnagyobb fejleménye, hogy Szentkirályi Alexandra nem csak kiszállt a főpolgármesteri versenyből, hanem a Fidesz-KDNP nevében mindjárt be is állt Vitézy Dávid mögé. Ennek ellenére Szentkirályi azért kérte, hogy a továbbra is az általa vezetett Fidesz-KDNP listát támogassák a budapestiek. Orbán köreit egyébként nem izgatta fel a visszalépés híre, a többség hallgat, viszont Hoppál Péter szinte azonnal a visszalépés után „karnyújtásnyira” érezte a budapesti győzelmet, Bayer Zsolt publicista pedig sztyeppei harcmodorról írt. Orbán Viktor közben továbbra is „háború vagy béke” lázban ég, de a miniszterek sem foglalkoztak a Fidesz által újonnan támogatott jelölttel. A Vitézyt korábban is alig támadó kormányközeli média viszont kimondta az új jelszót: Vitézy!

A Vitézy Dávidot indító LMP elnöke, Ungár Péter „rettentően meglepődött” azon, hogy Szentkirályi visszalépett, de ők értelemszerűen kitartanak jelöltjük mellett. Vitézy sajtótájékoztatóján azt mondta a közgyűlésben való együttműködésekről, hogy

„programalapú együttműködést” szeretne, ebben a saját frakciójára, a Kutyapártra és a Tisza Pártra számít.

Karácsony viszont arról beszélt, hogy Vitézy hiába mutatott rá, hogy kikkel akar kormányozni, sem a Kutyapárt, sem a Momentum, sem Magyar Péter nem őt támogatja. „Nem akar vele együttműködni a Kétfarkú Kutyapárt listavezetője, aki világossá tette, hogy engem támogat, nem akar vele együttműködni Magyar Péter sem, aki a Fidesz médiahekkjének nevezte az indulását” – mondta.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt Az első győzelem megvan. Vasárnap jön a második! címmel tartott sajtótájékoztatót 2024.06.07-én, miután Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP jelöltje visszalépett és bejelentette, hogy Vitézyt támogatja a választáson. A Párbeszéd képviselői, Szabó Rebeka és Barabás Richárd tiltakozó transzparensekkel jelentek meg a helyszínen, mellettük Ungár Péter, az LMP társelnöke – Fotó: Huszti István / Telex
Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt Az első győzelem megvan. Vasárnap jön a második! címmel tartott sajtótájékoztatót 2024.06.07-én, miután Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP jelöltje visszalépett és bejelentette, hogy Vitézyt támogatja a választáson. A Párbeszéd képviselői, Szabó Rebeka és Barabás Richárd tiltakozó transzparensekkel jelentek meg a helyszínen, mellettük Ungár Péter, az LMP társelnöke – Fotó: Huszti István / Telex

A pártok közül Vitézy Dávidot támogatja még a Jobbik-Konzervatívok is, főpolgármester-jelöltjük, Brenner Koloman már áprilisban visszalépett, és kijelentette, hogy az LMP jelöltjét támogatják. Brenner továbbra is azt kéri szavazóiktól, hogy Vitézy Dávidot támogassák.

Egyikből sem kér

Bár Karácsony Gergely emlegette Magyar Pétert, nem véletlen nem mondta, hogy az ő támogatását is élvezi.

Magyar már április elején kijelentette, hogy sem Karácsonyra, sem Vitézyre nem szavazna.

„A Gyurcsány Ferenc által is támogatott Karácsony Gergelyre biztosan nem szavaznék, de Szentkirályi Alexandrára sem, aki még életében nem beszélt ellenzéki újságíróval, illetve láthatóan semmiféle elképzelése sincs Budapestről. Vitézy Dávid a Fidesz hekkje, mindenki tudja, hogy hozzájuk tartozik, államtitkáruk is volt” – mondta.

Ezt az állítását megismételte júniusban is: „Szakmai, politikai okok miatt” egyik budapesti főpolgármester-jelöltet sem tudja a pártja támogatni. Őszintén sajnálja a fővárost. „Harmincnégy évvel a rendszerváltás után kijelenthető, hogy Budapestnek sosem volt gazdája.” Szentkirályi visszalépésére reagálva Magyar Péter azt írta, hogy ismét bebizonyosodott, hogy „a Fidesz a saját választóinak is hazudik, ott veri át őket, ahol tudja”, írta, majd néhány pontban közölte pártja Budapesttel kapcsolatos politikáját is.

„A Mi Hazánk Mozgalom maradt az egyetlen erő, amely kiutat jelent a nemzeti elkötelezettségű, hagyománytisztelő fővárosi lakosság számára” – közölte a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje, Grundtner András azután, hogy Szentkirály visszalépett. Vitézy szerintük ugyanannak „a belvárosi progresszív-liberális elitista klubnak” a tagja, amely Karácsony Gergely mögött áll, ami „multikulturális mocsárba fullasztaná Budapestet”.

Bárki lesz a főpolgármester, harcra készülhet a közgyűlésben

A Fidesz tavaly ősszel a Mi Hazánk ötletét felkarolva Budapesten visszaállította a listás választási rendszert. Korábban a kerületekben megválasztott 23 polgármesterből, a főpolgármesterből, plusz 9, kompenzációs listáról bekerülő képviselőből állt össze a 33 tagú Fővárosi Közgyűlés. Ebben a rendszerben Karácsonynak, és általánosságban a korábbi főpolgármestereknek is kényelmes többségük volt. Azonban a listás rendszerben ez nem lesz ilyen egyszerű, különösen, hogy új erőként várhatóan megjelenik majd Vitézy Dávid és az LMP frakciója, a Magyar Péter-féle Tisza Párt, és elképzelhető, hogy a Kutyapárt is.

A közvélemény-kutatások alapján pedig úgy néz ki, hogy a Tisza Párt lehet majd a „mérleg nyelve”, mivel egyik főpolgármester-jelöltnek sem lesz többsége.

A fővárosi listák népszerűségét május végén a Medián mérte az LMP megrendelésére. Eszerint a Szentkirályi Alexandra által vezetett Fidesz-KDNP lista volt az első helyen a biztos szavazók között. Második helyen a Tisza Párt, harmadik a Karácsony Gergely-féle DK-MSZP-Párbeszéd lista. Őket követi az LMP-Vitézy-lista, utána az MKKP, az öt százalékos bejutási küszöböt pedig épp elérné a Momentum-lista. Ezek az adatok mandátumokra átszámítva: Fidesz KDNP: 10 képviselő, Tisza Párt: 8 képviselő, DK-MSZP-Párbeszéd: 7 képviselő, LMP-Vitézy: 4 képviselő, Kutyapárt: 2 képviselő, Momentum: 1 képviselő.

Karácsony korábban nem zárkózott el attól, hogy Vitézy Dávidot felkérje főpolgármester-helyettesének, de a felforrósodott kampány hevében már arról beszélt, hogy „a Fidesszel nem kívánok együttműködni, így nem számolok azzal, hogy Vitézy Dávid a városvezetés része lesz.” Legfrissebb nyilatkozata alapján főpolgármesterként Vitézy sem számítana Karácsonyra: „nem lesz se fideszes, se DK-s helyettesem” – utalt ezzel vélhetően Karácsony Gergelyre is.

Péntek reggelig úgy nézett ki, hogy nagy izgalom a választáson csak a Fővárosi Közgyűlés összetétele miatt lesz. Néhány nappal a választások előtt a főpolgármesteri verseny a felmérések alapján lefutottnak tűnt: szinte mindenki Karácsony győzelmét jósolta. A kétszereplősre szűkült verseny, viszont átalakította a mezőnyt. A Fidesz saját felmérései alapján abban bízik, hogy Szentkirályi indulása nélkül Vitézy legyűrheti Karácsonyt. Vitézynek viszont már most magyarázkodnia kell, hogy nem fideszes háttéralkuról volt szó. Kérdés, hogy a Fidesz szavazói hajlandóak-e egységesen felsorakozni Vitézy Dávid mögött, de az is, hogy nem riasztja-e el a saját szavazóit az, hogy a Fidesz kormányok korábbi államtitkárát most már a Fidesz-KDNP is támogatja.

Az eseményeket és a várható következményeket Cseke Balázs és Sarkadi Zsolt, a Telex újságírói elemezték Fábián Tamással az élő műsorunkban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!